Китай се насочва към високите технологии, за да възроди световното си господство

Пекин поставя нов акцент върху напредналото производство, а не върху сектора на услугите

13:22 | 26 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Във фабрика в северната част на Китай работниците са заети с тестването на автоматизирано превозно средство, предназначено за преместване на обемисти предмети из индустриалните пространства. Това е един от новото поколение роботи, които Пекин възнамерява да използва, за да модеринизира индустрията на страната.

Производителят на робота в Тиендзин е получил данъчни облекчения и държавно гарантирани заеми за изграждане на продукти, които трябва да увеличат добавената стойност на огромния фабричен сектор в Китай и да подобрят неговия технологичен опит.

„Правителството обръща голямо внимание на производствения сектор и реалната икономика - можем да го почувстваме“, каза Рен Джионг, генерален мениджър на Tianjin Langyu Robot Co, пред "Ройтерс".

Китай подкрепя усилията за научноизследователска и развойна дейност от високотехнологични производители като Langyu, водени от спешното желание да намали зависимостта си от вносните технологии и да засили своето господство като световна фабрична сила, в момент, когато увеличава рестрикциите в други части на икономиката.

Политиката на Пекин поставя акцента върху напредналото производство, а не върху сектора на услугите, за да насочи втората по големина икономика в света покрай т. нар. „капан на средния доход“, където страните губят производителността си и застояват в икономическата продукция с по-ниска стойност.

„Натискът е движещата сила и без натиск е трудно компаниите да се развиват“, каза Рен.

Той очаква приходите да се удвоят до 100 милиона юана (15,52 милиона долара) тази година от 2020 г., поради увеличеното търсене на високотехнологични продукти като автоматизираните превозни средства на Langyu.

В по-широк план град Тиендзин планира да инвестира 2 трилиона юана между 2021 г. и 2025 г., като 60% са предназначени за стратегически нововъзникващи индустрии, каза Ин Джихуй, ръководител на Бюрото за индустрия и информационни технологии в града.

Инвестицията, включваща корпоративни и правителствени разходи, ще помогне за увеличаване на производството до 25% от икономиката през 2025 г. от 21,8% през 2020 г., каза Ин.

Делът на стратегическите индустрии във фабричното производство на Тиендзин също ще се повиши до 40%, каза Ин, от 26,1% миналата година.

„Ще бъде много трудно и предизвикателно да се постигнат тези цели - трябва да осигурим стабилно икономическо развитие като същевременно правим преход от стари към нови двигатели“, каза Ин. 

Ахилесовата пета

Петгодишният план на Китай, обявен през март, обеща да запази дела на производството в БВП „основно стабилен“ за разлика от плана за 2016 г. - 2020 г., който се фокусира върху услугите за създаване на работни места.

Коронавирусът и китайско-американската търговска война промениха начина, по който политиците виждат фабриките: вече не само мръсни останки от стара икономика, но активи със стратегическа стойност.

По време на пандемията китайските фабрики произвеждаха всичко - от маски и вентилатори до електроника за работа от дома, ускорявайки икономическото възстановяване от рекордния спад в началото на 2020 г.

В допълнение, търговската война със САЩ и технологичните ограничения на Вашингтон разкриха липсата на високотехнологично ноу-хау в Китай, втвърдявайки решимостта на Пекин да ускори иновациите.

„Нарастващият външен натиск от началото на търговската война направи политиците по-решителни да развиват китайското производство от среден и висок клас“, каза Ку Хонгбин, главен икономист за Китай в HSBC.

"Колкото по-висок е външният натиск, толкова по-голям акцент поставят те върху производството. Това ще се превърне в действителна политическа подкрепа."

Базираната в Тиендзин Ringpu Biotech, която произвежда ваксини за животни, се сблъска с критични забавяния при вноса на американско оборудване и материали, използвани за R&D и контрол на качеството.

„Предприехме някои мерки, включително увеличаване на собствения ни капацитет за научноизследователска и развойна дейност и сътрудничество с други фирми и университети“, каза вицепрезидентът на Ringpu Фу Сюбин.

„Ще се стремим да засилим способността си да намираме заместители в области, където се сблъскваме с проблеми.“ 

Усещане за криза

Делът на производството в китайския БВП е намалял до 26,2% през 2020 г. от 32,5% през 2006 г., докато секторът на услугите е увеличил своя принос до 54,5% от 41,8%, според Световната банка.

Длъжностните лица се притесняват от твърде бързото преминаване към услугите, в които работят повече хора, но са по-малко продуктивни от производството, което може да подкопае дългосрочния растеж, както в някои латиноамерикански икономики.

Пекин не иска производството да спадне под 25% от БВП, приблизително в съответствие с икономическия профил на Южна Корея, казаха правителствените съветници.

„Правителствата на централно и местно ниво засилват подкрепата за напреднали производители, но постигането на модернизация на промишлеността няма да бъде безпроблемно“, каза правителствен съветник, който говори при условие за анонимност.

От 2021 г. до 2025 г. Китай има за цел да увеличи разходите за научноизследователска и развойна дейност с над 7% годишно, като се фокусира върху „граничните“ технологии като изкуствен интелект, квантови изчисления и полупроводници.

Планът, който като цяло замества инициативата „Произведено в Китай 2025“ от 2015 г., е насочен към девет нововъзникващи индустрии: информационни технологии от ново поколение, биотехнологии, нова енергия, нови материали, оборудване от висок клас, превозни средства с нова енергия, опазване на околната среда, аерокосмическо и морско оборудване.

Централната банка насочи повече кредити към производството, особено високотехнологичните фирми, за сметка на имотния сектор, който е изправен пред нови ограничения срещу спекулативните инвестиции.

Langyu, компанията за роботика, планира да похарчи около 20 милиона юана за научноизследователска и развойна дейност тази година, или 20% от очакваните приходи през 2021 г., подпомогнато от по-големите данъчни облекчения за това, каза Рен.

Ringpu насочва 8% - 12% от приходите си в научноизследователска и развойна дейност и ще похарчи 1,3 млрд. юана между 2020 г. и 2023 г. за модернизиране на автоматизацията и производството.

„За Китай постигането на техническа самостоятелност в някои сектори е въпрос на оцеляване“, каза Ту Синкуан, ръководител на Китайския институт за изследвания на СТО в Университета за международен бизнес и икономика.

"Усещането за криза е голяма движеща сила."