Рисковете за пазарите от коронакризата не са заличени

Пандемията все още не е приключила и е особено голяма заплаха за развиващите се пазари, където ваксинациите изостават

07:46 | 21 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Ръстът на новозаразени с Covid-19 в Индия заплашва да претовари здравната система на страната, довеждайки до налагането на блокада в Ню Делхи, която може да бъде пренесена в цялата страна. Това вече се отразява на финансовите пазари - индийските акции отново усещат удара на пандемията, съобщава The Wall Street Journal.

Подновените предизвикателства пред Индия могат да се повторят и в други страни. Безпрецедентната правителствена подкрепа за икономиките по света накара пандемията да не дава отражение на някои пазари, но обществената здравна криза все още има отражения - факт, който инвеститорите не трябва да забравят. Скорошните огнища на места като Тайланд и Камбоджа, които по-рано се справяха относително успешно с овладяването на заразата, напомнят колко бързо и непредвидимо ситуацията около коронакризата може да се промени.

Доскоро ситуацията в Индия изглеждаше оптимистична. Новите случаи се понижиха до относително ниски нива през миналата година въпреки гъстата населеност на страната и липсата на ефективни методи за проследяване на контактни лица. За разлика от повечето страни с подобни доходи, Индия е голям производител на ваксини, което означава, че не се налага да разчита на външни фирми за изпълнението на доставките.

В доларово изражение индийският индекс Sensex се понижава с около 8% спрямо достигнатите рекордни нива в средата на февруари. Загубите са малки в сравнение с впечатляващия бум на индекса, записан след миналия март, но въпреки това обратът е забележителен. Част от това се дължи на поевтиняването на акциите, друга част - на отслабването на рупията.

Покупките на акции от индивидуални инвеститори първоначално се сринаха в условията на пандемия, но се повишиха до рекордни нива по-късно през годината. Покупките от тези инвеститори все още са високи според историческите показатели, но намаляват с над 50% от средата на януари.

Банковият сектор привлича особено внимание. Акциите на частните и държавни банки поевтиняват. По-рано този месец Fitch отбеляза, че новите случаи на заразени с коронавирус са на най-високи нива в шест щата, чиито жители са генерирали над 45-процентен дял от банковите заеми. Секторът изглеждаше нестабилен в началото на пандемията, като необслужваните заеми се повишиха допълнително на фона на по-слабата икономическа активност.

Способността на фондовия пазар да нараства дори в условията на икономически трусове не е абсолютна. Това е урок, който е валиден отвъд Индия, особено в развиващите се икономики, където ваксинационните програми са по-бавни, а обществената финансова подкрепа не е безлимитна.

За инвеститорите на който и да е от развиващите се пазари, както и на някои развити - особено в Европа, където ваксинационните кампании изостават, ситуацията е притеснителна. Пандемията все още не е приключила. На някои места тя може да набере сила и отново да натежи на финансовите пазари.