Поздравително писмо или ракета. Как Пхенян ще отбележи новото президентство на САЩ?

Ким все още не e поздравил Байдън за победата, като преди време го определи като "нефелен и лишен от елементарни човешки качества"

12:40 | 28 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Северна Корея поздрави последните двама американски президенти с ракетни тестове и ядрени бомби в рамките на седмици след встъпването им в длъжност. А експертите предполагат, че подобни поздрави ще бъдат отправени и към Джо Байдън, когото Пхенян определя като "бясно куче", предава Bloomberg.

Ким Чен Ун е един от малкото световни лидери, който все още не е поздравил и дори не е признал победата на новоизбрания американски президент, особено след като китайският президент Си Дзинпин наруши мълчнието си в сряда.

Въпреки че за Северна Корея не е необичайно да "пази тишина" относно резултатите от изборите в САЩ, Ким проведе безпрецедентни срещи с президента Доналд Тръмп, които разбиха облика на отношения между дългогодишни противници.

Сега взаимоотношенията са напът да се върнат към най-мразовитите дни на администрацията на Обама, когато САЩ използваха „стратегическо търпение“, избягвайки ответни реакции на севернокорейски провокации - политика, която остана в сила, след като Ким пое властта през 2011 г.  Но като цяло за Северна Корея новата американско политика може да се окаже от несъществена разлика - по времето на Барак Обама и Тръмп Ким непрекъснато увеличаваше способността си да заплашва САЩ с ядрени оръжия въпреки налагането на все по-строги санкции.

„Независимо от президентството на САЩ е малко севернокорейският режим да промени поведението си или да калибрира стратегията си към САЩ“, коментира Су Ким, политически анализатор от Rand, който преди това е работил в ЦРУ. „Ядрените оръжия ще продължат да си седят и никъде друга няма да отидат; Ким ще продължи да строи и да изнудва, и стратегията се доказа, че работи от десетилетия. Защо да се променя това, което работи", коментира Су. 

Ракетни тестове

Ракетни тестове при управлението на Ким Чен Ун. Графика: Bloomberg

Северна Корея поздрави Обама с изстрелването на ракета с далечен обсег и ядрена инсталация в рамките на месеци, след като пое властта през 2009 г. Тръмп беше посрещнат в Белия дом с поредица от тестове за балистични ракети, които завършиха с изстрелването на междуконтинентална балистична ракета (МБР) през ноември 2017 г., имаща способност, според експертите,  да пренесе ядрена бойна глава до всички точки САЩ.

Този път най-вероятният ракетен тест ще отново на МБР. Това може да включва нова ракета Северна Корея, която беше изтреляна на военния парад през октомври и предназначена да пренесе множество ядрени бойни глави до САЩ.

Пентагонът заяви по-рано този месец, че успешно е прихванал фалшива ракета, имитираща МБР, разработена от Северна Корея.

„Те трябва да тестват новата си МБР, за да докажат, че тя е достоверна в очите на противниците и вероятно ще го направят, когато са готови“, коментира експертът по оръжията Мелиса Ханам, заместник-директор на Open Nuclear Network. „Северна Корея единствено се нуждае нейните МБР да бъдат достатъчно точни, за да предизвикат притеснения в Съединените щати", посочва експертът. 

Северна Корея разглежда ядрените си оръжия като застраховка срещу нападение от САЩ и обеща да запази възпиращата си военна политика, независимо от всичко. Ким нееднократно отхвърля призива на администрацията на Тръмп за „пълно, проверимо и необратимо“ разоръжаване преди Пхенян да получи съотвените ползи.

Лагерът на Байдън сигнализира за повече място на масата за преговори, заявявайки в политически документ, че иска да стартира кампания със съюзници на САЩ и други, която да бъде фокусирана в денуклеаризацията. На втория президентски дебат през октомври Байдън определи Ким като „бандит“, но заяви, че може да се срещне с лидера на Северна Корея, ако Пхенян предварително предприеме действия за намаляване на ядрения си арсенал.

Изборът на Байдън за държавен секретар, Антъни Блинкен, който определи личната дипломация на Тръмп като провал, се застъпи за многостранен подход, който да търси поетапно разоръжаване. В изявление от 2017 г. в NY Times Блинкен подкрепи договореното споразумение с Пхенян, "което първо замразява, а след това отменя ядрената програма на Северна Корея с наличието на инспектори, които внимателно да контролират спазването" , за да бъде възможно постигнато по-изчерпателна сделка в бъдеще.

Ким вероятно ще даде признаци за своето бъдещо поводение към новата администрация на Байдън по време на ежегодно новогодишно обръщение към нацията - една от най-големите политически речи в календара на страната. Очаква се Северна Корея да проведе и рядък конгрес на управляващата партия по времето на встъпването в длъжност на Байдън, предоставяйки нов петгодишен план за икономиката си, която е напът да отчете най-голямото си свиване от повече от две десетилетия поради международните санкции, коронавируса и поредица от природни бедствия.

Пхенян е наредил на задграничните си мисии да не създават провокации по време на прехвърлянето на властта в САЩ, заявиха служители от шпионската агенция на Южна Корея в брифинг пред парламента.

Решението на Ким да затвори границите поради коронавируса нанесе опустошителен удар върху търговията с най-важния партньор на страната Китай, като тя е напът да се срине с 80% за 2020 г., гласи информация от доклад на Korea International Trade Association.

Пхенян многократно е сингализирал, че предпочита управлението на Тръмп, който предостави на Ким място на масата като равен. Неговият режим възхвалява „мистериозно прекрасната“ химия между двамата лидери, като същевременно осъжда Байдън като „нефелен и лишен от елементарни човешки качества“.

И докато Байдън се стреми да работи със съюзници на САЩ, слагайки края на политиката на Тръмп „Америка на първо място“, Ким може също да открие, че сега има повече приятели на своя страна, отколкото преди няколко години. Севернокорейският лидер се радва на много по-добри отношения с Китай и Русия, които се присъединиха към САЩ през 2017 г., подкрепяйки безпрецедентните санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея в отговор на нейните ядрени и ракетни програми.

„Този ​​път новите тестове може да нямат същия ефект в ООН“, коментира Анкит Панда, старши сътрудник към Carnegie Endowment for International Peace, добавяйки, че напрежението може да ескалира бързо, ако Байдън отговори с проява на военна мощ.

„Най-големият риск би било да възобнояване на кризисния цикъл със Северна Корея“, изтъква специалистът.