Deutsche Bank иска да направи инвеститорите си щастливи

Главният изпълнителен директор на банката Кристиан Зевинг има за какво да бъде доволен

19:29 | 30 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Кристиан Зевинг, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank. Снимка: Bloomberg
Кристиан Зевинг, главен изпълнителен директор на Deutsche Bank. Снимка: Bloomberg

След година на най-дълбокото преструктуриране на Deutsche Bank от десетилетия, главният изпълнителен директор Кристиан Зевинг има за какво да бъде доволен. Подкрепена от инвесторския оптимизъм, който задвижи ръстовете на Wall Street, Deutsche е напът да се върне към преданъчната си печалба тази година, като същевременно oстави зад гърба си по-голямата част от разходите си за преструктуриране, пише в анализ за Bloomber Eлиза Мартинуци.

Зевинг дори се надява да изплати на своите основни инвеститори и по-големи дивиденти за 2020 г. - смел знак за увереност в разгара на пандемия. Акциите на Deutsche са се сред най-добре представящите се сред книжата на европейските банки през тази година. Но тепърва ще се разбере дали по-слабата, преструктурирана банка може да подобри своята почти незабележима рентабилност, без да разчита твърде много на своите инвеститори.

Приходите от търговията на инструменти с фиксиран доход на най-големия германски кредитор са се увеличили с 47% през третото тримесечие до 1,8 милиарда евро (2,1 милиарда долара), съобщи Deutsche по-рано тази седмица, в сравнение със средно 25-процентния скок, отчетен сред петте най-големи нейни американски конкуренти. Това помогна на компанията да реализира печалба за третото тримесечие, докато анализаторите очакваха загуба за този период.

Приходите на Deutsche в четирите ѝ основни звена надхвърлят 24 милиарда евро през последните 12 месеца, което означава, че банката вече е близо до постигането на целта си за 2022 г. Deutsche е напът да отчете 19,5 милиарда евро коригирани разходи за тази година, като все още работи за постигане възвръщаемост на осезаемия собствен капитал от 8% за 2022 г. Тази мярка за рентабилност беше на равнище от 1,5% през трите месеца до септември.

Като част от реорганизацията на Зевинг, Deutsche излезе от търговията с акции и се опитва да пренасочи инвестиционната си банка към най-силните ѝ позиции с фиксиран доход. Главният финансов директор Джеймс фон Молтке заяви, че банката трябва да запази неотдавнашните си печалби на пазарен дял в този бизнес. Молтке е уверен, че Brexit и изборите в САЩ ще продължат да създават ценови изменения при активите, засилвайки възможностите за търговия.

Въпреки това е твърде рано да се каже дали Deutsche наистина е отвлякла бизнеса от своите конкуренти, или просто се е възползвала от всеобхватния прираст на активността в областите като кредити и валута. При липса на друга силна година в звеното ѝ за ценни книжа, борбата в печеленето на пари от потребителското банкиране в Германия ще усложни отново реорганизацията на Зевинг

Инвеститорите в Deutsche ще бъдат утешени от по-ниските от очакваните кредитни загуби от пандемията. Банката трябва да се възползва от това, че повече от половината от кредитната ѝ експозиция е на територията на Германия - по-стабилна икономика от повечето. Но портфейла със заеми на Deutsche ще бъде тестван на фона на постепенното връщане на локдауните в  Европа. Германската банка е по-малко агресивна от конкурентите си при начисляването на провизии за потенциално лоши кредити.

Междувременно натискът върху приходите от фирменото кредитиране ще продължи, тъй като лихвените проценти остават ниски, което ще навреди и на другите звена на Deutsche. През деветте месеца до септември нетните приходи на корпоративните и частните банки са спаднали с 1% спрямо предходната година, докато продажбите на дружества за управление на активи са намалели с 2%. Deutsche поне начислява такси по депозити в корпоративната си банка, като донася допълнителни 55 милиона евро за тримесечието. Но това е незначително в сравнение с огромните печалби от търговията.

Дали Зевинг, който подобри капиталовите буфери на банката, е наистина нетърпелив да убеди регулаторите, че Deutsche е достатъчно солидна, за да изплаща солидни бонуси тази година. Главният изпълнителен директор ще трябва да направи всичко възможно, за да задържи всички тези инвеститори.