Съживяването на долара показва защо е най-добрата валута убежище

Ликвидността, доходността и липсата на алтернативи помагат да се върне интересът към долара

09:04 | 25 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възстановяването на долара, след като през лятото имаше прогнози за неговата смърт, подчертава защо все още е най-добрата валута убежище, пише в свой анализ Bloomberg.

След като се отказаха от зелените пари поради политика на Федералния резерв, някои инвеститори се връщат към тях, което води до натиск върху късите позиции. Ликвидността, доходността и липсата на алтернативи помагат да се върне интересът към долара точно когато САЩ започват да се справят с пандемията от коронавирус на определени места.

Индексът Bloomberg Dollar Spot е напът да отчете ръст от над 1.5% тази седмица, като това ще е най-големият му напредък на седмична база от април насам. Техническите анализатори дори предполагат, че предстоят още повишения. Измерителят беше спаднал с над 10% от върховете си през март до дъното си за годината през септември, като хедж фондовете станаха мечи по отношение на долара за първи път от май 2018 г. насам.

„Доларът е безопасно убежище, докато не получим нова информация за ваксината, доходите, изборите и стимулите“, каза Томас Дж. Хейс, председател на хедж фонда Great Hill Capital LLC в Ню Йорк.

И все пак историята предупреждава, че по-нататъшният напредък далеч не е сигурен. Зелените пари поскъпнаха и през юни, но бързо загубиха преднината си, тъй като опасенията относно световната икономика избледняха.

Ето поглед към предимствата на долара при запазването на статута му на най-голяма валута убежището.

Доходност

Докато фючърсите показват, че Федералният резерв ще поддържа лихвените проценти близо до нулата поне до края на следващата година, то това със сигурност не е същото като политиката на отрицателни лихви от страна на Европейската и Японската централна банка.

Липса на по-добри алтернативи

Липсата на алтернативи е друг фактор в полза на долара. Златото, което е поскъпнало с почти 20% от края на март, отбелязвайки много по-голям напредък от долара, не предлага доходност, а в някои случаи дори има разходи по съхранението му.

Йената е друг традиционен актив убежище, но този й статус вече отслабва.

Корелацията на

Корелацията на йената с волатилността на акциите пада до най-ниското ниво от 2012 г. Графика: Bloomberg

Ликвидност

Коефициентът на ликвидност също подкрепя зелените пари. Среднодневният оборот на валутата е пет пъти този на йената и повече от два пъти този на еврото, сочат данни на Банката за международни разплащания от април 2019 г.

Среднодневният оборот

Среднодневният оборот на долара е пет пъти този на йената и повече от два пъти този на еврото. Графика: Bloomberg

По време на разгара на пандемията от коронавирус през март, интересът към долар предизвика поскъпване на зелените пари и нарастване на разходите по заеми на валутните суап пазари. Това от своя страна накара Фед да увеличи доларовото предлагане в сътрудничество с други централни банки.

„Все още има голяма увереност в това, че щатският долар е правилният избор на валута, когато пазарите станат много нестабилни“, каза Тай Хуей, главен азиатски пазарен стратег в JPMorgan Asset Management. Според него много инвеститори просто са готови за период на повишена волатилност, което кара доларът да се засилва.