Колко бързо Apple може да бъде детронирана на Wall Street?

Историята на Exxon, която напусна индекса Dow Jones Industrial Average, е показателна за цикличността на пазара

18:05 | 6 септември 2020
Обновен: 18:17 | 6 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg
Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

На 31 август Exxon Mobil излезе от индекса Dow Jones Industrial Average. Това трябва да послужи като предупреждение за технологичните гиганти, чиито акции - поне до разпродажбите в четвъртък, бяха отявлените любимци на пазара, пише The Wall Street Journal в анализ. 

През 2011 г. Exxon имаше по-голяма пазарна капитализация от която и да е компания в света. Това беше най-дълго задържалата се компания в Dow, която влиза в индекса през октомври 1928 г. 

Exxon се нарежда сред петте най-високо оценявани компании на американската борса през всяко десетилетие от 30-те години на миналия век до 2010 г. насам, сочат данни на Dimensional Fund Advisors. Към момента компанията не попада дори в топ 30. 

Разбира се, инвеститорите, които са участвали в обратното изкупуване на акциите на Exxon, ще трябва да пренасочат средствата си, когато продадат дяловете си обратно на компанията. Голяма част от сумите вероятно ще се насочат към акции на гиганти като Apple, Microsoft и Amazon. 

Тези три компании се борят за позицията на дружество с най-голяма капитализация на пазара в САЩ. Акциите на Exxon не само поевтиняха, но и направиха други по-скъпи в рамките на процеса. Дори след поевтиняването на книжата на компаниите от технологичния сектор в четвъртък, Apple остана най-високо оценената компания с капитализация от 2,29 трилиона долара. Акциите на Exxon имат тотална оценка от 167 милиарда долара. 

Въпросът е колко дълго компании като Apple, Microsoft и Amazon могат да запазят водещата си роля. Бавният спад в цените на книжата на Exxon и изненадващото поевтиняване на технологичните акции са доказателство за цикличността за живота на компаниите на пазара.

Много инвеститори изглежда вярваха, поне до тази седмица, че днешните технологични гиганти ще доминират на борсата в САЩ през идните десетилетия. Тези инвеститори все още могат да се окажат прави. Ако това се случи обаче, то ще отрече не само близо 100-годишната пазарна история, но и мъдростта на вековете, която учи, че всички неща - дори богатството и властта, са циклични.