Слабите испански банки ще бъдат гледани под лупа тази седмица

Представянето на испанските банки ще бъде от решаващо значение за възстановяването на икономиката на страната

11:38 | 27 октомври 2020
Обновен: 11:39 | 27 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Седмицата, в която се очакват отчетите на европейските банки, ще привлече фокуса на инвеститорите върху най-слабото звено в сектора - Испания, пише Bloomberg.

Изключително слабите показатели на испанските банки се откроиха през тази година, като показаха предизвикателствата от отрицателните лихви, провизиите за лоши кредити заради пандемията и експозицията им към развиващите се пазари.

Представянето на испанските банки ще бъде от решаващо значение за възстановяването на икономиката на страната, която се очаква да се свие с 12% през тази година, което би било по-лошо представяне от това на еврозоната.

Испания е особено тежко ударена от пандемията, като се превърна в първата западноевропейска държава, регистрирала над един милион заразени. Нарастващите случаи на Covid-19 и възможността за повече строги ограничения увеличават предизвикателствата за страната и нейните банки.

“Испания има реални проблеми”, заяви Шон Джордж от Strukturinvest. Той е намалил експозицията си към испански банки по време на пандемията, защото “капиталът и перспективите за приходите им изглеждат мрачни с наближаването на 2021 г.”

Ето и какви са най-големите предизвикателства пред испанските банки:

Най-големите изоставащи

Испанските банки се представят значително по-слабо от европейските си конкуренти, като понижиха съотношението между индекса IBEX 35 Banks и Stoxx 600 Banks близо до най-ниското му ниво от 2015 г. насам.

Испанските банки

Испанските банки бяха по-тежко ударени от коронакризата от европейските си конкуренти. Графика: Bloomberg 

Три испански банки - Banco de Sabadell, Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, са сред десетте най-слабо представящи се кредитори в Европа през тази година.

Акциите на Santander поскъпнаха с 4,3% във вторник, след като банката отчете нетна печалба за третото тримесечие от 1,75 милиарда евро (2,1 милиарда долара), която надвиши очакванията благодарение на операциите си в Бразилия. Инвеститорите ще проследят и резултатите от Sabadell и BBVA, които трябва да излязат в края на седмицата, за да видят дали могат да повторят успеха на Santander.

Твърди се, че Sabadell е работил с Goldman Sachs Group Inc. през последните месеци, за да проучи опции, включително продажба или сливане, продажба на активи или закупуване на по-малък конкурент.

"BBVA е под натиск заради лабия си капитал, експозицията си към развиващите се пазари и обезценяването на валутата, докато слабият буфер от страна на печалбата и увеличените такси за кредити тежат на Sabadell", смята банковият анализатор на Bloomberg Intelligence Георги Гунчев.

Риск за печалбите

12-месечните прогнозни печалби на акция на испанските банки намаляват с над 50% от началото на годината. Въпреки че очакванията за европейските кредитори се понижиха с 42%, те се възстановяват по-бързо. От началото на септември те се покачват с 5%, докато прогнозите за печалба на акция за испанските банки търпят лека промяна.

12-месечните очаквания

12-месечните очаквания за печалба на акция се повишават по-бързо за европейските банки, а испанските изостават. Графика: Bloomberg 

Средните очаквания за испанските банки предполагат нулев растеж на приходите през 2021 г., следван от ръст от един процент през 2022 г., смятат от Bloomberg Intelligence. За европейските кредитори очакванията сочат 1-процентен ръст през следващата година, следван от растеж от 2% през 2022 г.

По-слабите буфери

Испанските банки изостават и по отношение на капиталовите буфери, които са важни за преодоляване на по-високите загуби по заеми и за предпазване на купонните плащания по техните най-рискови облигации - CoCo.

Кредиторите на страната са имали средно съотношение на общия собствен капитал от първи ред от 12,25% през второто тримесечие, което е най-ниското сред изследваните държави, показват данните на Европейската централна банка.

Испанските банки

Испанските банки имат най-ниско ниво на капитала сред европейските кредитори. Графика: Bloomberg 

“Нивото на капитал на испанските банки преди кризата беше добро, но като цяло не беше силно”, заяви Елена Ипарагире, анализатор на S&P Global. Това може да окаже натиск върху рейтингите на някои банки, „особено ако средата се влоши“, добавя тя.

Облигациите

Испанските банкови облигации бяха особено засегнати от волатилността през тази година. Притежателите на CoSo облигации на Santander и Sabadell понaят загуби в размер на най-малко 9% на годишна база до момента.

Испанските облигации

Испанските облигации CoCo са сред най-слабо представящите се в сектора на годишна база. Графика: Bloomberg 

"Секторът може да се окаже под нов натиск, тъй като инвеститорите оценяват как икономическите щети от възраждането на вируса ще повлияят на платежоспособността", смята Том Кинмънт, стратег на ABN Amro Bank NV.