По време на пандемията богатите станаха още по-богати

В най-тежката икономическа криза от 30-те години насам богатството на американските милиардери нараства с една трета

19:40 | 25 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато се обадих на Чък Колинс във вторник следобед, го намерих разглеждащ един от най-мрачните нови показатели, документиращи икономическото и социално разплитане на Америка, разказва Фархад Манджу за The New York Times.

Колинс е учен по въпросите свързани с неравенството в Института за политически изследвания, прогресивен мозъчен тръст и от март проследява как колективното богатство на американските милиардери е повлияно от пандемията от коронавируса.

„В предишни рецесии милиардерите бяха ударени заедно с останалите от нас. Отне почти три години на 400-те най-богати хора на „Форбс“, за да възстановят загубите, понесени през Голямата рецесия през 2008 г.“, казва Колинс.

Но в рецесията на коронавируса от 2020 г. повечето милиардери, така да се каже не са загубили своите ризи, а напротив - вместо това те са си облекли палта, сложили са си с бижута и ръкавици от злато или казано по друг начин – станали са по-богати от всякога.

Във вторник, когато фондовият пазар скочи до рекорд, Колинс наблюдаваше как милиардерите преминават депресиращ праг: 1 трилион долара. Това е количеството ново богатство, което американските милиардери са натрупали от март тази година -  началото на опустошителните локдауни, които държавата и местните правителства наложиха за ограничаване на пандемията.

Доклад на Колинс и колегите му, публикуван миналата седмица, показва, че на 18 март американските милиардери са били 614, а общото им състояние възлиза на 2,95 трилиона долара. Когато пазарите се затвориха във вторник обаче, имаше 650 милиардери и общото им богатство вече беше близо 4 трилиона долара. В най-тежката икономическа криза от 30-те години насам богатството на американските милиардери нараства с една трета.

Трудно е да се измисли по-лаконично неприлична илюстрация на несправедливостта на американската икономическа и политическа система.

Милиардерите натрупаха новите си милиарди, точно когато милиони други американци изпаднаха в тежкото финансово положение. Повече от 20 милиона души загубиха работата си в началото на пандемията. Докато Конгресът обмисля дали да продължи да предоставя икономическа помощ на най-нуждаещите се американци, цели 13 милиона души са изложени на риск да загубят разширените ползи, които са точно колкото да останат извън хватката на глада и бездомността.

Защо американските милиардери се справят толкова добре, докато толкова много други американци страдат? Акциите са преобладаващо собственост на богатите и фондовият пазар се възстановява от ранните пандемични нива много по-бързо от другите части на икономиката.

Но някои милиардери се възползват и от икономическите и технологичните тенденции, ускорени от пандемията. Сред тях са собствениците и инвеститорите на гиганти на дребно като Amazon, Walmart, Target, Dollar Tree и Dollar General, които отчитат огромни печалби тази година, докато много от по-малките им конкуренти не са били пощадени от разпространението на коронавируса.

След това има компании, които са заложили на бързата дигитализация на всичко. Ерик Юан, изпълнителният директор на Zoom, стана милиардер през 2019 г. Сега състоянието му се оценява на почти 20 милиарда долара. Апурва Мехта, основателят на компанията за доставка на хранителни стоки Instacart, не беше милиардер миналата година, но през 2020 г. отбеляза огромен скок в поръчките, довел до нов кръг инвестиции, които придадоха допълнителна стойността на компанията му. Състоянието на Дан Гилбърт, председателят на Quicken Loans, което възлизаше на по-малко от 7 милиарда долара през март, в момента се е увеличило до 43 млрд. долара.

Но както в останалата част от икономиката, има голяма стратификация дори сред милиардерите - по-богатите милиардери станаха още по-богати през 2020 г. от по-бедните.

Някои от цифрите са втрещяващи. Джеф Безос, основателят на Amazon, чието богатство бе около 113 милиарда долара в началото на пандемията, сега се е увеличило с 69 млд. При Джим, Алис и Роб Уолтън, трима от най-големите акционери на Walmart, също се забелязва стремглав ръст на общото им състояние от 47 милиарда долара по време на пандемията.

Само преди две години Безос беше единственият човек, чието богатство надхвърляше 100 милиарда долара. В момента до него се нареждат Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Илон Мъск и Бернар Арно, френският луксозен магнат.

Политическите резултати в САЩ сочат към продължаващата опасност за демокрацията в страната, заради възхода на супермилионери, които ще използват своето богатство, за да изградят около себе си политическа крепост, което им позволява да спечелят още повече богатство и влияние.

Колинс предполага, че крайното неравенство може да предизвика политическа реакция. Виждайки, че икономическите жертви на пандемията са обикновените хора, лидерите ще бъдат подтикнати да се борят за по-големи ползи за работниците, по-достъпни и здравни грижи и грижи за деца, както и прогресивно данъчно облагане, което може да намали някои от различията между хората на върха и всички останали.

При липсата на такива реформи, казва Колинс, може да станем свидетели на едно по-грозно бъдеще.