Валутните пазари предупреждават за турбуленция през идните месеци

Погледите отново се отправят към слабия долар

17:10 | 18 август 2020
Обновен: 17:23 | 18 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Валутните пазари предупреждават за турбуленция през идните месеци

Сривът на долара миналия месец изненада неприятно валутните пазари толкова силно, че показателят за очаквани колебания на пазара вече не се движи в тандем със сходен показател за американските акции, съобщава Bloomberg.

40-дневната корелация между JPMorgan Global FX Volatility Index и VIX Index на американските акции се понижа под нулата този месец до най-ниското си ниво от 2009 г.

"Това е напомняне, че движенията на долара могат да бъдат голям двигател на риска през следващите няколко месеца, ако те продължат с досегашните нива на нестабилност", каза Джон Роу, ръководител на инвестиционни фонд Legal & General Investment Management, базиран в Лондон. По неговите думи за акциите има „усещане, че фойерверките засега са приключили“. 

Трейдърите виджат

До тук се стигна, защото валутните трейдъри са обезпокоени от неизвестността през следващите месеци и влиянието им върху долара. Рисковете включват президентските избори в САЩ и възможността коронавирусните инфекции в северното полукълбо да нараснат през зимата. Единственият фактор, който е в полза на еврото, е бързото и строго прилагане на мерки за смекчаване на последствията от пандемията от страна на европейските правителства.

В същото време нестабилността на акциите спадна до най-ниското равнище след 21-ви февруари на нива на затваряне, тъй като стимулите на централната банка смекчават множество от рисковете, застраващи приходите на компаниите. Goldman Sachs Group е поредната, която повиши целта за края на годината за индекса S&P 500, който в момента е близо до рекордно високи стойности.

Валутните пазари

„Липсата на корелация подчертава диверсификацията извън американския долар“, казва Софи Хюн, инвестиционен стратег към Societe Generale в Лондон. Според нея въпросът е дали ще имаме същото движение като при акциите.