След Париж големите банки са уредили 4 трилиона долара за изкопаеми горива

След Парижкото споразумение в края на 2015 г. банките са изиграли важна роля за увеличаване на глобалното затопляне

10:38 | 25 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато ръководителите на JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Deutsche Bank AG и други кредитори се подготвят за най-важната среща на върха на ООН за климата от шест години, техните компании продължават да помагат за осигуряването на почти толкова пари за изкопаеми горива, колкото и за зелени проекти.

Само тази година банките са организирали 459 милиарда долара облигации и заеми за нефтения, газовия и въглищния сектор, според данните, събрани от Bloomberg. В същото време те са уредили зелени облигации и заеми на стойност 463 милиарда долара

След Парижкото споразумение в края на 2015 г. банките са изиграли важна роля за увеличаване на глобалното затопляне, което стои зад все по-смъртоносните бури, пожари и наводнения. През този период индустрията генерира над 17 милиарда долара такси от уреждането на почти 4 трилиона долара финансиране за изкопаеми горива. Парите са помогнали за засилването на въглеродните емисии, като при сегашното темпо средните температури ще се повишат доста над 1,5 градуса по Целзий, определени като критични за предотвратяване на необратими щети.

В подготовката за COP26, все по-голям брой инвеститори и активисти настояват банките да спрат да финансират замърсителите - преди да е станало твърде късно.

„Това, което банките трябва да направят, е изключително ясно“, каза Мигел Ногалес, инвестиционен директор в Generation Investment Management LLP, фонд за 36 милиарда долара, съоснован на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор. „Край на финансирането на нови въглищни централи, край на финансирането на нови петролни находища.

Преговорите през следващия месец в Глазгоу бяха наречени COP по финансите, което означава, че фокусът ще бъде върху действията на банковата индустрия за предотвратяване на изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата. До момента банките и мениджърите на активи пуснаха множество декларации за климата, уверявайки заинтересованите страни, че се ангажират да елиминират нетните емисии от своите кредитни и инвестиционни портфейли – или да достигнат нетна нула – до средата на века. 

На пръв поглед банките признават проблема. Повечето от най-големите кредитори в света, включително JPMorgan, Citigroup, Deutsche Bank и Bank of America Corp., са част от Glasgow Financial Alliance for Net Zero. Но в действителност те все още не са показали, че искат да действат достатъчно бързо.

„По върховете на много големи банки има осъзнаване, че ще трябва да се оттеглят от финансирането на определени проекти за изкопаеми горива, но много от тях тепърва започват това пътуване“, каза Джесика Граунд, глобален ръководител за ESG в Capital Group, която има 2,6 трилиона долара активи под управление.

Бил Уинтерс, главният изпълнителен директор на Standard Chartered Plc, заяви по-рано този месец, че "просто не е практично" да се очаква банките да спрат да финансират индустрията за изкопаеми горива, отчасти защото това би подкопало усилията за преход, особено в нововъзникващите пазари. Миналата седмица изпълнителният директор на Goldman Sachs Group Inc. Дейвид Соломон заяви, че фирмата му няма да спре внезапно да работи с компании за изкопаеми горива, подчертавайки необходимостта от балансиран преход към зелена енергия, който избягва по-високите цени на енергията.

банки фосилна/зелена

Според проекта Sunrise Project, екологична организация с нестопанска цел, базирана в Австралия, ако банките трябва да бъдат взети на сериозно към техните нулеви ангажименти, всички корпоративни финанси за въглищни компании трябва да бъдат прекратени до 2030 г. „най-късно“. За страните извън ОИСР крайният срок трябва да бъде 2040 г.

Банките често отговарят на критиките, като цитират своя ангажимент за финансиране на чиста енергия, казват от Sunrise Project. Но групата характеризира това като „разсейване“. Инвестирането в чиста енергия не облекчава ефектите от кредитирането на най-големите замърсители в света.

JPMorgan, най-голямата американска банка, е водещият в света доставчик на финансиране за индустрията за изкопаемите горива, а също така се нарежда на първо място по зелени облигации, според данни, събрани от Bloomberg. Базираната в Ню Йорк фирма е реализирала около 985 милиона долара приходи от края на 2015 г., уреждайки дългове и кредитиране за петролната, газовата и въглищната промишленост. Това се сравнява с приблизително 310 милиона долара, генерирани от приходи от зелено финансиране.

Базираната в Сан Франциско Wells Fargo & Co. предоставя дори повече заеми на индустрията на изкопаемите горива от JPMorgan. Citigroup е на второ място сред водещите доставчици на финансиране, от което е генерирала почти 890 милиона долара приходи през последните шест години, показват данните на Bloomberg. Bank of America е следващата с приблизително 690 милиона долара.

За да се измери участието на всяка банка, данните на Bloomberg включват облигациите и синдикираните заеми, поети за компании, които произвеждат или добиват нефт, природен газ и въглища. Тези цифри се оценяват спрямо дълга, който всяка банка е уредила от името на корпоративни и държавни емитенти за допустими проекти за климата или околната среда. 

Има слабости в набора от данни. Например, възможно е някаква част от заем на петролна компания да е била използвана за проект за чиста енергия. Bloomberg започна да проследява таксите, които банките печелят от отпускане на заеми през 2018 г., така че таксите от 2016 г. и 2017 г. може да са недостатъчно представени. Но нищо от това не променя цялостната картина, оставена от данните - а именно, че банките са финансирали стотици милиарди долари въглеродни емисии.

банки фосилна

В JPMorgan ръководителите казват, че са наясно с неотложността на проблема. „Изменението на климата е критичен проблем на нашето време и ние сме ангажирани да изпълним своето, за да го преодолеем“, каза Мариса Бюканън, глобален ръководител на фирмата за устойчивост, по-рано този месец във връзка с обществения ангажимент за въглероден неутралност до средата на век. 

JPMorgan заяви през май, че планира да отчете 35% намаление на „оперативната въглеродна интензивност“ от своето портфолио за нефт и газ до края на десетилетието. Ангажиментът последва съобщението на компанията миналата година, че привежда финансовите си дейности в съответствие с Парижкото споразумение.

Ногалес нарече решението на JPMorgan да се присъедини към Net-Zero Banking Alliance като „положителна стъпка“. Но той също така го нарече „висок стандарт на действие, който според МАЕ означава спиране на финансовия кран за нови проекти за изкопаеми горива още тази година“. Степента, в която подписалите го правят това, ще бъде „истинският тест“ и ще бъде следена от инвеститорите "много внимателно“, каза Ногалес.

Важен елемент от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. беше включването на финансовата индустрия, което отразява необходимостта да се насочват парите далеч от дейности, които замърсяват. Последният поток от нетни нулеви ангажименти от банки и управители на активи е резултат от това споразумение. Но подробности за това как те планират да постигнат въглероден неутралност след 30 години остават оскъдни.

Ногалес каза, че част от проблема е, че повечето нулеви цели са твърде далече в бъдещето.

„Проблемът с много дългосрочните цели е, че в този момент обикновено ще има различен набор от ръководители, управляващи този бизнес“, каза той.