Биткойн: Факти и фантазии

Криптовалутата може да се конкурира със златото до 2024 г. по отношение на волатилността

09:00 | 24 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Биткойн изглежда е напът да се превърне в глобално приет децентрализиран актив за съхранение на стойност. Волатилността на биткойн е висока в исторически план, но достигна рекордно ниско ниво спрямо златото и акциите през 2020 г. Биткойнът може да бъде еталон за присъща стойност в един свят, който става дигитален, пише Bloomberg Intelligence.

1. Волатилността е твърде висока

Волатилността е често посочван проблем на биткойн, но според Bloomberg Intelligence това е нормално за потенциално революционен актив.

Развитието на биткойна е основната причина, поради която нестабилността на биткойните намалява под нивото си от около 37% през 2016 г. Не е известно колко ще се промени предлагането на злато през 2021 г. или през която и да е друга година в сравнение с биткойн, чийто добив е фиксиран на 900 монети на ден, докато спадне до 450 монети през 2024 г.

2. До следващия халвинг волатилността на биткойн може да съвпадне с тази на златото

Волатилността на биткойн обикновено се повишава, когато цените достигат рекордни стойности, което е част от поцеса на превръщане на криптовалутата в дигитална версия на златото и вероятно ще намали волатилността.

За дастигне до там биткойн може би ще трябва просто да продължава да прави, каквото и до сега: да поскъпва и да се развива. Би било наивно да не се очакват трудности по пътя на фона на новата технология, но докато човешкият напредък, електрификацията и дигитализацията не отстъпят, се очаква биткойн да се превърне в достоен заместител на златото в инвестиционното портфолио.

По-долната графика показва, че регресионната линия на 260-дневната волатилност на биткойн е напът да съвпадне с близо 20% за златото (към 20 януари) през 2024 г. Според Bloomberg Intelligence цената на криптовалутата ще е по-висока дотогава.

Биткойн може

Биткойн може да се конкурира със златото през 2024 г. по отношение на волатилността. Графика: Bloomberg Intelligence 

3. Биткойн за колекционери, не като кеш

Има нарастващ потенциал в използването на биткойн като актив за съхранение на стойност, който е лесен за транспортиране и може да се разменя с ясни по всяко време ликвидност и прозрачност.

Приближавайки до 90% от цялата предлагане ма биткойн, криптоактивът може да се разглежда по-скоро като колекционерски с възможност за поскъпване. 

Изключвайки някои непредвидени последици с технологията, цените би трябвало да продължават да се покачват заради нарастващата употреба на биткойн и свързаното с нея търсене.

Биткойн поскъпва

Биткойн поскъпва на фона на намаляващия добив. Графика: Bloomberg Intelligence

4. Тетър и дигитализацията на парите

Постоянно нарастващата пазарна капитализация и обемите на търговия на тетъра са пример за това как дигитализацията на валутите ще подкрепи цената на биткойн. Covid-19 доведе до ускорено оттеглене от хартиените пари и стимулира множество количествени улеснения, като по този начин акцентира върху биткойн като цифрово злато.

Нарастващият интерес към криптоактиви, обвързани с долара, е част от продължаващата тенденция за дитигализация на системата, задвижена от биткойн.

Капитализацията на тетъра, която достигна 24 милиарда долара към 20 януари, спрямо по-малко от 5 милиарда долара година по-рано, сигнализира за търсене на дигитални активи, обвързани с долара. Подобно на зелените пари, тетърът е добре позициониран като средство за разплащания и трансакции, докато биткойн като цяло е приет за независим дигитален актив за съхранение на стойност.

По-долната графика показва връзката между активите, следящи тетъра, но с пазарна капитализация по-малка от 4% от тази на биткойн.

Графика

Графика: Bloomberg Intelligence 

5. Някои страни забраняват биткойн

Забраната в някои страни за биткойн, подобна на забраната на злато през 1933 г. в САЩ, може да увеличи търсенето. Очакванията са САЩ и повечето държави да позволят криптоактивите с определени регулации.

6. Биткойн по пътя към дигиталното злато

Най-ниската 180-дневна волатилност на биткойн спрямо златото проправя пътя на актива да се превърне в дигитална версия на благородния метал, смятат от Bloomberg Intelligence.

С по-ограничено предлагане от златото - освен ако биткойнът не бъде широко забранен или нещо неочаквано не се обърка, нараства вероятността цифровото злато да стане част от резервите на централните банки в този все по-дигитализиран свят.

Волатилността на

Волатилността на биткойн се понижава до най-ниското ниво спрямо тази на златото. Графика: Bloomberg Intelligence