Може ли 2016 г. да се повтори за Доналд Тръмп?

Анализаторите смятат, че анкетите сега са много по-точни отколкото, направените преди последните президентски избори

19:20 | 31 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп нарича националните допитвания неточни, докато се опитва да извлече поредната изненадваща победа на изборите. Но състезанието му срещу Джо Байдън през 2020 г. не прилича на 2016 г., което прави още една шокираща победа по-малко вероятна, пише Bloomberg.

Тръмп изостава от Байдън на национално ниво средно с над 8 процентни пункта в последните проучвания, но президентът редовно неглижира тези резултати, като посочва победата си срещу Хилари Клинтън.

Тълпите на митингите му, според Тръмп, са знак за предстояща „червена вълна“, която дори ще предаде Камарата на представителите на Републиканската партия. Но пандемията и икономическият колапс тежат над тези перспективи.

Преднината на Байдън е по-голяма и по-стабилна от тази на Клинтън и се увеличава всеки месец. Оценката на бившия вицепрезидент е по-висока от тази на Клинтън. Социологическото проучване на държавно и областно ниво постоянно показва, че Тръмп се представя недостатъчно добре в сравнение с резултатите си от 2016 г. А групата от гласоподаватели, които още не са определили своя вот,  е по-малка и изглежда готова да подкрепи Байдън, след като преди четири години беше в полза на Тръмп.

Докато някои съюзници на Тръмп се надяваха въпросите за задграничните бизнес дейности на Хънтър Байдън да разбъркат изборите през последните седмици по начина, по който бившият директор на ФБР Джеймс Коми направи през 2016 г., това все още не се е случило.

Всичко това означава, че победата на Тръмп във вторник би представлявала исторически зашеметяващ провал за социологическите проучвания, засенчвайки дори този през 2016 г. Въпреки че шансовете на президента да бъде преизбран не са нула, социолозите твърдят, че все пак са твърде малки.

„Ако Доналд Тръмп спечели през 2020 г., това ще има последици за изследователската професия, която ще се разклаща вечно - и заслужено“, каза Джей Леви, главен изпълнителен директор на SurveyUSA .

Той и други участници в социологическите проучвания казват, че резултатите от изборите варират от зашеметяваща победата на Байдън до надпревара с близки резултати, победата, в която ще зависи от преброяването. Те не считат, че ясната, бърза и решителна победа на Тръмп е сред възможностите.

"Би било удивително", каза Леви.

Грешките от 2016 г.

Обществените допитвания през  2016 г. показваха разлика от само 3,9 процентни пункта в полза на Клинтън, показват данните на FiveThirtyEight.com.

Проблемът беше в държавните допитвания. Някои щати бяха твърде рядко анкетирани и се предполагаше, че ще подкрепят демократите - като например в Уисконсин и Мичиган. В други, като Пенсилвания, допитването приключи твърде рано - имаше и по-голям набор от избиратели, които не бяха определили своя вот, или такива, които не харесваха и двамата кандидати.

От петък Байдън води на Тръмп на национално ниво с 8,9 процентни пункта, показват данните на FiveThirtyEight. В ключови щати Байдън отново има преднина. Той води средно с 8,6 пункта в Уисконсин, 8,9 пункта в Мичиган и 5,2 пункта в Пенсилвания.

„Мисля, че хората наистина искаха Хилари да спечели толкова много, че отказаха да видят очевидните признаци, че има проблеми“, казва Шарън Райт Остин, професор по политически науки във Флорида. Според нея разликата между тогава и сега е, че при Джо Байдън няма много от тези проблеми.

Промени в анкетите

За анкетната индустрия  2016 г. беше толкова сеизмична, че Американската асоциация за изследване на общественото мнение извърши сериозен преглед, за да разбере какво се е случило. Институция установи, че националните допитвания са „като цяло правилни“, но „очевидно подценяват подкрепата за Тръмп в Горния Среден Запад“.

Проучването открива три основни обяснения за подценяването на Тръмп: реална промяна на предпочитанията на изборите през последната седмица, голям брой на хората, завършили колеж, в извадката за много анкети и преобладаването на така наречените „срамежливи избиратели на Тръмп“, които се чувстват неудобно да признават предпочитанието си.

През 2020 г. се провеждаха повече анкети на щатско ниво. Анкетиращите също така допълнително усъвършенстваха методологията си, за да се опитат да избегнат подводните камъни от 2016 г., като например прекомерния брой на лица, завършили колеж, в анкетираните.

„Разликата от 2016 г., поне за нас този път, е стриктното подбиране по квоти“, каза Леви - изискване за конкретни групи от хора във всяка анкетна извадка.  

Но съмненията в анкетите продължават. Пазарите упорито продължават да залагат  по-висок шанс за победа на Тръмп, отколкото е показано в анкети, показва изследователска бележка от JPMorgan Chase & Co.

„Това разминаване може да се дължи на схващането, че анкетите вероятно ще сбъркат отново“, пишат авторите.

„Срамежливите“ избиратели на Тръмп

Повечето социолози не мислят, че привържениците на Тръмп рутинно лъжат за действителните си предпочитания.

„Лъжата директно към анкетьорите не мисля, че всъщност е проблемът. По-големият проблем е, че те затварят телефона със скорост, по-голяма от останалите избиратели. И така ние оставаме загрижени за това до известна степен“, каза Леви

Спенсър Кимбъл, директор на Emerson College Polling, каза, че Байдън се е прицелил директно в базата на Тръмп - по-възрастни бели избиратели - докато Клинтън е прекарала повече време в ухажване на латино избиратели.

„Бих казал, че той държи по-силна преднина от Клинтън, но в различна коалиция“, каза Кимбъл за Байдън.

И все пак избирателната активност е най-важното нещо и резултатите в някой щати са близки. "Това са тесни състезания, които могат да преминат в двете посоки и да създадът голяма еуфория или изборният ден да премине в дълга нощ", каза Кимбъл.