Крипто професионалистите започват да се уморяват от 79-милиардната шега, наречена доджкойн

Илон Мъск днес призова последователите си в Twitter да „инвестират с повишено внимание“ в криптовалутите

19:01 | 7 май 2021
Обновен: 20:21 | 7 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Първият щурм на Ник Картър в дигиталните валути беше копаенето на доджкойн в неговото университетско общежитие през 2013 година. Създаден като шега с представител на породата кучета Шиба ину като негово лого, вдъхновеният от меме токен изглеждаше по-забавен от биткойн и неговите яростни застъпници, разказва Bloomberg.

Сега 28-годишният младеж управлява доставчик на крипто данни, в който като инвеститор участва и Goldman Sachs. През последните години Картър губи своя достъп до купчина доджкойн, който от своя страна поскъпна с около 200 000% от създаването му. Но подобно на много професионалисти в индустрията, в наши дни той не е сред поддръжниците на токена, нито е причина за безсънни нощи за отказалите се от него.

„Съществува тази паралелна индустрия от хора, които просто се интересуват от управлението на прославени магазини за кофи“, коментира Картър, съосновател на Coin Metrics със седалище в Бостън. „За повечето от нас ние сме в тази индустрия поради идеологически причини, но като цяло додж не ни засяга", споделя Картър.

Манията по доджкойн достига безпрецедентни нива, докато Илон Мъск се готви да бъде водещ Saturday Night Live, като през последните дни започват все повече да циркулират спекулации, че главният изпълнителен директор на Тesla ще говори за любимия си токен. Акциите на Coinbase Global - най-голямата борса за дигитални активи в САЩ - се сринаха до рекордно ниско ценово равнище в четвъртък, отчасти защото не предлага достатъчно спекулативни дигитални пари като доджкойн. Robinhood - приложение за търговия - което предлага токена, зае първото място по изтегляния на американския App Store на Apple.

"Мемекойнът" е

"Мемекойнът" е обект на зашеметяващо рали тази година. Графика: Bloomberg

Докато неговият безпрецедентен възход отразява този на биткойн, криптопуристите като Картър се страхуват, че това отвлича вниманието от мащабния им проект за внедряване на блокчейн технология, която промени из основи модерните финанси във всички аспекти - от децентрализирани валути до токенизираното изкуство. За тези, които се опитват да привлекат големи капитали в индустрията чрез старомодни механизми за контрола на риска, "мемекойнът" не помага на институциите да приемат криптовалутите сериозно, тъй като е твърде рисковано за портофолиото.

В BKCoin Capital - фонд, управляващ активи за 60 милиона долара - основателят му Кевин Канг споделя, че дождкойн е извън техния обсег.

„Това може да се окаже новинарско събитие, в рамките на което големи притежатели ще продават преди появата му в SNL, оставяйки инвеститорите на дребно с огромни загуби“, пише Канг в имейл, визирайки Мъск. „Няма нищо извън този спекулативен актив - в него няма разработчици и не сме виждали „интелигентни пари“ или институционални инвеститори да насочват свои средства в него“, допълни Канг.

Bitwise Asset Management не включи токена в индексен фонд на стойност 1,1 млрд. долара, проследяващ 10-те най-големи криптовалути, въпреки че сега доджкойн е четвъртата най-голям криптовалута в света на обща стойност 79 млрд. долара.

Преди Gemini - криптоборса, основана от близнаците Уинкълвос - да обяви във вторник, че ще подкрепи токена, никой от попечителите на Bitwise нямаше да докоснат додж.

„Има опасения, че грандиозният му възход е доказателство, че пазарът е започнал да прегрява“, зяави Мат Хуган, експерт по борсово търгувани фондове, който сега е главен инвестиционен директор в Bitwise. „Фактът, че четвърт от интернет общността желае доджкойн да съществува и да го използва помежду си, мисля, че е красиво. Но не мисля, че това застрашава глобаления институционален мащаб на биткойн".

Графика

Графика: Bloomberg

Доджкойн поскъпна с 96% през последната седмица, показват данните на Coinmarketcap - възход, който до голяма степен се разглежда като олицетворение на спекулативна лудост, предизвикана от огромни фискални стимули и неистова размяна на съобщения в социалните мрежи. За същия период стойността на биткойн нарасна с 4%.

Дори Мъск днес призова последователите си в Twitter да „инвестират с повишено внимание“, визирайки видеоклип, в който коментира, че засега крипто трябва да се счита за спекулация.

Докато биткойнът беше пионер в технологията на разпределената книга, доджкойн я надрастна. Налице е и минимална кодираща активност при втората валута - признак за стагнация сред критиците. За разлика от биткойн предлагането не е ограничено и все още има сравнително малко трансакции с доджкойн - симптом на неговия по същество спекулативен характер.

„Има въпросителни около общия статус на софтуера на доджкойн“, коментира Константин Рихтер, главен изпълнителен директор и основател на Blockdaemon, доставчик на блокчейн инфраструктура. „Ще навакса. Ако додж е супер ценен и хората могат да правят пари от него, изграждайки приложения, те ще го направят“, коментира още той.

Има някои случаи, при които манията може да вдъхнови практическа употреба. Марк Кубан, милиардерът собственик на Dallas Mavericks и застъпник на доджкойн, заяви на Ethereal Summit в четвъртък, че баскетболният отбор е продал повече стоки, деноминирани в токена, отколкото е продавал от години в биткойни.

За крипто застъпниците може да се окаже трудно да се поддръжава на едното, но да се отхвърли другото. В края на краищата е трудно да се разбере дали дигиталните активи като етериум или унисуап, които имат приложение, нарастват по технологични причини, идеологически или просто защото потоп от средства е наводнил зараждащата се индустрия.

Във всеки случай безсмислеността на доджкойн е без значение за някои фондове - стига да има волатилност. В YRD Capital - фонд, фокусиран върху алгоритмични стратегии, съоснователят му Ювал Рейсман споделя, че неговите трейдъри наскоро са се включили в търговията, за да се възползват от разликата между спот цената на додж и фючърсите върху него.

Картър от Coin Metrics, който сега е в четвъртата година на крипто кариерата си с около 137 200 последователи в Twitter отбеляза, че доджкойн е бил възприет до голяма степен от по-млади хора, които търгуват на Robinhood, следват TikTok, а не Twitter и считат биткой за старомоден. Той също така смята, че додж си е осигурил нови фенове, тъй като ниската му единична цена - от 61 цента - го прави по-малко плашещ от тази на биткойна на стойност от 57 340 долара, въпреки че дневните трейдъри могат да закупят само частица от биткойн.

Припомняйки си доджкойните, който той все още притежава някъде, Картър коментира, че биткойн лоялистите като него не съжаляват за игнорирането им на кученцето.

„Трябва да се помирите с факта, че глупостите непрекъснато ще се покачват“, каза той. „Това не е моя грижа. Моята грижа е да направя биткойн възможно най-здрав и функционален", допълни Картър.