Драги трябва да действа

Очакванията към ЕЦБ са големи

20:23 | 26 ноември 2015
Обновен: 20:26 | 26 ноември 2015
Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги трябва да направи нещо, което да изненада валутните трейдъри, или рискува еврото да поскъпне, което ще постави под заплаха усилията му да вдигне инфлацията в еврозоната. 

Сред добрите новини е увереността, че президентът на ЕЦБ ще успее да го направи и да надхвърли очакванията на пазара за разхлабването на паричната политика на срещата на Управителния съвет на ЕЦБ на 3 декември. 

Анализаторите намаляват прогнозите си за стойността на еврото в края на 2015 г. и началото на 2016 г. с най-бърз темп от март насам, когато началото на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ изпрати еврото на 12-годишно дъно. Опциите сигнализират, че има 70% вероятност еврото отново да падне до това ниво през тази година, спрямо 18% преди последната среща на ЕЦБ през октомври. 

Драги „трябва да извади заек от шапката, само не сме сигурни какъв ще бъде този заек“, каза Стивън Бел, главен икономист и директор на макро стратегиите в BMO Global Asset Management, която управлява 244 милиарда евро. „Еврото върви сериозно надолу“, допълни той. 

Бел прогнозира дори, че еврото ще стане по-евтино от долара през 2016 г. На 25 ноември европейската валута поевтиня до 1,0566 долара за евро, което е най-ниското ѝ ниво от април насам. 

Един от начините, по който Драги може да изненада инвеститорите, е като свали лихвите по депозитното кредитно улеснение на ЕЦБ с още 0,2%, каза Бел. Те вече са негативни на ниво от -0,2%. 

Драги може и да увеличи обема на програмата за изкупуване на активи, като в нея може да бъдат включени корпоративни облигации и облигации на местните власти, или пък да бъде премахната правилото доходността по изкупуваните инструменти да надхвърля лихвата по депозитното улеснение, допълни Бел.

По-слабо евро е ключово за амбицията на ЕЦБ да вдигне инфлацията до 2%, а рискът се крие в това Драги да не успее да отговори на растящите очаквания, че е подготвил изненада.

Някои анализатори обаче са скептични. Директорът по валутните стратегии в HSBC Holdings Plc Дейвид Блум не смята, че ЕЦБ може да накара еврото да поевтинее още много. Блум дори смята, че то ще поскъпне до 1,10 долара за евро до края на 2015 г. 


 От Луканио Мнянда и Аншале Уорачате, Bloomberg

Със съкращения