Какво ще е отражението на данъчните планове на Байдън върху биткойн?

Темата се превръща в повод за разгорещени дискусии сред анализатори

21:31 | 13 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Предложението на американския президент Джо Байдън за увеличаване на данъците в помощ на изплащането на инфраструктурните разходи и други програми за икономически стимули може да засегне ралито при биткойн от тази година, пише Yahoo Finance.

Анализатори отбелязват, че най-голямата криптовалута се облагодетелства от рекордните бюджетни дефицити дори когато коронавирусната пандемия удари икономиката с пълна сила през март 2020 г. и Федералния резерв помогна за финансирането на допълнителните правителствени заеми чрез изкупуването на държавни облигации.

Някои инвеститори гледат на биткойн като на полезен вариант за хеджиране срещу инфлацията. Други приемат криптовалутата като рисков актив, чиито цени се повишават заради лесните финансови условия, подобно на акциите, които поскъпнаха до рекорди, въпреки икономическите трусове.

Всякакви увеличения на данъците, които все още се сблъскват с неодобрение от представители на корпоративния свят и законодатели от Републиканската партия, могат да се окажат първото усилие за установяването на фискална дисциплина в САЩ, след като коронавирусната пандемия удари.

“Действията на САЩ не са бичи за биткойн, тъй като данъчните увеличения могат да натежат на възстановяването и ще засегнат инвестициите”, смята Едуард Моя, анализатор на Oanda.

В предложението на Байдън е предвидено увеличаване на корпоративните данъци и на данъците за служителите с високи възнаграждения - първото голямо данъчно увеличение от 1993 г. насам.

По-високите данъци могат да доведат до стагнация във възстановяването във време, в което Федералният резерв настоява за необходимостта за продължаваща монетарна и фискална подкрепа. Перспективите за по-слаб растеж могат да предизвикат понижение на печалбите на по-рисковите активи, включително на криптовалутите.

Увеличаване на данъците може да помогне за преодоляване на разширяващия се бюджетен дефицит на САЩ, като очакванията са той да достигне около 10% от брутния вътрешен продукт през 2021 г. - най-високото ниво от 1945 г. насам, сочат прогнози на Бюджетния офис на Конгреса.

„Подобряването на перспективите за фискалната и дълговата устойчивост може да доведе до по-силен долар и да окаже натиск върху криптоактиви като биткойн, които някои инвеститори приемат като хедж срещу инфлацията и обезценяване на валутата”, посочва Гарик Хилеман, Blockchain.com.

Има достатъчно място за разногласия. Ариел Цетлин-Джоунс, професор по икономика в университета "Карнеги Мелън", смята, че връзката между брутния вътрешен продукт и ефективните корпоративни данъчни ставки е доста слаба, което предполага, че други фактори може да са ключови за растежа.

Възможно е също така допълнителните данъчни приходи просто да насърчат разходните планове на законодателите.

„Вероятността за отговорно фискално бюджетиране остава ниска“, пише Александър Блум, управляващ директор на Two Prime. „Продължаващата подкрепа от страна на Фед означава, че ще има повече капитал, търсещ нови области за инвестиране в растеж“, добавя той.

Всичко това предполага, че инвеститорите все пак могат да продължат да търсят по-висок риск и по-висока възвръщаемост от активи като криптовалутите, които в исторически план не са корелирани с акциите или облигациите.

Засега повече фискални разходи и продължаващо монетарно разхлабване изглеждат новото нормално, като и двете са положителни за рисковите активи. По-високите данъци все още са само предложение.