Норвежкият държавен инвестиционен фонд: Не залагайте на V-oбразно възстановяване

Пандемията от Covid-19 ще предначертае възстановяването на пазарите

18:12 | 18 август 2020
Обновен: 18:18 | 18 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Тронд Гранде. Снимка: Bloomberg
Тронд Гранде. Снимка: Bloomberg

Норвежкият държавен инвестиционен фонд, чиито активи възлизат на 1,2 трилиона долара, обяви, че е твърде рано да се предполага пазарите да имат V-образно възстановяване като се вземе предвид oсновната променлива - настоящата траектория на пандемията от коронавирус, пише Bloomberg. 

По думите на Тронд Гранде, заместник-изпълнителен директор на фонда базиран в Осло, всички пазари са се възстановили бързо, а някои дори по-бързо. 

„Възстановяването в момента може да изглежда по-скоро като V-образно. Но тревогите не са приключили. Пандемията не е под контрол и не знаем все още  дали ще имаме V-образно или W-образно възстановяване", каза още Гранде. 

Инвестиционният фонд загуби 21 милиарда долара през първата половина на годината, след като тримесечното възстановяване до юни не успя напълно да заличи спада, причинен от кризата от Covid-19 в началото на годината.

Турбулентна година

В предишни кризи норвежкият инвестиционен фонд е използвал огромния си капитал, за да купува на ниски нива. Преди 11 години след финансовата криза, фондът изграждаше портфейла си от акции и същевременно получаваше рекордни капиталови инжекции от петролните приходи на Норвегия. Комбинацията от фактори доведе до най-добрия тримесечен резултат на фонда досега.

Ситуацията този път е различна. Приходите от петрол намаляха на фона на спад в цените, а правителствените разходи принудиха фонда да продава облигации вместо да купува акции, за да балансира портфейла си.

„Може би е трудно да си представим, че подобна ситуация ще се появи отново“, каза Гранде визирайки рекордните печалби на фонда от ценни книжа преди десетилетие. Според него е важно да има механизъм за балансиране, който да гарантира стабилен и почти константен риск в портфейла.