Джо Байдън може да бъде най-трансформиращият се президент на САЩ от 75 години насам

Той има шанса да допринесе за зелено и цифрово възстановяване, което би създало милиони работни места, подкрепени от модерни технологии на 21-ви век

15:40 | 6 март 2021
Обновен: 15:49 | 6 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Джо Байдън, президент на САЩ. Снимка: Chris Kleponis/CNP/Bloomberg
Джо Байдън, президент на САЩ. Снимка: Chris Kleponis/CNP/Bloomberg

Американците вярват, че федералното правителство трябва да играе важна роля в области, включително инфраструктура, здравеопазване, околна среда, намаляване на бедността и икономика. Тази широка подкрепа осигурява основа на Джо Байдън да стане най-трансформиращият президент от Франклин Д. Рузвелт, пише за CNN Джефри Сакс, професор и директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет и президент на мрежата на ООН за устойчиво развитие.

Байдън има шанса да допринесе за зелено и цифрово възстановяване, което би създало милиони работни места, подкрепени от модерни технологии на 21-ви век. САЩ се нуждаят от повече федерални разходи за модернизиране и надграждане на инфраструктурата - енергийна, цифрова, пътища, железопътни линии, брегови линии, водни пътища - с цел създаване на нови работни места, защита на околната среда и избягване на повече природни бедствия.

Федералното правителство трябва да инвестира в нови технологии като модерни батерии за електрически превозни средства, 5G за цифрови услуги и модерни фотоволтаици за чиста енергия. „Страната ни отлага тези публични инвестиции в продължение на десетилетия, още откакто президентът Роналд Рейгън въведе ера на намаление на данъците. Не можем повече да отлагаме тези инвестиции“, пише Сакс.

Тези допълнителни разходи ще възлизат на около 1 трилион долара годишно. Това е около 5% от цялата американска икономика всяка година. Според Сакс обаче САЩ могат да компенсирт тези разходи чрез съкращения. Страната може да намали военния бюджет с 200 милиарда долара или около 1% от БВП, като затвори стотици остарели задгранични военни бази и като избегне нова надпревара във въоръжаването с ядрени оръжия. Невероятно, но като наследство от Втората световна война, приключила преди 76 години, САЩ все още имат огромен брой военни бази по целия свят. През 2015 г. се очакваше страната да има 800 военни бази в повече от 70 държави.

„Правителството може също така да спести поне 200 милиарда долара годишно от разходи за здравеопазване. Абсолютно нелепо е, че Вашингтон не успява да договори цените на лекарствата с фармацевтичните компании и доставчиците на здравни услуги. Във всяка друга държава с високи доходи разходите за здравеопазване се определят или поне се договарят от правителството. В САЩ те се определят от монополисти, защитени с патенти или големи пазарни дялове“, пише Сакс.

Сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън също така призовават за данък върху свръхбогатството, като се започне от 50 милиона долара и нагоре. Това би събрало приблизително 3 трилиона долара през следващите 10 години. Данъкът би засегнал само най-богатите 0,1% от домакинствата.

Има много други добри данъчни възможности за набиране на средства, пише Сакс.

„Те включват нов данък върху замърсяването с CO2, който трябва да бъде платен чрез надбавка върху данъка върху доходите на Big Oil; повишаване на горната граница на вноските за социално осигуряван и данък върху финансовите транзакции върху покупки и продажби на фондовия пазар“, обяснява професорът.