Енергийните пазари преживяват метаморфоза

Bloomberg Intelligence изчислява, че пазарът на възобновяеми енергийни източници може да удвои размера си през следващите 10 години

15:40 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Усилията за забавяне на глобалното затопляне чрез възобновяема енергия и електрификация създават нови начини за печелене на европейския пазар на електроенергия. По-строгите климатични цели стимулират инвестициите във вятърни турбини, слънчеви панели и батерийни системи, като Bloomberg Intelligence изчислява, че пазарът може да удвои размера си през следващите 10 години.

Тъй като Европейският съюз, Великобритания и други правителства все повече загърбват изкопаемите горива, компаниите, затънали в този бизнес, гледат отвъд хоризонта и виждат нова ера на електроенергията. Royal Dutch Shell Plc е в процес на наемане на нова работна ръка, тъй като планира да похарчи до 3 милиарда долара годишно за своето подразделение за нови енергии, а Vitol Group изгражда своето бюро за търговия. През 2020 г. повече търговци на енергия са сменили работата си, отколкото през последните три години взети заедно, показват данни на Oxwich Search Ltd.

„За онези компании, които вземат правилните хора на борда, възползват се от евтините пари и се позиционират разумно в бъдеще, ще има реални печалби“, каза Пол Мийд, бившият трейдър на Barclays Plc и Enron Corp.

Повече възобновяема енергия

Основните енергийни компании добавят електроцентрали, клиенти на дребно и мрежи за зареждане на автомобили и се нуждаят от повече персонал, който да помогне за управлението на тези активи. Електричеството е нестабилна стока и търговците ще се опитат да спечелят от нарастващите колебания на цените, причинени от вятърните и слънчеви мощности, чиято полезност зависи от климата.

По-голямата част от търговците на енергия печелят шестцифрени заплати. За сметаната на селското стопанство гарантираната компенсация за смяна на работата е между 2 и 3 милиона долара. Това все още е под заплатите в най-големите търговци на петрол, но специалистите по подбор на персонал казват, че разликата вероятно ще се намалее през следващите години, тъй като сегашният нишов бизнес става всеобхватен и привлича повече таланти.

„Виждаме безпрецедентен интерес към пазара на енергия“, каза Джонатан Фънел, ръководител на отдел „Газ, енергия и възобновяеми източници“ в Proco Commodities Ltd., фирма за търсене в Лондон.

Електрическа борса

Това, което отличава търговците на енергия от тези на петрола, металите или селското стопанство, е огромното количество данни, което им е необходимо, за да проследят - кои инсталации за изкопаеми горива работят, постоянно променящо се търсене, какво показват техническите карти, метеорологичните доклади и общата мощност генериране. Понякога те работят на няколко пазара.

Обичайната квалификация в математика, финанси, икономика или инженерство е полезна, но фирмите все повече търсят кандидати с умения за програмиране. Вторият по големина град в Дания, Орхус, се превърна в център за краткосрочна търговия, където компаниите избират студенти направо от университета и ги обучават на работа.

„Пазарите на електроенергия са толкова сложни, че за да ги осмислите, трябва да изградите големи машини“, каза Стефан Вилер, ръководител на анализа на енергийния пазар в швейцарското предприятие Axpo Holding AG и бивш анализатор на петролните пазари в  Goldman Sachs Group Inc.

Вниманието на търговците беше тествано на 15 септември, когато цените в рамките на деня скочиха до едни сред най-високите регистрирани някога нива. Тъй като вятърът в Обединеното кралство спадна с повече от две трети за часове, цените нараснаха около 10 пъти във Великобритания и 20 пъти в Германия.

„Вятърът е единственият фактор, който наистина движи пазара през цялото време и той винаги е на нашите екрани“, каза Бо Палмгрен, главен оперативен директор в MFT Energy A / S в Орхус. Наскоро компанията отвори офиси в САЩ, Турция и Сингапур, тъй като пазарът на възобновяеми източници става глобален.

И в последния знак за това как възобновяемата енергия прониква не само на пазарите, но и в цялата икономика, британският премиер Борис Джонсън този месец обяви план за справяне с изменението на климата чрез създаване или подкрепа на 250 000 работни места. Той следва водещата стратегия на ЕС за зелена сделка от миналата година, предназначена да превърне Европа в първия климатично неутрален континент в света до средата на века.

„Климатичните промени и електрическото бъдеще пренареждат индустрията. Следващите 10 години предполагат огромна промяна“, каза Мийд.