Най-лошите финансови решения по време на рецесия

Фокусът върху краткосрочната възвръщаемост и агресивното погасяване на дълга са някои от тях

07:46 | 14 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След като се насладихме на един от най-дългите бичи пазари в историята, милиони милениали и млади инвеститори опитаха за първи път вкуса на тежката рецесия - сценарий, който често води до скъпоструващи финансови решения, пише Ерин Лоури в свой анализ за Bloomberg.  

Заради глобалната пандемия е неясно кога могат да продължат рутинните обществени и лични събития, а това нанася пагубен удар върху много индустрии. Дори пакет от стимули на стойност 2 трилиона долара в САЩ не успя да се справи с това. Да не говорим за двуцифрените проценти на безработица, които виждаме.  

Твърде вероятно е последствията от коронавирусната рецесия да се конкурират с тези от Голямата рецесия. И за тези, които са сравнително млади, за да се справят с такъв спад, е от решаващо значение да знаят кои грешки да избегнат. За тази цел Ерин Лоури се обръща към 8 финансови съветника. 

Ето най-лошите финансови решения по време на рецесия:  

Спиране на пенсионните вноски 

Често срещана грешна стъпка сред инвеститорите от всички възрасти е да изпадат в паника заради спада на пазара и да правят пауза при инвестирането, включително по отношение на периодичните вноски за пенсия.  

Преди да направите каквито и да било промени в разпределението на активите си или дори да помислите за изтегляне на средства, е важно да помислите каква е вашата цел и инвестиционна стратегия, съветва Инга Тимерман, доцент по финанси в Калифорнийския държавен университет Нортридж и собственик на Attainable Wealth.  

"Ако сте на 35 години, няма нужда да променяте разпределението на инвестицията си в пенсионна сметка, която не можете да докоснете до 60 години", казва Тимерман. Тя съветва при решение да се направи портфейла по-консервативен, да се уверите, че имате точен план, а не обща идея кога пазарът ще започне да се възстановява, тъй като е невъзможно да знаете това. 

Преминаване от инвестиции към кеш  

Лорън Анастасио, сертифициран финансов консултант в компанията SoFi, разказа за човек, който бил посъветван от брокер да продаде част от портфолиото си. Инвеститорът е бил в началото на 60-те си години и е продал на дъното на пазара през март. Той не е реинвестирал парите, така че пропуснал възстановяването и сега има около 25% по-малко средства, отколкото ако беше запазил инвестициите си.  

Повечето консултанти имат подобни примери. Затова вместо да прехвърляте средства от брокерската към банкова си сметка с нищожни лихвени проценти, първо помислете за балансиране на инвестициите към по-консервативен портфейл. 

Фокус върху краткосрочната възвръщаемост 

Според Хелън Нго, изпълнителен директор на Capital Benchmark Partners, клиентите са склонни се паникьосат повече, когато се съсредоточават върху тримесечните или месечните резултати в сметките си, вместо да оценяват цялостното представяне.  

Тя съветва клиентите да имат предвид какви са инвестициите им и придружаващия го времеви хоризонт.

„Ако това е период от пет години, периодът на рецесия е възможност да се възползвате от по-евтини инвестиции и по-ниски лихвени проценти, ако искате да заемете пари“, казва Нго. Има обаче и предупреждение: инвеститорите да не бъдат прекалено бичи, когато взимат заеми, за да инвестират. 

Вземане на заем за инвестиране на фондовия пазар 

Честа грешка е да се взема ипотечен заем, потребителски креди с висока лихва или да се използват пари от кредитни карти, за да опитате да извлечете печалба от пазара, съветва Ники Дън, CFP и основател на She Talks Finance. Дън обяснява на клиентите, че ако сме в рецесия, цените на активите, включително жилището, могат да паднат, като освен това и сигурността на работното място може да бъде поставена под въпрос.

„Такъв тип инвестиране може да има смисъл за хората със стабилни финанси (имат ликвидност, нямат дълг с висока лихва и имат надежден доход), но да заемате пари с 10-15% лихва, защото смятате, че можете да удвоите парите си, силно не се препоръчва“, казва Лорън Анастасио.  

Фокусът върху увеличаването на риска вместо намаляване на рисковите инвестиции също е ход, който може би е уникален за тази рецесия, тъй като има достъп до инвестиционни инструменти и технологии (например приложения за ритейл инвеститори, които дават възможност за закупуване и на части от акции), които не бяха налични по време на рецесията през 2008-2009 г, каза Морийн Райт, финансов консултант в Savant Capital Management.  

Агресивно погасяване на дълг

Консултантите съветват да не използвате или намалявате вашите парични ресурси, за да изплатите дълга по-бързо от необходимото. В рецесия е най-добре да се придържате към дължимото минимално плащане.  

„След като веднъж бъдат извършени плащания по дълга, тези пари вече ги няма. Задръжте спестяванията в случай, че загубите доход ", каза Саманта Горелик, сертифициран финансов консултант в Brunch & Budget.   

Правене на панически избори 

Една от най-болезнените характеристики на пандемията и карантината е всеобхватното усещане за нещо непознато. Искаме толкова отчаяно да се върнем към „нормалното“ и да усетим някакво подобие на контрол. 

 "Най-големият съвет, който давам на хората в несигурни времена, е да обърнат внимание на всички неща, които се случват в главата им, и да ги запишат", казва Джуд Будо, старши финансов консултант в The Planning Center.  

Това помага за по-обективна оценка на притесненията и позволява моделиране на бюджети за различни ситуации.  

Забравяне на историята  

Въпреки че всички рецесии са различни, важно е да се помни, че спадът на пазара е нормална част от икономическия растеж. Голямата рецесия беше последвана от най-дългия бичи пазар в историята, който бе причина за нови рекорди за Dow Jones Industrial Average. 

Дори и най-опитните инвеститори усещат паника по време на рецесия, но е важно да вземаме решения от гледна точка на познанията, а не на емоциите.