Какво предстои за Тръмп след Белия дом?

По всичко личи, че златните години на отиващия си 45 президент на САЩ няма да преминат в игране на голф и изнасяне на добре платени речи

07:45 | 20 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повечето бивши президенти обикновено прекарват пенсионирането си играейки голф, подреждайки библиотеките си, изнасяйки добре платени речи, пишейки още по-доходоносни мемоари и хапейки си езика за това какво прави техният наследник. Освен голфът пътят пред Доналд Тръмп, президент, който никога не се е придържал към нормите на поста си, няма да може да се похвали с лежерни златни години на неговите предшественици, пише Bloomberg в свой анализ.

Това, което се знае, е къде Тръмп няма да бъде, когато мандатът му приключи в сряда - първият президент след Андрю Джонсън през 1869 г., който отказва да присъства на встъпването в длъжност на неговия наследник. Но все още няма отговор какво планира 45-ият държавен глава на САЩ оттук нататък. Дори там, където е казвал, че ще живее, е потенциално въздушно изказване - въпреки че Тръмп заяви, че ще се премести в частния си клуб Mар-a-Лаго, някои от съседите му в Палм Бийч, Флорида, оспорват способността му да живее там изцяло.

В близко бъдеще, а и далечно, възможностите на Тръмп след президентството ще бъдат ограничени от последиците от речта му от 6 януари, насърчавайки тълпа да щурмува Капитолия и причинявайки си втори импийчмънт. Ако бъде осъден на предстоящия процес в Сената, почти със сигурност ще му бъде забранено да се кандидатира отново за федерална ръководна длъжност. Засега някои от най-големите имена на Корпоративна Америка избягват президента бизнесмен, „деплатформират“ го в социалните медии и го отрязват от определени професионални и финансови услуги. Десетки милиони негови съграждани ще продължат да го хулят, превръщайки брандът "Тръмп" в токсичен за половината държава и увреждайки перспективите пред империята от недвижими имоти, хотели и голф курорти.

Но пък десетки милиони други американци вероятно ще формират трайна база за подкрепа, превръщайки Тръмп в политическа сила за идните години, независимо дали той ще преследва отново президентския пост. Лишен от своя мегафон @realDonaldTrump и други онлайн платформи, бившият президент ще трябва да измисли нови начини за мобилизиране - и евентуално монетизиране - на своите лоялни последователи. Въпреки че Тръмп вероятно ще бъде замразен от изяви по масовите медии, той може да предприеме свои собствени начинания, фокусирани върху неговата консервативна електорална база, като например лична медия, която директно да се изправи срещу Fox News или сайт, конкуриращ се с Twitter.

Разбира се, това би било възможно, ако не бъде напълно погълнат от съдебни битки, след като напусне поста. Още преди бунта в Капитолия срещу него бяха започнати няколко съдебни дела и потенциални криминални разследвания. Неговите необосновани твърдения за изборни измами и евентуално подбуждане на бунта само допринесоха за риска от започване на съдебни производства. Съществува съвсем реална възможност Тръмп да влезе в затвора.

Вероятно не е разумно отсега да се предначертава подобен път за Тръмп. Широко пренебрегнат след фалитите на казината си в Атлантик Сити през 90-те години, той се завърна десетилетие по-късно в шоуто „The Apprentice“. След това, когато рейтингите му започнаха да намаляват, той се придържаше към расистката конспирация за родното място на президента Барак Обама и изгради нова дясна аудитория, която в крайна сметка го пренесе на плещите си в Белия дом. Дори самото му поражение от новоизбрания президент Джо Байдън беше с много по-тясна разлика, отколкото прогнозираха социологическите проучвания.

Политика

Преди бунтовете в Капитолия изглеждаше, че Тръмп ще остане знаменосец на Републиканската партия - или да се кандидатира отново за президент през 2024 г., или да определя и коронасява следващите кандидати на партията. Очакваше се също така да отмъсти на дълга опашка от републиканци, които се оказаха негови противници, най-вече губернаторът на Джорджия Брайън Кемп, който не се съгласи с призивите му да отмени победата на Байдън в щата.

Но някои вярват, че 6 януари е променило всичко това.

Губернатор на

Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп. Снимка: Elijah Nouvelage/Getty Images North America

„Когато председателството на Тръмп бъде обсъдено в близък, средносрочен и дългосрочен план от някого, всички разговори ще започват и завършват с деня на метежа“, коментира републиканският стратег и бивш съветник в Белия дом на Джорж Буш-младши Скот Дженингс. 

„И не знам как в крайна сметка той би застанал отново пред пред американския народ и да каже: Моля, забравете това, което се случи този ден, защото всъщност не беше наша вина. Е, да де, ама беше. Ти си виновният."

Анкета на Pew Research от 15 януари подкрепя тази гледна точка, като посочва, че само 29% от анкетираните одобряват работа на Тръмп, като 68 на сто от тях казват, че не искат той да остане основна политическа фигура през следващите години.

Бунтът със сигурност разкри разрив в редиците на Републиканската партия. Конгресменът Лиз Чейни беше един от 10-те членове, които пренебрегнаха партийните линии и се присъединиха към демократите в процеса по импийчмънта на Тръмп за подбуждане към метеж. Няколко сенатори от републиканската партия, включително лидерът на сенатското мнозинство Мич Макконъл, дадоха признаци, че са готови да осъдят Тръмп, което на практика ще сложи край на кандидатурата му през 2024 г., преди тя да е започнала. Десетки големи американски корпорации, бизнес групи и крупни спонсори, които обикновено подкрепят републиканците, заявиха, че ще замразят за определен период от време или че ще спрат безсрочно даренията си в предизборни кампании на кандидати, подкрепили тезата на Тръмп относно изборните резултати.

Но Тръмп вероятно ще запази властта си върху популисткото крило на републиканците. Това беше очевидно на 8 януари, когато Републиканският национален комитет преизбра съюзниците на Тръмп - Рона Ромни Макданиел и Томи Хикс за председател и съответно заместник-председател на комитета, което беше широко разглеждано като вътрешна война за ролята на отиващия си президент в партията. Въпреки дезертирането по-голямата част от републиканците от Камарата се противопоставиха на импийчмънта и почти две трети се подчиниха на претенциите на Тръмп, възразявайки срещу одобрените от щатите електорални гласове за Байдън, дори след насилието във Вашингтон. Последните социологически проучвания показват, че повечето републикански гласоподаватели все още подкрепят Тръмп и не го обвиняват за бунта в Капитолия.

„Това не изчезва за една нощ“, коментира Кевин Мадън, старши съветник в президентската кампания на Мит Ромни през 2012 г., визирайки популярността на Тръмп в републиканската избирателна база. 

"Тази сила, която той притежава, тази връзка с най-активните гласове в неговото движение е много реална и все още съществува."

Социални мрежи

Всяко политическо завръщане ще зависи от това дали Тръмп ще намери нов начин да мобилизира избирателите си. Трудно е да се надцени мащабът на деплатформирането му. Неговият акаунт @realDonaldTrump имаше повече от 88 милиона последователи, преди Twitter да му наложи окончателна забрана за ползване на 8 януари поради нарушаване на правилата на компанията за подбуда към насилието. Той също така загуби достъп до повече от 30 милиона приятели във Facebook, когато бе отстранен за неопределено време или поне до клетвата на Байдън.

Президентът все още има начини да достигне до най-пламенните си фенове. Официалното мобилно приложение Trump 2020, което се използва за регистриране на участниците в ралита и за директни съобщения по време на кампанията, е изтеглено 2,6 милиона пъти през последната година, като от потребителите се изисква да въведат телефонни номера и дават съгласие да бъда търсени, според Apptopia. Ну Уекслър, консултант по комуникации с професионална кариера в Google, Facebook и Twitter, поясни, че онлайн отпечатъкът на Тръмп все още е забележителен сред републиканските политици.

„Той разполага с милиони клетъчни номера от събитията и списък с имейли за набиране на средства, което е несъпоставимо спрямо останалата част от партията му“, каза Уекслър. 

"Тръмп няма да има никакъв проблем да общува директно със своите поддръжници."

Но пренасянето на посланието му отвъд това ядро ​​ще бъде предизвикателство и някои опции могат да се окажат проблемни. Джаред Кушнер, зет на Тръмп и старши съветник в Белия дом, прекрати усилията си да регистрира президента в десни платформи за социални медии като Gab и Parler, след като Twitter спря акаунта на президента миналата седмица, според трима души, запознати с въпроса. Parler беше премахнат от Amazon Web Services за насърчаване на насилие след бунта в Капитолия, а преди това беше свален и от платформите за сваляне на апликации на Google и Apple.

Уекслър допълни, че по-малки платформи като Gab и Parler няма да достигнат до по-широка аудитория по начина, по който акаунтът му в Twitter позволява. И това в крайна сметка може да отегчи Тръмп. "Той няма да получи тръпката от борбата с демократите", каза Уекслър.

Набирането на пари онлайн може също да се окаже проблем за един президент, който събра 1,6 милиарда долара по време на кандидат-президентската си кампания, включително 167,6 милиона долара след изборите, докато отправяше фалшиви твърдения за широко разпространени измами. Платформите за разплащане като PayPal, Square и Stripe се присъединиха към социалните гиганти в спирането на акаунти, свързани с Тръмп.

Trump Organization

Компанията за недвижима собственост на Тръмп построи своите имоти на фона на едни от най-запомнящите се моменти от политическата кариера на нейния титуляр. 45-ият президент се спусна по ескалатора на Trump Tower, за да обяви кандидатурата си, защити крайнодесните екстремисти като „много добри хора“ във фоайето на същата сграда и проведе претъпкано събитие за набиране на средства в неговия голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси, точно преди да му бъде поставена диагнозата с Covid-19.

Разделителната политика на Тръмп неминуемо е повлияла на империята от недвижими имоти, хотели и голф курорти на семейството му, голяма част от които се намират в Ню Йорк и други демократично ориентирани щати. В ход, който според съобщенията „изкорми“ президента, неговият клуб в Бедминстър бе лишен от домакинство на шампионата PGA през 2022 г. вследствие на бунта в Капитолия, като ръководството на турнира заяви, че провеждането на престижното събитие на игрището на Тръмп би било „вредно“ за собствения им бранд.

Тrump Tower,

Тrump Tower, Ню Йорк. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

PGA остана с Тръмп по-дълго от другите. Организаторите на благотворителни балове и социални събития от Палм Бийч масово избягаха от Мар-а-Лаго след неговите изказвания по отношение на Шарлотсвил, а няколко ръководства на хотели и сгради с апартаменти разтрогнаха договорите за управление с Тръмп през последните години. Активите на Тръмп също бяха ударени и от пандемията, както всички други в секторите на недвижими имоти, туризъм и отдих. В Ню Йорк празните офиси се увеличават, продажбите на дребно са пометени, а наемите на жилища поевтиняват стремглаво

Нямаше по-лошо време да се случи всичко това за Тръмп, чиято компания дължи 1 милиард долара, за голяма част от които той отговаря лично. Въпреки че активите му биха покрили задължението, обвиненията за бунта в Капитолия ще направят рефинансирането дълга и трудна задача. Deutsche Bank, която държи голяма част от дълга му и беше последната голяма банка, готова да прави бизнес с него, заяви, че повече няма да го прави, а по-малката Signature Bank, на чийто борд някога седеше дъщерята на Тръмп Иванка, заби нож в гърба на президента, определяйки го като персона нон грата и закривайки сметките му. Дори самата продажба на активите му за погасяване на дълга ще бъде по-трудна, тъй като брокерските гиганти като Cushman & Wakefield и JLL прекъснаха отношенията си с него.

Алън Гартен, генерален съветник на Trump Organization, не отговори на искания за коментар относно състоянието на бизнеса и перспективите на компанията.

Една потенциална светлина в тунела за Тръмп е фактът, че е президент, което го направи още по-известен от преди в чужбина и би отворило повече бизнес възможности на пазари като Бразилия, Турция, Филипините и Индия, където запазва известна популярност и с чиито авторитарни лидери поддържа прекрасни отношения. Администрацията му също така развива тесни контакти с Обединените арабски емирства, където преди е имал бизнес начинания и Саудитска Арабия, където още преди президентската му кандидатура през 2016 година компанията му обмисляше изграждане на проекти.

Хусейн Саджвани, председател на дубайската DAMAC Properties, която си партнира с Тръмп по изграждането на две голф игрища в ОАЕ, заяви, че би приветствал шанса да разшири отношенията си с Тръмп. „Имаме страхотни отношения с Trump Organization, бъдете сигурни, нямаме абсолютно никакво намерение да отменяме споразумението си“, поясни Саджвани.

Медия

С обич към светлините на прожекторите Тръмп се очаква да търси някакви медийни възможности, било то сделка с издателство, доходна роля в новинарски канал или собствено медийно начинание.

Слуховете за Тръмп, обсъждащ съживяване на Apprentice със създателя на шоуто Марк Бърнет, се появяваха периодично по време на неговото управление. През ноември 2019 г. Тръмп използва Twitter, за да отрече доклад на Daily Beast, че такива разговори са били провеждени, въпреки че той е казвал, че ще бъде „голямо шоу“. Не би било изненадващо, ако Тръмп наистина се опита да съживи шоуто - според разследващия доклад на New York Times, който разкрива данъчната му информация през септември 2020 г. Apprentice в крайна сметка му донесе 427 милиона долара, които спасиха и закрепиха нетното му състояние.

Тъй като Тръмп успя да отблъсне голяма част от бившата си аудитория, връщането към телевизията е малко вероятно, въпреки че бившият съветник на кампанията Сам Нунберг казва, че идеята не трябва да бъде отхвърляна. „Доналд Тръмп е печеливша стока за медиите“, каза Нунберг. 

„За него винаги ще има място. Той винаги ще има огромна публика. Дори хора, които го мразят, ще го гледат. ”

Консервативните медии изглеждат по-сигурен залог, въпреки че разхвърляните последици от изборите разбъркаха и този пейзаж. Ранното обяване на резулатите от Fox News в Аризона и впоследствие победата на Байдън бяха възприети като явно предателство от страна Тръмп, който започна да се противопоставя на консервативния новинарски гигант на Рупърт Мърдок и призова своите поддръжници да преминат към нови конкуренти като Newsmax и One America News Network - две медии, които по-свободно повтаряха неговите неоснователни твърдения за изборна измама. Но тези канали все още достигат до много по-малко зрители спрямо Fox и са обект на призиви към кабелните оператори като AT&T и Comcast да ги откажат след бунтовете в Капитолия.

The Wall Street Journal съобщи през ноември, че Hicks Equity Partners, инвестиционна компания, свързана със заместник-председателя на RNC Томи Хикс, син на основателя на Hicks, Muse, Tate & Furst, Том Хикс, се опитва да събере пари, за да подпомогне финансирането на десен телевизионен канал, конкуриращ се с Fox News. Мнозина се съмняват, че бившият президент би успял да събере средствата, необходими за създаването на достоверна алтернатива на Fox.

Колумнистът на Politico Джак Шафър отхвърли идеята за телевизия на Тръмп миналата седмица, като отбеляза, че бившият президент трудно ще убеди кабелните оператори да предоставят неговия канал, сблъсквайки се с увяхващата конкуренция на някога приятелската Fox и ще се нуждае от повече рекламодатели освен MyPillow.

Дори само издаването на книга може да се окаже трудно. Семейство Обама получиха авансово общо 65 милиона долара за своите мемоари и Тръмп несъмнено би се радвал да постигне по-добра сума. Ако все пак го направи, може да не е с голямо издателство. Simon & Schuster, която се купува от Bertelsmann, наскоро отмени плановете си да издаде книга на републиканския сенатор Джош Хоули, който се опита да оспори победата на Байдън на изборите и беше заснет да вдига юмрук, поздравявайки протестиращите в Капитолия.

Но Нунберг поясни, че Тръмп е съвсем различна категория от Хоули. „Simon & Schuster биха искали да публикуват книга на Доналд Тръмп“, каза Нунберг. 

„Тази книга ще се продава повече от тази на Обама и няма да е 700 страници. "

Търговия на дребно

Тръмп отдавна обича да поставя името си на неща, сгради най-вече, но също така и курсове за обучение на възрастни, водка (макар че не пие) и пържоли по пощата (яде средно сорова, с кетчуп). Изглежда, че този отличен белег се запазва  в семейството - още преди баща й да стане президент, Иванка Тръмп създаде модна къща, която предлага дрехи, обувки и чанти в търговски брандове като Lord & Taylor и Bloomingdale’s.

Но що се отнася до основните потребители, този кораб вероятно е отплавал отдавна.

„Брандът е непоправимо оцветен“, коментира изпълнителният директор базираната в Ню Йорк Crenshaw Communications Дороти Креншоу. Партньорите и екосистемата на търговията на дребно, от които Доналд Тръмп ще се нуждае, за да пусне продуктите си на пазара, няма да искат да имат нищо общо с него сега, каза тя. 

„Наистина не виждам някаква жизнеспособност.“

Артикули с името на Тръмп бяха пуснати от Macy’s и други търговци на дребно, скоро след като той стартира кампанията си с реч, обещаваща да изгради гранична стена, за да бъдат спряни "изнасилвачите" от Мексико. Партньорите на Иванка започнаха да изтеглят стоките й от продуктовата мрежа през 2017 г., след като тя пое консултативна роля в администрацията на баща си, като Nordstrom, Neiman Marcus и Hudson’s Bay премахнаха изцяло стоките й. Тя затвори модния си бизнес през 2018 г. и сега дрехите й могат да бъдат намерени само втора ръка при препродавачи като thredUP или сайтове за търгове като eBay.

Както и в други области всяко бъдещо бизнес начинание на Тръмп вероятно ще бъде насочено към консервативните избиратели на президента. Но дори поддържането на сайта, продаващ шапки и халби Make America Great Again, се оказва трудно. Решението на платформата за електронна търговия Shopify да прекрати връзките с Тръмп за кратко усложни онлайн продажбите, въпреки че сайтът започна да работи отново през уикенда.

Въпреки че семейството не е декларирало каквото и да е намерение да разширява бизнеса си в търговска насока, семейство Тръмп все още притежават търговски марки за продукти, вариращи от спално бельо за бебета до кафе и поздравителни картички. И Иванка може да намери нови пазари за стоките си в чужбина - китайското правителство й предостави десетки търговски марки по време на управлението на баща й, много от които изглеждаха подозрително синхронизирани с външнополитически решения на администрацията на Тръмп, посочи регулатора Citizens for Responsibility and Ethics във Вашингтон.

Правни рискове

Разбира се, нищо от това няма да има значение, ако Тръмп е пратен в затвора. Той вече беше изправен пред редица правни заплахи, които предшестваха изборите. Екипът на специалния съветник Робърт Мълър подробно описа няколко случая, в които президентът вероятно е възпрепятствал правосъдието, като Тръмп е също потенциално замесен в делото за финансиране на предизборната кампания, което доведе до тригодишна присъда за бившия му личен адвокат и "момче за всичкко" Майкъл Коен.

Разпоредбите на Министерството на правосъдието защитиха Тръмп от предявяване на федералното обвинение срещу него, бидейки действащ президент, но щитът изчезва в сряда и идващата администрация може да възкреси тези дела. Разкритието на New York Times, че Тръмп се облагодетелствал чрез редица съмнителни данъчни облекчения през годините и е платил само 750 долара подоходен данък през 2016 г., също може да се окаже предпоставка за ново разследване по обвинения в укриване на данъци.

Властите на щата Ню Йорк също наблюдават Тръмп. Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс води разследване за бизнес отношенията на президента, които в крайна сметка могат да доведат до наказателни обвинения. Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс същевременно провежда разследване дали Trump Organization е завишила умишлено стойността на активите й.

Личното поведение на Тръмп също е под въпрос по редица граждански дела. Скоро той може да се сблъска с две дела в Ню Йорк за клевета, заведени от жени, които според него лъжат в обвиненията им в сексуално насилие.

Президентът Доналд

Президентът Доналд Тръмп прекратява разговор пред репортери, Вашингтон, окръг Колумбия, 19 януари. Снимка:Pete Marovich/Getty Images North America

От изборите насам Тръмп само увеличи потенциалните си юридически проблеми. Шокиращият му телефонен разговор с държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер на 2 януари, в което той поиска от електоралния делегат да му „намери“ достатъчно гласове, за да отмени победата на Байдън в щата, може да се окаже грубо нарушение както федералните, така и на щатските изборни закони. Подобен съдебен казус би могъл да бъде подкрепен от допълнителни действия, предприети от Тръмп - който заяви на щатски следовател, че би бил „национален герой“, ако разкрие измама при гласуването в Джорджия, както съобщава Washington Post, и принуждавайки главния федерален прокурор на Атланта да подаде оставка за това, че не е успял агресивно да докаже неоснователни твърдения за измама, според Wall Street Journal.

И за капак - бунтът в Капитолия. Тръмп произнесе възпалителна реч пред тълпа, която след това обсади залите на Конгреса. Докато някои правни експерти казват, че реториката на президента е била твърде неясна, за да може той да бъде обвинен в подбуда към насилие, всички доказателства, които биха били възникнали за координация на усилията между Белия дом и радикални фракции, участвали в щурма на Капитолия, могат да променят картината.

Може би по-важното е, че широко разпространеното възмущение от бунта зачеркна политическите сметки зад завеждането на каквото и да е дело срещу Тръмп. Дори ако администрацията на Байдън не желаше да занимава с този върпос, сега тя може да се сблъска с нарастващи призиви да принуди Тръмп да понесе отговорност по един или по друг начин.