Струва ли наистина Tesla 500 милиарда долара?

Капитализацията на производителя на електромобили е по-висока от общата оценка на Toyota, Volkswagen, Hyundai, GM и Ford

13:32 | 29 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

През изминалата седмица американският предприемач Илон Мъск изпревари Бил Гейтс като втория по богатство човек в света, а пазарната капитализация на Tesla премина 500 милиарда долара, пише BBC.

В началото на 2020 г. Tesla имаше оценка от около 80 милиарда долара, като дори тогава скептици посочваха, че това е висока цена за бизнес, който трудно успява да е печеливш.

През годината акциите на компанията поскъпнаха и капитализацията ѝ се повиши до над 500 милиарда долара след новините, че Tesla ще бъде включена в индекса S&P 500.

Компанията за производството на електромобили сега струва повече от Toyota, Volkswagen, Hyundai, GM и Ford заедно.

Изчисления относно тези компании, някои от които без съмнение изпитващи трудности, показват, че те са генерирали обща печалба от над 50 милиарда долара през миналата година.

"Твърде рационални"

Тази година Tesla е напът да запише печалба от около един милиард долара. За да се вярва на настоящата оценка на компанията, изглежда е необходима голяма увереност, че технологиите ще доминират пазара, пише Рори Джоунс за BBC.

“Вие сте твърде рационални”, посочва Айлийн Бърбридж, партньор в Passion Capital. “Всичко това значи, че хората, които купуват акции на тази цена, смятат, че ще са способни да ги продадат на по-висока цена”, посочва тя.

Много от почитателите на Tesla отбелязват, че компанията насочи автомобилната индустрия към нова посока, има уникална технология за батериите и други приложения, като е и лидер визионер.

Всичко това обаче беше валидно и в началото на 2020 г., когато оценката ѝ едва достигаше 80 милиарда долара.

Краткосрочният залог

“Ясно е, че няма бизнес фундаменти, които да сочат шесткратно увеличение на капитализацията на компанията от началото на годината”, коментира Бърбридж. Според нея обаче инвеститорите правят краткосрочни залози.

“Иска ми се да мисля, че пазарите са фундаментално рационални в края на деня. Смятам, че въпросът е във времевия хоризонт. Тези купувачи - те наистина вярват, че ще могат да продадат на по-висока цена. И, между другото, за момента са прави”, отбелязва тя.

Въпреки това в началото на май самият Мъск написа в Twitter, че акциите на Tesla са твърде високо оценени, като изтри 14 милиарда долара от капитализацията на компанията. Оттогава насам кнжата на Tesla поскъпват четирикратно.