Повече жени отпадат от пазара на труда в САЩ заради Covid-19

По време на настоящата рецесия жените губят работа си със скорост, много по-висока от тази при мъжете

14:40 | 24 октомври 2020
Обновен: 15:01 | 24 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През август и септември над милион души отпаднаха от пазара на труда. Осемдесет процента от тях са жени, съобщава Bloomberg. 

По време на настоящата рецесия жените губят работа си със скорост, много по-висока от тази при мъжете. А ситуацията може да се влоши. Една от четири жени обмисля да напусне работа, става ясно от изследване на McKinsey - първият път от шест години насам, в който компанията установява различния при интереса на жените и мъжете да напуснат работа. 

работещи майки

Взетите решения от работещите жени след Covid-19. Графика: Bloomberg

Работещите родители усещат особено тежко кризата. Проучване на FlexJobs сред тях установява, че 25% от бащите и майките са свили часовете, прекарвани на работа, за да се справят с грижите за децата си. Но жените са много по-склонни от мъжете да напуснат. Въпреки че пандемията е принудила всички родители да поемат повече домакинска работа и грижи за децата, проучванията показват, че майките поемат по-голямата част от тежестта.

В свое изследване професорът от Бизнес училището към университета "Харвард" (Harvard Business School) Робин Ели установява, че голяма част от жените и мъжете смятат, че жените, „които дават приоритет на семейството пред работата“, са основната бариера за кариерното развитие на дамите. Всъщност само 11-процентен дял от жените са извън пазара на труда, за да се грижат целодневно за децата си. При дамите от поколението X само 28-процентен дял някога са ползвали почивка от шест месеца или повече, за да се грижат за деца. Това не е достатъчно, за да се обясни защо има толкова малко жени на управленски позиции.

Въпреки че времето далеч от работа често се описва като избор, доказателствата показват, че обикновено решението е взето неохотно. Изследванията разкриват три основни външни фактора, които насочват жените в тази посока: липсата на гъвкавост на работното място, недостиг на подкрепа от съпрузите и лоша публична политика.

САЩ остават държава, в която само 19% от служителите в частния сектор имат достъп до платен семеен отпуск. В алчни за времето професии като право, консултиране и финанси, искането за работа само 40 часа седмично може да се разглежда като еквивалентно на непълно работно време.

Две трети от жените, които отпадат от пазара на труда, посочват като причина липсата на подкрепа от съпрузите си. И все пак мъжете невинаги осъзнават колко малко помагат; проучвания установяват, че те често надценяват времето, прекарано от тях във вършене на домакинска работа. 

процентно съотношение

Процентно съотношение мъже- жени относно грижите за дома по време на пандемия. Графика: Bloomberg

Третият проблем е публичната политика. САЩ винаги срещали предизвикателства в усилията си да направят детските градини достъпни. Платеният отпуск не е гарантиран. Всичко това оказва по-голям натиск върху родителите.

Тази година е очевидно, че много жени отпадат от пазара на труда в САЩ, тъй като училищата и детските заведения не са отворени напълно. Терминът „отказване“ от работа обаче не е адекватен. Когато жените напуснат работните си места, те не упражняват възможностите си - изчерпали са ги.