Намираме ли се в началото на нов суперцикъл при суровините?

За някои анализатори настоящото рали съживява спомените за суперцикъла, наблюдаван по време на издигането на Китай до икономическа суперсила в началото на новия век

09:00 | 28 февруари 2021
Обновен: 09:00 | 28 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастването на цените на суровините накара банките от Wall Street да се подготвят за пристигането на новия суперцикъл - продължителен период, през който търсенето повишава цените далеч над дългосрочната им тенденция. Основен тласък са огромните стимулиращи разходи от правителствата срещу икономическото въздействие на пандемията. Доказателствата включват повишаване на цените на медта, активите в сектора на селското стопанство и петрола до нива от преди Covid-19. Една от теориите е, че това може да е само началото на дългогодишно рали за суровините, но действителността е по-сложна.

Какво е суперцикъл?

Устойчив необичайно силен растеж на търсенето, на което производителите не могат да отговорят с достатъчно предлагане. Това предизвиква нарастване на цените, което може да продължи години или в някои случаи десетилетие, или дори повече. За някои анализатори настоящото рали съживява спомените за суперцикъла, наблюдаван по време на издигането на Китай до икономическа суперсила в началото на новия век. Суровините преживяват три други подобни цикъла от началото на 20-ти век. Индустриализацията в САЩ предизвика първия в началото на 20-те години, глобалното превъоръжаване подхрани още втори през 30-те години, а реиндустриализацията и възстановяването на Европа и Япония след Втората световна война доведе до трети през 50-те и 60-те години.

Как изглеждаше последният?

От около 2002 г. Китай навлезе във фаза на бурен икономически растеж, подхранван от внедряване на модерна инфраструктура в безпрецедентен мащаб. Доставчиците изпитваха трудности да задоволят нарастващото търсене на природни ресурси. Повече от десетилетие материалите, включително желязната руда, бяха в оскъдно количество. Медта, чиято цена е била под 2000 долара за тон през по-голямата част от 90-те години, достига 10 000 долара, а петролът поскъпва от 20 долара за барел на 140 долара.

Кой казва, че това е поредният суперцикъл?

Сред биковете са анализатори от JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc. Ралито на суровините ще проследи икономическото възстановяване след  пандемията, смятат от JPMorgan. Суровините също могат да поскъпнат в следствие на борбата с изменението на климата, което заплашва да ограничи доставките на петрол, като същевременно засили търсенето на метали, необходими за изграждане на инфраструктура за възобновяема енергия и производство на батерии и електрически превозни средства, казват то банката. Освен това суровините обикновено се разглеждат като хедж срещу инфлацията.

Защо това може да не е суперцикъл?

По-дългосрочните тенденции сочат към охлаждане на търсенето на някои суровини. Например енергийният преход, който предвещава ярка нова ера за „зелените“ метали като мед, ще бъде изграден върху упадъка на петрола. Дори производителите на желязна руда, най-големият пазар на добивни суровини, очакват цените да отслабят с времето, тъй като търсенето в Китай започва да намалява. Още по-мрачна е перспективата за въглищата, като производителите искат да излязат изцяло от пазара, тъй като светът се отклонява от силно замърсяващото гориво. Желязната руда, въглищата и петролът бяха основните бенефициенти на индустриалната експанзия на Китай, но сега изглеждат като губещи.

Какво се случва с петрола?

Цените се сринаха през 2020 г., дори в един момент станаха отрицателни, но се възстановиха, тъй като търсенето нарасна по-бързо, отколкото мнозина очакваха. В началото на 2021 г. Организацията на страните-износителки на петрол и нейните съюзници съкратиха добива си с около 10% от текущите глобални доставки. Основите на пазара се измениха, особено в САЩ с появата на шистов петрол. Евентуален продължителен период на високи цени ще предизвика нов поток от доставки извън контрола на ОПЕК. Въпреки това, някои петролни бикове не изключват евентуалното връщане на цените над 100 долара за барел.

Търсенето на

Търсенето на петрол в САЩ се възстанови след пандемията, но сондажите не. Графика: Bloomberg

Кои други суровини поскъпват?

Медта премина през рали в началото на 2021 г. благодарение на бързото затягане на физическите пазари, докато правителствата влагат пари в инфраструктура на електрически превозни средства и възобновяеми енергийни източници. Въпреки че селскостопанските стоки имат своя особена динамика, соята и царевицата поскъпнаха до многогодишни върхове, движени от големите покупки на Китай, докато страната възстановява своето стадо свине след опустошителна болест от миналата година. Цените на селскостопанските суровини са по-зависими от световната икономическа и нарастваща популация, отколкото от тенденцията на декарбонизация, подкрепяща металите.

Според някои

Според някои прогнози цената на медта може да достигне ниво над 10 000 долара. Графика: Bloomberg