Война на лобита се води в Европейския парламент, заради новата земеделска политика на ЕК

Стратегията на Европейската комисия “Farm to Fork” иска да намали наполовина на употребата на пестициди до 2030 г., драстично да ограничи изкуствените торове

19:25 | 18 октомври 2021
Обновен: 16:59 | 22 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg L.P.
Bloomberg L.P.

Тази седмица Европейският парламент трябва да реши дали амбициозният план на ЕС да направи производството на храни по-устойчиво, може да оцелее при всеобхватен лобистки бараж от фермери, агробизнесмени и дори правителството на САЩ. Това пише в своя статия Politico.

Стратегията на Европейската комисия “Farm to Fork” (От фермата до трапезата) иска да насочи Европа към коренно различен селскостопански модел. Основната цел е да се намали наполовина на употребата на пестициди до 2030 г., да се ограничи драстично ограничат изкуствените торовете и да се гарантира, че 25% от земеделската продукция в ЕС е биологично чиста.

Това предизвика неочаквано враждебен лобистки отговор както в ЕС, така и извън него. Критиците твърдят, че европейският подход ще намали добивите на култури и това ще повиши цената на храните. САЩ се опитват да привлекат държавите да подпишат конкурентен селскостопански план, който цели да държи обема на продукцията висок. В същото време европейските министри на земеделието се борят, за да гарантират, че тези нови зелени цели ще бъдат правно отделени от политиката на ЕС за субсидиране на земеделските стопанства в размер от 270 милиарда евро.

И така, кой ще спечели тази ожесточена битка на волята? Много ще зависи от политическата позиция на евродепутатите в Страсбург, които ще обсъдят доклад за “Farm to Fork” в понеделник и ще го гласуват във вторник. Въпреки че техните решения няма да бъдат правно обвързващи по този повод, сесиите тази седмица ще сигнализират колко инерция се крие зад плана на Комисията сред европейските политически партии и какви компромиси ще трябва да бъдат направени.

Като се наблюдава гласуването на евродепутатите ще се види кои от широкия спектър идеалистични цели евентуално ще бъдат изоставени в условията на политическа съпротива. Ще последва и един последен и измъчен опит да бъдат заглушавани призивите за задължителни етикети на опаковките за храни; като се оспори твърдението, че европейците ядат твърде много месо. Също така да се дискредитира и хипотезата, в която се посочва, че селското стопанство в промишлени мащаби увеличава риска от смъртоносни болести, прехвърлящи се върху хората от животните.

Аня Хазекамп, холандски евродепутат от групата на левицата, която е съавтор на доклада на Парламента, заявява, че лобирането от страна на големите агро интереси може да се очаква. „Но бях изненадан от интензивността му“, казва Хазекамп, която е и заместник-председател на комисията по околна среда на Парламента.

Здравият разум срещу изгодата

Лобистите са въоръжени с няколко проучвания, предупреждаващи, че “Farm to Fork” може да намали производството на храни и дори отчасти да се самоунищожи в борбата с изменението на климата. Copa & Cogeca, основната лобистка група на фермерите в Европа, започна координирана комуникационна кампания с други части на селскостопанската индустрия, за да притисне евродепутатите да отслабят зелените цели в плана на Комисията.

Всичко се свежда до сериозния неприязън към конкретни цели. “Стратегия за застъпничество”, документ от 15 страници, получен миналата седмица от Politico, разкрива добре подготвения метод за натиск на лобито да отложи гласуването до ноември и да си осигури промени в последния момент към този първоначален компромис. „Позицията на Copa-Cogeca е следната: съгласни сме с принципа, но не и с целите.

Ръководителите на чешките и словашките бизнес камари по земеделие също изпратиха имейл на законодателите в ЕС, като написаха: “Ние просто искаме разумен подход и баланс между амбиции и възможности в реалността.”

Комисията често подчертава, че целите са за целия блок и на този етап са само далечна амбиция, но евродепутатите от целия политически спектър са се съгласили на предварителното гласуване миналия месец, за да им придадат по-голяма тежест. Законодателите настояват те да бъдат изразени чрез конкретни закони.

В съответствие с желанията на фермерските лобита, дясната група на Европейските консерватори и реформисти принуди гласуването да е във вторник, което може да изтрие от формулировката на законопроекта, че целите са с „обвързващ характер“. Това ще се случи ако реформаторите получат достатъчно подкрепа от други групи.

Ключова цел на лобистите на противниците на “Farm to Fork” е да изискат от Комисията да направи всеобхватна академична прогноза за това какво въздействие би могло да окажат върху цялото стопанство целите на стратегията. А това е адски сложно изчисление.

Земеделските производители заслужават да знаят как техният поминък ще бъде повлиян от политиките на ЕС, твърди Пека Песонен, генерален секретар на Copa & Cogeca.

“Би трябвало да знаем къде отиваме?” допълва още.

Война на статистики

Критиките са подхранени от поредица от скорошни проучвания, предвиждащи селскостопански армагедон предизвикан от плана “От фермата до трапезата”. Ако се вярва на проучвания като тези, проведени от Министерството на земеделието на САЩ, целите на Зелената сделка биха могли сериозно да намалят реколтата на земеделските производители и да увеличат зависимостта на ЕС от вносни храни. Това само би изнесло екологичните проблеми извън ЕС, а не би ги решило.

В проучване, финансирано от лобито за пестициди CropLife, публикувано миналата седмица, изследователи от университета Wageningen в Холандия установяват че комбинацията от няколко от целите на “Farm to Fork” може да намали производството на храни с до 30% за определени култури. Докладът е силно застъпен в документа за комуникационната стратегия на Copa & Cogeca. „Ще се нуждаем от вашата подкрепа, за да преведем/разпространим този PR“, казва земеделското лоби.

Евродепутатът Хазекамп има критика към изследванията: „Те имат едно общо нещо: не гледат на последиците, когато не се предприемат никакви действия“, позиция, изразена и от Йерон Кандел, професор в същия университет Вагенинген.

Не трябва да забравяме обаче, че Европейската комисия забави с половин година публикуването на своя спорен доклад за потенциалните последици от стратегията “От фермата до трапезата”. Вместо да го обяви веднага, Комисията предпочете да го публикува тихомълком в средата на лятото, според документи, видяни от Euractiv.

Публикуването на дългоочакваното проучване, извършено от учени от Вътрешния съвместен изследователски център на Комисията (JRC) и публикувано на 11 август, е затънало в противоречия от самото начало, като заинтересованите страни в селското стопанство обвиняват Комисията, че умишлено се опитва да погребе резултатите.

Euractiv успява да покаже, че докладът действително е бил готов за публикуване още през януари, според документ, адресиран до еврокомисаря по земеделие Януш Войцеховски от генералния директор на ГД „Земеделие“ на Комисията Волфганг Бартчер.

Документът, който е датиран и подписан по електронен път от Бартчер на 13 януари, информира комисаря за състоянието на проучването на JRC и обозначава, че датата на публикуване вероятно ще е към “края на януари”.

Документът обобщава заключенията от доклада и изпратен заедно с проекта на изследването, описан в три страници, както и информация от ГД “Земеделие” относно тълкуването на резултатите. Добавя се, че пълния проект ще бъде споделен с член на Комисията веднага наличен.

“Тази информация трябва да бъде финализирана на ниво кабинет през следващите седмици, преди публикуването на изследването от JRC”, се казва в съобщението.

Писмото включва и предупреждение, че “е необходимо внимателно тълкуване на тези резултати” поради чувствителния характер на съдържанието на доклада.

Едно от заключенията в него е, че подобренията в околната среда ще бъдат придружени от 10% намаление на доставките на ЕС за селскостопански продукти, достигайки максимум 15% за месото.

Този доклад установява, че „От фермата до трапезата“ може да доведе до спад в производството на храни, въпреки че много зависи от това колко амбициозно държавите прилагат следващата селскостопанска политика на ЕС. Той също така отбелязва, че моделът на прогнозиране на Комисията не е в състояние да отчете всичко. Става дума за очакваните промени в изискванията на потребителите и бъдещия напредък в технологиите до положителното въздействие, което “Farm to Fork” може да окаже върху околната среда.

Европейските законодатели разкритикуваха решението на Европейската комисия да крие проучването за въздействието на земеделската стратегия в продължение на половин година. Те са нарекли това действие на Комисията “подъл” ход, предназначен да скрие съдържанието на доклада.

Решението за публикуване на доклада без официално обявяване в разгара на лятото беше широко възприето от заинтересованите страни в селското стопанство като опит да се погребат резултатите от проучването. В резултат на това новината, че проучването е готово месеци преди публикуването, предизвика значително безпокойство сред евродепутатите.

От другата страна на барикадата зелените групи започнаха своя собствена контра-кампания за лобиране в Европарламента. Групи като Slow Food, Humane Society International, Compassion in World Farming и лобито на малките фермери Via Campesina изпратиха своите послания до законодателите. Те ги призоваха да подкрепят прехода към зелено земеделие, според имейли, видяни от Politico.

Главното водещо лице на политика на Грийнпийс Марко Контиеро обвини Copa & Cogeca и Croplife, че провеждат “кампания за дезинформация”. Той казва: „Те представят частични и непълни данни като убедителни доказателства, финансират свои собствени проучвания, представяйки ги като независими оценки, и купуват медийно пространство, за да предадат едностранно посланията си“. Copa & Cogeca определиха стратегията си като “нормално застъпничество”.

Крайната позиция на Парламента по отношение на “ От фермата до трапезата“ след тази несигурна лобистка битка няма да има незабавно правно въздействие. За сметка на това ще изпрати важен политически сигнал към другите законодатели за това колко бързо и дълбоко хранителната система трябва да бъде отклонена от сегашния й индустриален модел.