Си иска да преразпредели благата и това застрашава луксозните стоки на Европа

Китай може да въведе по-високи данъци върху доходите, богатството, имуществото или потреблението

14:01 | 20 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Забавящото се икономическо възстановяване на Китай и плановете за преразпределение на богатството заплашват да провалят процъфтяващия луксозен сектор в Европа, карайки много инвеститори да се притесняват да купуват акциите дори след високите разпродажби през август.

Търсенето на продукти от висок клас в най-населената нация в света е основният двигател за сектора - Китай представлява една трета от продажбите на европейските производители на луксозни стоки през 2019 г. и 28% през 2020 г., според анализатори на UBS.

Около 120 милиарда долара бяха заличени от сектора - включително собственика на Louis Vuitton LVMH, Burberry и собственика на Gucci Kering - само за два дни миналия месец, след като китайският президент Си Дзинпин разкри плановете си за "общ просперитет".

Някои анализатори използваха спада, за да препоръчат на инвеститорите да заложат, че стремителното възраждане на "луксозните" акции след COVID-19, при което европейският сектор се повиши със 140% от март 2020 г. до своя връх на 12 август, ще се поднови.

Китайските икономически данни и проблемите във веригата на доставки, причинени отчасти от новите локални огнища на коронавирус, спряха възстановяването на сектора от най-ниските стойности през август, което предизвика втора разпродажба.

Само за един месец премията за оценка на луксозния сектор е спаднала с 30 процентни пункта до 74% от пика си през август в сравнение с по-широкия индекс MSCI Europe, според UBS.

Някои анализатори предупреждават, че привлекателността на компании като Hermes, чиито чанти Birkin се продават за над 10 000 долара и често имат списъци на чакащи клиенти, ще понесат сериозен удар, ако Китай продължи с плана си да облага с данъци богатите и проведе кампания срещу избягването на данъци.

Продажбите от висок клас биха могли да бъдат ударени, "ако бъдат въведени по-високи данъци върху доходите, богатството, имуществото или потреблението", каза Томас Шовет, ръководител на проучванията на капиталовите разходи за луксозни стоки в Citigroup Лондон, цитиран от "Ройтерс".

Китайските потребители биха могли да „не са склонни да купуват луксозни стоки, ако се притесняват, че данъчните могат да ги навестят“, каза Джон Кокс, ръководител за европейските потребителски акции в Kepler Cheuvreux. "Това вероятно ще се отрази негативно върху работата на някои от тези компании."

Според Kepler по-високите данъци за богатите могат да доведат до спад между 10% и 25% в продажбите в Китай, което би ударило глобалното търсене на луксозни стоки, а това е малко вероятно да бъде компенсирано другаде. Това може да доведе до стагнация на сектора за една до две години.

Други са предпазливи оптимисти.

Анета Уинимко, портфолио мениджър във Fidelity International, заяви, че нейният фонд запазва вярата си в европейските луксозни компании, но наблюдава внимателно развитието на събитията в Китай, тъй като те „са трудни за предвиждане, както показват много скорошни събития“.

„Имаме предвид евентуалната промяна на настроенията на потребителите към луксозния сегмент“, каза тя и добави, че Fidelity не се притеснява твърде много от срив на потребителските разходи, тъй като изглежда, че обявеният регламент подкрепя растежа на средната класа.

Barclays понижи прогнозите си за сектора, като се позова на скорошното рязко понижаване на резултатите.

UBS заяви, че силното понижаване на рейтинга предполага, че краткосрочната несигурност в Китай е бикла взета предвид. Съществува "добра възможност за закупуване на висококачествени имена", казват от UBS, като се споменава Richemont, чиито акции са поветинели с 9% от пика си през август.

Исторически погледнато, на фона на потенциалните опасения относно забавянето на китайската икономика, секторът се понижи спрямо европейския индекс MSCI средно между 15 и 30 процентни пункта в съответствие с неотдавнашното преоценяване, изчислиха анализатори на UBS.

Те очакват данъчните корекции на Китай да бъдат „скромни и постепенни“, ограничавайки предстоящото отрицателно въздействие върху сектора.