Европейските политици рискуват да спрат възстановяването на съюза

Борбата за правилата за дефицита и дълга може да отмени трудно постигнатия напредък

19:21 | 26 септември 2021
Обновен: 06:23 | 27 септември 2021
Преводач: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

COVID-19 бе добър за ЕС.

За разлика от всеки друг регион в света, Европа сега е по-сплотена и по-устойчива в резултат на кризата. Но тези скъпоценни печалби рискуват да бъдат загубени, ако икономическото възстановяване не се управлява разумно.  Политиците вече започват да преговарят за фискалните правила на блока и се появиха първите тревожни признаци, пише Мутаба Раман за Politico.

Две причини обясняват по-голямата устойчивост на ЕС след COVID. Най-важното е създаването на Фонда за възстановяване - средство, създадено в разгара на кризата, за да даде възможност за широкомащабни заеми в цяла Европа на капиталовите пазари, които след това се прехвърлят на страните членки, засегнати най-силно от пандемията. Улеснявайки икономическото им възстановяване, без да увеличава дълговете им, фондът направи еврозоната по-стабилна и ще създаде прецедент за начина, по който ЕС ще управлява външните сътресения в бъдеще.

Фондът за възстановяване също затруднява възхода на популизма. Трудно е да си против 180 милиарда евро - близо 10,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), в случая на Италия - обяснявайки защо националистическата крайнодясна партия Лига на Матео Салвини надлежно влезе в ориентираната към реформи коалиция, водена от премиера Марио Драги.

Има и други причини, поради които кризата беше по-тежка за популистите. Опростените решения от типа "страната ни е на първо място", продавани от хора като Салвини и Марин Льо Пен във Франция през последните години, станаха много по-неправдоподобни в условията на пандемия, която е глобална по своята същност. Държавите, в които популистите успяха да насочат избирателите срещу имиграцията, също установиха, че имигрантите са склонни да работят на съществени фронтови роли. С все по-голямо уважение към учените, антиекспертните настроения в целия континент също отстъпиха, а усилията на ЕС за ваксинация сега отбелязаха огромен успех - 70 % от възрастните са напълно ваксинирани.

Тези постижения обаче рискуват да бъдат изгубени, ако държавите от ЕС не управляват добре възстановяването. Ключът към това ще бъде дали - и как - ще бъде реформиран фискалният правилник на ЕС, известен като Пакта за стабилност и растеж.

Пактът диктува, че дефицитите и нивата на дълга на страните от ЕС не трябва да надвишават съответно 3% и 60% от БВП и трябва да бъдат бързо намалени, ако го направят. Но по време на пандемията пактът беше спрян съгласно разпоредба, известна като „общата клауза за бягство“. Пактът трябва да влезе в сила отново през 2023 г. и ако правилата не се променят, националните правителства на ЕС ще бъдат принудени да направят безпрецедентно затягане, след като са прилагали безпрецедентна фискална подкрепа по време на пандемията.

Публичното „обсъждане“ на правилата, включващо експертни заинтересовани страни, учени и мозъчни тръстове, ще започне от Комисията по-късно този месец. Няма никакво съмнение относно изводите - те ще подскажат, че акцентът на фискалната политика трябва да се измести от икономии към растеж и че трябва да се обърне повече внимание на стимулирането на публичните инвестиции в европейските зелени и цифрови преходи.

Колкото и разумни да са тези предложения, съществените преговори между страните членки и институциите на ЕС ще започнат едва след като бъде създадено ново германско правителство. Въз основа на събитията в Берлин това може да стане в началото на следващата година.

Комисията обаче трябва да предостави ясна насока за националните правителства относно това какви ще бъдат фискалните цели на ЕС за 2023 г. Крайният срок за това е следващият април, когато страните от ЕС представят така наречените си програми за стабилност и конвергенция, които ще почиват на техните бюджети за есента.

Ако приемем, че в Германия ще има коалиция до края на годината, това оставя приблизително четири месеца за постигане на консенсус относно това какви трябва да бъдат бъдещите фискални правила на ЕС. Именно тази кратка времева рамка може да бъде използвана до краен предел от фискалните ястреби.

Против съществена промяна ще бъде Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент за икономиката. Домбровскис продължава да иска да поставя държави с голям дефицит и високи дългове - включително Франция, Италия, Испания, Гърция и Белгия - в „процедура за прекомерен дефицит“.

Други висши гласове в Комисията също търсят по-ортодоксално прилагане на Пакта за стабилност и растеж и се притесняват, че Комисията отново ще бъде снизходителна. Всъщност дори тези, които подкрепят реформата, не настояват за по-нататъшно спиране на правилата през 2023 г.

Срещу Домбровскис са Европейската централна банка, Европейският фискален съвет, мнозинството от европейските комисари и, което е важно, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. Тя иска „нов набор от правила в средносрочен план“, казва един висш служител в ЕС, запознат с нейното мислене, „особено за улесняване на зеления преход“.

Докато Северна Европа вероятно ще се противопостави на големите реформи, позицията на Берлин е по-малко ясна и в крайна сметка ще зависи от характера на новото правителство. Рискът е, че един неопитен канцлер, обзет от проблемите на новото коалиционно управление, ще бъде по-предпазлив и по-малко амбициозен в Европа.

В светлината на тези сигнали френският финансов министър Бруно льо Мер омаловажи очакванията за сделка под председателството на Франция през първите шест месеца на следващата година. И все пак най-добрият сценарий за реформаторите би бил френското председателство да приеме конкретни законодателни предложения относно новите европейски фискални правила в началото на следващата година. Нивата на дефицит и дълг в Пакта за стабилност и растеж са определени в Договора от Маастрихт, но темповете, с които нивата на дълга трябва да се намаляват всяка година, не са.

Това създава възможност за нова, по-опростена рамка, която също би изключила инвестициите във висококачествени обществени блага от изчисленията на дефицита на ЕС и ще измени правилото за дълга, което предвижда държавите-членки със съотношения на дълга над 60 процента да намалят своите нива на дълг-към-БВП с 1/20 всяка година.

Някои в Брюксел и Париж също биха искали по-децентрализирано фискално управление, което да позволи на столиците на ЕС да проектират свой собствен път на приспособяване, като Комисията играе ролята на съдия и се подготвя последиците, ако националните усилия се провалят.

Ако няма консенсус по тези въпроси до март, Комисията вместо това ще бъде принудена да издаде комюнике - тълкувателни насоки за страните членки, посочващи каква фискална рамка предвижда Брюксел в крайна сметка. Целта би била да се даде на правителствата достатъчно свобода, за да тълкуват правилата по-гъвкаво - въз основа на това къде се насочват, за разлика от това, което казват днес.

Именно при този сценарий северно-европейските фискални ястреби ще се нахвърлят - принуждавайки страните членки да спазват старите правила, докато новите се предоговарят. Това може да доведе до голям брой процедури за прекомерен дефицит. 

Както казва друг висш служител на Комисията: „Някои хора твърдят, че можете да отделите прегледа на правилата и нашия годишен фискален цикъл. Така че можете да започнете процедурите за дефицит и след това да видите как протича прегледът... Инерцията може да изчезне, ако обсъждаме твърде дълго, без да внасяме законодателство.“

Повечето служители в Брюксел смятат, че Пактът за стабилност и растеж няма да бъде приложен напълно механично през 2023 г. и че няма да има "рязко настъпване на спирачките". Идеята за поставяне на Франция в процедура за прекомерен дефицит след президентските избори на Еманюел Макрон е малко вероятна.

Но този резултат далеч не е ясен. А от него зависи възстановяването на ЕС - и прехода на съюза към зелена икономика с нулеви емисии.

Мутаба Раман е директор за Европа на Eurasia Group и експерт по геополитически рискове.