Как Германия загуби пътя в борбата с Covid-19?

Вместо ситуацията да се подобрява преди празниците и рестрикциите да се разхлабват, Германия се приближава до затягане на мерките

13:31 | 12 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

След като се справи успешно с първоначалната вълна на коронавирусната пандемия, Германия сега изостава от мнозина от своите съседи и се изправя пред нарастващ натиск да затегне ограниченията преди Коледа, съобщава Bloomberg.

Трудностите пред Германия се дължат на нейната комплексна и дисфункционална федерална система, желанието на канцлера Ангела Меркел да остави границите отворени и политическите сили, които играят роля на фона на наближаващите избори през следващата година. Това поставя най-голямата европейска икономика под риск от нов удар за потребителската и бизнес увереност.

Огнището на

Огнището на Covid-19 в Германия не е така сурово, както в други страни, но ситуацията не се подобрява. Графика: Bloomberg 

Меркел, която пряко сътрудничи за подписването на историческия пакет за възстановяване на Европейския съюз в Брюксел, е поставена под натиск да засили борбата на Германия срещу пандемията. Очаква се тя да се срещне с лидерите на 16-те провинции в страната през уикенда, за да обсъдят въвеждането на по-строги мерки, включително затваряне на магазините, чиито стоки не са от първа необходимост, и удължаване на празничните ваканции.

Меката блокада на Германия, в рамките на която са затворени барове, фитнес зали и театри, позволява по-голямата част от икономиката на продължи да оперира, преустановявайки експоненциалния растеж на заразените, “но както можем да видим, това не е достатъчно”, посочва правителствен говорител. 

Разпространение на

Разпространение на Covid-19 в Европа. Графика: Bloomberg 

Меркел, която е в последната година на своя 16-годишен мандат като канцлер, е отчасти обвинявана за настоящата ситуация. Тя официално обяви мисията за приключена през пролетта, като призова за избягване на национална блокада.

Това създаде усещане, че страната може да се справи с пандемията с по-хлабави ограничения, които да нанесат по-малко щети на икономиката. Също така изказването създаде фалшиво чувство на увереност по време на летните месеци, в които Германия позволи на жителите си да пътуват свободно в Европа, докато не успя да се подготви за втората вълна на пандемията, увеличавайки по-бързо капацитета си за тестване, предпазвайки по-възрастните и засилвайки възможностите за онлайн обучение.

Местоположението на страната в сърцето на Европа - граничеща с горещи точки на заразата като Белгия и Чехия, може би също допринася за влошаващата се ситуация. В петък степента на заразяване в страната се повиши над тройно на целта, поставена от правителството на Меркел.

Когато в средата на ноември стана ясно, че нивото на заразяване на се понижава, германската федерална система се превърна в основния препъникамък за намирането на ясен отговор. В същото време Меркел призова провинциите за по-стриктни ограничения. Много регионални лидери обаче отказаха, притеснени от недоволството на гласоподавателите в противен случай.

Вместо ситуацията да се подобрява преди празниците и рестрикциите да се разхлабват, подобно на Франция и Великобритания, Германия се приближава до затягане на мерките.

И все пак мракът е относителен. Огнищата в Германия никога не са се доближавали до върховете в страни като Франция, Великобритания и Испания, а нивата на заразяване остават по-малко тежки, отколкото в повечето от половината европейски страни.