ОПЕК+ не може да отпусне изцяло спирачките на производството

Групата трябва да остане предпазлива въпреки разпространението на ваксините срещу Covid-19 и предстоящия летен сезон

11:26 | 11 април 2021
Обновен: 12:22 | 11 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, водена от Саудитска Арабия и Русия, може да увеличи производството до желаните нива, но това не означава, че трябва да отпусне напълно спирачния педал, пише Джулиан Лий за Bloomberg.

В рамките на последното си заседание, проведено през април, групата начерта пътя към възстановяването на част от производството през следващите три месеца. Облекчаването на ограниченията отразява по-оптимистичните перспективи за търсенето на черно злато на фона на предстоящите летни месеци.

Увеличенията на производството са сравнително скромни - 350 хиляди барела на ден през май, същото количество през юни и 440 хиляди барела през юли. Междувременно Саудитска Арабия също постепенно ще възстановява допълнителното производство на един милион барела на ден, което замрази през февруари.

Въпреки че до края на юли производителите ще са добавили почти 2,3 милиона барела към производството на ден от март насам, те все още ще произвеждат количеството, което първоначално беше планирано за януари и ще запазят почти 60-процентен дял от производствените съкращения, които направиха година по-рано.

Силните цени на петрола се дължат до голяма степен на дисциплината на групата и желанието ѝ да отложи облекчаването на производствените съкращения, въпреки че се доближава до самоналожената цел да намали търговските петролни запаси в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до средните нива за 2014-2019 г.

Запасите от

Запасите от петрол вече достигат целевите нива на ОПЕК+. Графика: Bloomberg 

Според последните месечни прогнози на Администрацията за енергийна информация на САЩ тази цел вече е била постигната. Не може да се очаква обаче изведнъж Саудитска Арабия, Русия и техните партньори да наводнят пазарите. Подходът на страните ще продължи да бъде предпазлив.

Групата се концентрира върху нивото на запасите в страните от ОИСР, тъй като те са най-видими. САЩ предоставят детайлни данни на седмична база, а повечето от другите членове публикуват месечните си данни. Това е в рязък контраст със страни като Китай, където запасите са разглеждани като държавна тайна и не се съобщават.

Около 60-процентен дял от запасите на суров петрол, изградени през миналата година, са на Китай, като страната е добавила 367 милиона барела през 2020 г., сочат изчисления на Международната агенция по енергетика. Част от петрола е насочен към стратегическите, управлявани от правителството резерви и вероятно ще бъде използван само в случай на криза при доставките.

Запасите на

Запасите на суров петрол в китайската провинция Шандун не показват признаци на отслабване. Графика: Bloomberg 

Търговските запаси на Китай също се увеличават. Обемите на суров петрол, съхраняван в провинция Шандун - дом на повечето независими рафинерии в страната, се повишават от около 30 милиона барела през 2019 г. до над 50 милиона барела до началото на февруари 2020 г., преди да се стабилизират на около 45 милиона барела.  

Саудитска Арабия остава уверена, че групата на производителите е взела правилното решение в началото на месеца, въпреки че Covid-19 отново се разпространява бързо в някои части на света. Новите случаи достигнаха рекордни нива в Индия, а очакванията са Япония да поднови блокадите в Токио, Киото и Окинава.

Въпреки че бързото разпространение на ваксините показва признаци за увеличаване на търсенето на петрол в страни като САЩ и Великобритания, търговците продължават да очакват възстановяването в потреблението на други места. Производителите трябва да останат предпазливи.