Как старите сгради ще намалят енергийната зависимост на Европа

Полша, Германия и Франция са сред страните, които отделят милиарди евро от своя дял от фонда на ЕС за възстановяване от COVID-19 за ремонти

08:58 | 28 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато европейските правителства се борят да предпазят домакинствата от скоковете в цените на енергията, други казват, че обновяването на старите сгради може да помогне за намаляване на сметките на потребителите и да намали зависимостта на страните от изкопаеми горива, пише "Ройтерс".

Сградите са отговорни за повече от една трета от емисиите на парникови газове в Европейския съюз, като около 75% от отоплението им се осигурява от изкопаеми горива.

За да спре негативното влияните на сектора върху целите на ЕС за изменението на климата, Брюксел планира да реновира 35 милиона сгради до 2030 г. от общо около 250 милиона - значително увеличение от 0,2% от сградите на ЕС, които в момента се реновират всяка година, за да намали значително тяхната енергийна консумация.

Според анализ на консултантската компания Cambridge Econometrics постигането на целта на ЕС може да намали с 218 евро средната годишна сметка за отопление на дом в ЕС, базирана на цените на газа през 2021 г. - приблизително наполовина на средната сума, която домакинствата харчат за газ за отопление.

Ремонти като по-добри прозорци, изолация на покриви или поставяне на термопомпи са част от най-широко разпространените мерки.

До 2030 г. постигането на целта за дълбоки енергоспестяващи ремонти може също да намали прогнозираното потребление на газ в ЕС с 43 000 гигаватчаса (GWh) годишно, според проучването, поръчано от производителя на изолации Rockwool.

„Направено правилно, ремонтът на сградите може буквално да изолира хората от високите цени на енергията“, каза изпълнителният директор на Rockwool Group Йенс Биргерсон.

Европейските цени на газа се покачиха до рекордно високи нива тази година, което накара правителствата да въведат данъчни облекчения и субсидии за бързо намаляване на сметките за отопление на домакинствата.

Скокът на цените също предизвика съпротива от някои правителства срещу плановете на ЕС да наложи разходи за CO2 върху горивата за отопление – политика, която, ако бъде одобрена, ще има за цел да стимулира много по-бързото обновяване на сградите.

Някои правителства вече предприемат мерки. Полша, Германия и Франция са сред страните, които отделят милиарди евро от своя дял от фонда на ЕС за възстановяване от COVID-19 за ремонти.

„Виждаме масово одобрение и голяма обществената подкрепа“, каза Андреас Граф, експерт по енергийна политика в мозъчния тръст Agora Energiewende, който все пак предупреди, че все още не е ясно дали тези допълнителни пари достигат до уязвимите домакинства без средствата за инвестиране в ремонти.

Клеър Руме, директор на Energy Cities, асоциация на местните власти, добавя, че най-голямото предизвикателство е липсата на квалифициран персонал, който да координира проекти за обновяване на място.