Пекин ограничи продажбите на дизел, търговците гадаят цената на въглищата

Компаниите вече се обръщат към генератори с дизелово гориво, за да запазят фабриките си отворени по време на кризата с електроенергията

11:37 | 28 октомври 2021
Обновен: 14:01 | 29 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ходът на Китай да ограничи индексите и цените на въглищата, за да облекчи енергийната криза, отекна на всички пазари, изпращайки фючърсите на въглищата надолу, докато цените на алуминия и акциите на компаниите за ресурси също паднаха. В същото време се разпространява информация за ограничения по бензиностанциите в страната.

Инвеститорите реагираха бързо на новините, че висшият планов орган на страната обмисля да ограничи цената, на която мините продават термични въглища до 528 юана за тон (83 долара). Впоследствие Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) направи изявление в четвъртък, че е проучила разумния диапазон за цените на въглищата заедно с мините и производителите на електроенергия, без да дава конкретни нива, предаде Bloomberg.

Предложенията за ценообразуване, които се нуждаят от одобрение от Държавния съвет, кабинета на Китай, са сред множеството мерки на правителството за справяне с енергийната криза, която предизвика широко разпространен недостиг и възпрепятства икономическия растеж.

Междувременно, бензиностанциите в много части на Китай започнаха да ограничават дизела на фона на нарастващите разходи и намаляващите доставки.

Някои шофьори на камиони трябва да чакат цели дни, за да заредят гориво, според публикации в сайта на социалните медии Weibo.

„Сегашният недостиг на дизел изглежда засяга транспортния бизнес на дълги разстояния, който може да включва стоки, предназначени за пазари извън Китай“, каза Мати Бекинк, директор за Китай в Economist Intelligence Unit, пред Би Би Си.

„В зависимост от продължителността и интензивността на тази криза, можем да видим, че това допринася за предизвикателствата на глобалната верига за доставки.“

В Китай камионите имат право да зареждат само 100 литра всеки - около 10% от капацитета им, каза търговец на камиони от град Шидзяджуан в провинция Хъбей пред китайската бизнес новинарска агенция Caixin.

В други части на страната ограниченията изглежда са още по-строги, като шофьорите имат право да купуват само до 25 литра.

Междувременно, в град Фуянг, на около седем часа път с кола южно от ключовия транспортен център Шидзяджуан, Caixin съобщава, че бензиностанциите ограничават покупките или начисляват на шофьорите допълнителни такси до 300 юана (47 долара), за да напълнят резервоарите си.

Недостиг на въглища

Айдън Яо, старши икономист за Азия в AXA Investment Managers, каза пред Би Би Си, че докато пазарът е добре наясно с недостига на въглища в Китай, „проблемът с дизела е нов“.

„Всички изкопаеми горива претърпяха ренесанс на цените напоследък, тъй като недостатъчното инвестиране в тези източници на гориво създаде недостиг на предлагане в момент, когато търсенето нараства“, каза той. „Цените на петрола, газа, въглищата се движат в тандем."

Цените на петрола достигнаха най-високите си нива от 2014 г. през последните седмици, причинявайки енергийни кризи в Европа.

Част от това се дължи на недостига на въглища и природен газ в страни като Китай и Индия, за които анализаторите прогнозират, че ще преминат към петрол за производство на електроенергия и отопление.

цени въглища

Такова търсене може да увеличи общото потребление на суров петрол с повече от половин милион барела на ден.

„Това е просто най-новата проява на недостиг, засягащ Китай“, каза Джеръми Стивънс, главен икономист за Китай в Standard Bank, пред Би Би Си от Пекин.

Той каза, че компаниите вече се обръщат към генератори с дизелово гориво, за да запазят фабриките си отворени по време на кризата с електроенергията.

„Сърцето на проблема е енергийната криза“, каза той.

И Яо, и Стивънс предупредиха, че тези настоящи енергийни кризи показват опасностите от преминаването към възобновяеми източници твърде бързо.

„Пътят към нетната нула е коварен и пътуването трябва да бъде планирано внимателно“, каза Яо.

Най-активният договор за термични въглища на стоковата борса в Джънджоу падна за седми пореден ден в четвъртък с цели 9,7% до 1033,8 юана за тон. Фючърсите за въглища се понижиха почти наполовина, след като на 19 октомври достигнаха рекорда от 1982 юана.

coal 1

„Новата политика ще промени курса“ на цените смятат анализатори на Citigroup Inc. „Изводът е, че ако правителството е решено да наложи контрол върху цените, то най-вероятно ще бъде в състояние да го направи."

Алуминият, един от най-жадните за енергия метали, падна до най-ниското ниво от два месеца в Лондон, удължавайки рязко отстъпление от 13-годишния връх, достигнат по-рано през октомври. Фючърсите за стоманени арматурни пръти в Китай също спаднаха, като ключовата съставка желязна руда се понижи с цели 9,6%. Производството на стомана в Китай се срина през последните месеци, тъй като правителството се стреми да ограничи емисиите и да пести енергия.

Липсваща информация за цените

Китайските търговци на въглища казват, че се борят за информация за цените при спот транзакции, разчитайки на лични комуникации, докато Пекин засилва контрола. 

NDRC заяви тази седмица, че ще разследва доставчиците на индекси за въглища и енергия за разпространение на "измислена" информация за цените. Агенцията също така проучва нов механизъм за насочване на цените на въглищата в разумен диапазон в дългосрочен план.

Засиленият контрол добавя напрежение към китайската общност за търговия с въглища, която вече се бори да бъде в крак с бързите пазарни и регулаторни промени в най-големия потребител на въглища в света. 

Пекин от септември предприе редица мерки - от наредби до мините за незабавно увеличаване на производството до либерализиране на цените на топлинната енергия.

„За известно време спряхме да четем вътрешните индекси, тъй като те са объркващи. Сега просто се обаждаме на други търговци, за да получим дневните цени“, каза базиран в Гуанси търговец на въглища пред "Ройтерс".

Китай започна да затяга правилата за доставчиците на стокови индекси през юни, за да укроти нажежените цени на продукти, вариращи от мед до желязна руда. Ходът срещу доставчиците на информация за въглищата беше стимулиран от упорито високите цени на ключовото гориво за производството на електроенергия.

Данни като потреблението на въглища в големите електроцентрали и нивата на запасите в ключови пристанища някога бяха достъпни на уебсайтовете на доставчиците или широко споделяни в социалните медии.

coal 2

Тази информация в продължение вече на месеци е скрита, за нея трябва да се плаща, или въобще не се публикува, казаха търговци.

Вместо това търговците и анализаторите трябва да разчитат на лични комуникации или да използват международни цени за измерване.

„Сега използваме фиксирани цени за Индонезия плюс разходите за доставка и други, за да изчислим доставените цени в електроцентралите, за да имаме груба представа“, каза базиран в Пекин енергиен анализатор.

Някои доставчици продължават да актуализират спот данните за транзакциите с въглища, използвайки числа, които са почти непроменени от преди месеци.

„Някои ценови индекси все още дават ежедневни оценки, но с цени, които са далеч от реалните транзакции“, каза базиран в Пекин търговец на въглища. "Почти няма надеждни индекси на цените, които можем да цитираме сега."

Китайската асоциация за транспорт и дистрибуция на въглища, която представлява продавачи и изпращачи на въглища и е доставчик на данни, в сряда публикува онлайн своите референтни цени на спот термални въглища Bohai Rim от 5500 kcal при 946 юана за тон, непроменени от средата на август.

Уебсайтът на консултантската компания Fenwei Digital Information Technology от сряда също показа, че някои цени на въглищата не са се променили на около 1000 юана за тон поне от юли.

За сравнение миналата седмица бяха сключени сделки в основната спот търговска зона Bohai Rim за над 2000 юана и в южното пристанище Гуангдонг за над 2500 юана, казаха търговци пред "Ройтерс".

През септември правителството забрани Yulin Coal Trading Center Corp, влиятелна фирма в големия въгледобив в провинция Шанси, да публикува оценки на цените и пазарни новини.

„Спряхме да публикуваме местните цени на въглищата от няколко месеца. Това е изключително чувствително“, каза мениджър от агенция за оценка на цените на суровините в Пекин.