Как ускорението на инфлацията ще се отрази на Wall Street?

Повишаващите се потребителски цени обикновено са положителни за акциите

07:47 | 14 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Предполага се, че инфлацията ще има положително отражение на фондовите пазари, но признаците за зараждащ се ценови натиск удариха цените на акциите през тази седмица, създавайки потенциално объркващ сценарий за инвеститорите, пише MarketWatch.

Положителната връзка с цикличните акции е факт, но инвеститорите трябва да предвидят повишената волатилност около данните за икономиката, която се възстановява от безпрецедентното замразяване заради коронавирусната пандемия, посочват анализатори.

Индексът на потребителските цени в САЩ се повиши с 0,8% през април, отбелязвайки най-големия си месечен ръст от 2009 г. насам. Нивото на инфлацията през последната година се повишава до 4,2% спрямо отчетените 2,6% през миналия месец - най-високото от 2008 г. насам.

“Ускоряването на инфлацията обикновено е положително за акциите, докато нивото ѝ не премине прага от 3,5-4%, което повдига тревоги относно нарастването на възнагражденията и потенциалния натиск върху маржините”, посочва Джон Адамс от BMO Global Asset Management.

Какво означава това за инвеститорите на Wall Street?

Ускорението на годишна база през април е причинено от “базови ефекти” или сравнението с миналата година, когато цените се понижиха рязко заради икономическото замразяване, до което доведе пандемията.

Потенциалът за натиск върху възнагражденията е тревога на фона на докладите на компании, които се затрудняват с намирането на служители и данните, отчитащи ръст на заплатите в различните индустрии, посочва Адамс. Някои от тези фактори могат да избледнеят в следващите седмици и месеци, когато учениците ще се завърнат в училищата за обучение на място и увеличените помощи за безработица ще бъдат преустановени, смятат анализатори.

Въпреки че данните за инфлацията през април бяха изненадващи, инвеститорите очакваха краткосрочно ускорение на показателя заради базови ефекти, трусовете във веригите на доставка и ръста на активността, подпомогнат от масовите ваксинации срещу Covid-19. Междувременно Федералният резерв остава уверен, че поради тези причини ускорението на инфлацията ще бъде “временно”.

Централните банкери се зарекоха да запазят лихвите на сегашните нива и да продължат програмата си за изкупуване на облигации, докато инфлацията не надвиши устойчиво целта им от 2%, компенсирайки предишните периоди, в които не успя да постигне това ниво.

Заместник-управителят на Фед Ричард Кларида заяви в сряда, че ако по-силното търсене продължи и инфлацията се задържи над целта от 2%, централната банка няма да се поколебае да действа. Кларида също така призна, че ускорението през април е изненадващо, като зави, че очаква то да е временно и инфлацията да се завърне към дългосрочната цел от 2% или малко над нея през 2022 и 2023 г.

Инвеститорите обаче не са напълно убедени. Заедно с потенциалния натиск върху възнагражденията, “инфлацията може да се ускори повече от очакванията на Фед”, заяви Дейвид Кели, стратег на J.P. Morgan Asset Management.

“Това оказва повече натиск върху Фед да започне да ограничава покупките на облигации през следващата година и да повиши краткосрочните ливхи в рамките на следващите две години”, смята експертът.

Новините обаче не са лоши за акциите.

“По-високите лихвени нива в идните месеци трябва да са положителни за цикличните акции и да създадат предизвикателства за облигациите”, коментира Кели.

Според Адамс инвеститорите могат да пренасочат портфолиото си към компании с малка капитализация и умерено да се преориентират към акциите със стойност, които ще изглеждат привлекателни спрямо сегащната ситуация. Той обаче отбелязва, че все още не е готов да се откаже от акциите в растеж и книжата на технологичните компании, имайки се предвид прогнозите, че повишаването на лихвите ще бъде ограничено.

Материалът има информационен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.