Променящият се Китай принуждава инвеститорите да бягат, да се крият или да наемат

Корпоративната социална отговорност не е особено печеливша във втората по големина икономика в света

09:09 | 31 март 2021
Обновен: 09:09 | 31 март 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За всяка компания, която извършва бизнес в Китай, изборът вече е по-ясен от всякога: Избягвайте да коментирате спорни теми или рискувате да загубите достъп до втората по големина икономика в света, пише в свой анализ Bloomberg

През последните няколко седмици правителството на президента Си Дзинпин подкрепи бойкота срещу търговци на дребно като Hennes & Mauritz и наложи санкции срещу редица организации - включително група адвокати в Обединеното кралство - заради техни изказвания за предполагаем принудителен труд в Синдзян. След това във вторник Си подписа обширни промени в избирателната система на Хонконг, за предостави на Пекин право на вето над всички кандидат-депутати на специалната административна територия.

По-агресивната позиция на Китай, предизвикана отчасти от колективни действия на САЩ и техните съюзници, които наложиха собствени санкции срещу високопоставени китайски длъжностни лица, принуждава компаниите бързо да обмислят какво могат да направят, за да задържат своя достъп до 1,4 милиарда потребители, чиято покупателната способност все повече нараства. Тъй като до момента растежът в останалия свят остава анемичен, повечето компании в Поднебесната империя или свеждат главите си, или увеличават инвестициите.

Докато преди време беше по-лесно за компаниите да работят в Китай и да управляват собствената си корпоративната социална отговорност, сега е много по-трудно да се каже, че външното влияние оказва някакво влияние върху промяната на действията на Комунистическата партия, според Маргарет Луис, професор по право и специалист по китайските въпроси в Seton Hall University.

"Вие се озовавате пред дилема - да останете и да бъдете съучастници или да се оттеглите изцяло", коментира Луис 

„Среден вариант между тези два избора е все по-трудно да се намери".

Най-добрата стратегия за марки като H&M, обект на бойкота в Китай, е да избегнат колкото е възможно прожекторите и да изчакат, докато страстите „отихнат“, коментира Йорг Вутке, ръководител на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, във вторник пред Bloomberg TV. Всъщност няколко компании свалиха от своите уебсайтове изявления, насочени към Синдзян.

„Сложна картина“

"Това е сложна картина", коментира Вутке. 

„От една страна, Китай спаси кожата на много компании миналата година. В същото време имате, разбира се, такъв вид огромен политически натиск върху вас и тема като тази за Синдзян е далеч от печеливша.“

Много чуждестранни компании, които са в добри отношения с правителството, разширяват присъствието си в Китай, а финансовият сектор в Хонконг процъфтява тази година поради притока на първични публични предлагания и сделките със SPAC. Компаниите, включително Baidu и Bilibili, са събрали почти 17 милиарда щатски долара чрез първични продажби на акции в града досега тази година, което е девет пъти повече спрямо година по-рано, сочат данните, събрани от Bloomberg.

Базираната в Ню Йорк Citigroup планира да наеме около 1700 служители в Хонконг, тъй като се стреми да се възползва от затвърждаващите се връзки между финансовия център и нарастващото богатство в южните континентални градове като Гуанджоу и Шънджън. Предизвиканият от пандемия глад за технологични акции и заплахата от делистване в САЩ се оказват благодат за финансовия център, което води до нарастване на първоначалните и вторичните продажби на акции.

За някои международни адвокатски фирми обаче, консултиращи компаниите, бизнес средата в Хонконг стана много по-сложна. Отмъстителните санкции на Китай срещу Обединеното кралство включват адвокатската фирма Essex Court Chambers, като известен адвокат предупреди, че това може да има много по-големи последици за инвеститорите.

След като беше ударена от санкциите, Financial Times съобщи, че фирмата е премахнала препратка от уебсайта си към правно становище на някои от нейните адвокати, уличаващо китайското правителство в предполагаем геноцид в Синдзян. Вестникът Global Times, подкрепян от Комунистическата партия, заяви, че наказателната мярка е доказателство, че санкцията на Пекин е „ефективно възпиращо средство срещу слуховете“.

Но Гай Сандхърст, бивш председател на адвокатската колегия на Англия и Уелс, заяви, че този ход ще засегне „всички британски компании, които правят бизнес с китайски клиенти“, тъй като на адвокатите, участващи в разрешаването на юридически спорове за хонконгски фирми, може да бъде им отказан достъп до територията. Той призова „Западният свят“ да положи усилия за въвеждане на механизми за разрешаване на спорове извън Китай за всички бъдещи договори.

„Днес представителите на Essex Court Chambers са санкционирани“, написа Сандхърст на уебсайта на Обществото на консервативните адвокати.

„Но утре това може да е Clifford Chance или Freshfields или друга голяма адвокатска фирма или кантора, чиито служители неволно или не са обидили китайската държава“.

Ходът на Си във вторник за официално преструктуриране на избирателната система на Хонконг може да предизвика нов кръг от критики и потенциални санкции срещу западните държави, които не успяха да променят поведението на Китай. Промените позволяват на малка група служители на континенталните служби по националната и тези на Хонконг да проверят щателно всеки кандидат-депутат, гарантирайки, че само "лоялните" към Пекин са годни да участват в политиката.

„Опасни решения“

В писмо, публикувано на първите страници на няколко хонконгски вестника в сряда, главният администратор на територията Кари Лам заяви, че конституционалните промени ще помогнат за смекчаване на „прекомерната политизация“ в обществото и ще позволят на територията „да развие икономиката и да подобри поминъка на гражданите“. Нейният предшественик Льон Чун-Ин повтори тезата във вчерашно интервю.

„Много възможности“, каза той, визирайки икономическото бъдеще на Хонконг. 

„Въпросът е да отворим умовете си, очите и ушите си за тези възможности и след това просто да ги споделим с международната общност“.

Но докато действията на Си в Хонконг и Синдзян може да изглеждат като проява на превъзходство и китайският висш политически елит да контрира всяко действие на света, поведението им всъщност разкриват параноя, която в крайна сметка може да доведе до обратни реакции сред компаниите и страните, според Жан-Пиер Кабестан, професор по политология в Hong Kong Baptist University, който е автор на няколко книги за китайската външна политика.

„Това е вид нервност, която е признак на слабост и признак, че те не се чувстват сигурни в действията си“, каза той, допълвайки, че това е "повод за тревога, защото когато сте несигурни, може да предприемете опасни решения и действия спрямо другите“.