Brexit e по-голям риск за компаниите за управление на активи, отколкото за банките

Доклад на Morgan Stanley показва това

20:40 | 25 ноември 2015
Обновен: 20:44 | 25 ноември 2015
Снимка: Патрик Андраде/Bloomberg
Снимка: Патрик Андраде/Bloomberg

Британските компании за управление на активи като Schroders Plc и Henderson Group Plc са изправени пред по-големи рискове за оценките си, отколкото банките, ако Великобритания напусне ЕС, а някои компании може да напуснат страната, ако вотът се състои. Това пише инвестиционната банка Morgan Stanley в доклад от 24 ноевмри. 

Най-засегнати ще бъдат мениджърите на UCITS фондове (компании, които координират разпределението и управлението на дялови тръстове сред страните от ЕС б.р.). Най-голяма експозиция към такива активи имат Schroders Plc и Henderson Group Plc – между 30% и 40%. Говорител на Henderson каза, че е прекалено рано на този етап да се оценява каквото и да било влияние. 

UCITS фондове вече са със седалища и регулирани в Европа, но миниджърските екипи, които ги управляват, обикновено не са, се казва в доклада. Това може да доведе до по-високи трансакционни разходи и нужда от повече персонал.

„Великобритания разполага с втората по големина индустрия за управление на активи в света, със значителни печалби за страната. Гласуване за излизане от ЕС може да накара някои базирани във Великобритания фирми да обмислят смяната на седалището си“, пишат анализаторите. 

Morgan Stanley прогнозира, че референдумът за оставане или излизане на Великобиртания от ЕС ще се състои през втората половина на 2016 г. Ако гласуването е оспорвано, това може да доведе до „сериозна несигурност и по-големи колебания в цените на активите“. 

От Сара Джоунс, Bloomberg