Анализатори: Златото ще победи американските акции

Фискалните и парични стимули ще запазят цените на златото във възходяща посока

09:42 | 6 август 2020
Обновен: 09:43 | 6 август 2020
Автор: Магдалена Иванова
Анализатори: Златото ще победи американските акции

Златото и американските акции могат да тръгнат в различни посоки по време на ново сътресение на пазарите, слагайки край на тримесечния период, в който възвръщаемостта им беше силно обвързана, съобщава Bloomberg.

Подновеното влошаване на световната икономика и блокиранията на места с цел предотвратяване разпространението на Covid-19 се очаква да се отрази негативно на пазара на акции, но да остави златото стабилно, смятат от Societe Generale.

„Докато корелацията между злато и акции стана недвусмислено положителна след разпродажбните през март на рисковите активи, още една сериозна атака срещу рисковите активи може да доведе до различия в представянето на акции и злато“, посочват стратезите на Societe Generale.

Според тях залагането срещу американските индекси от месеци води до губеща битка. В същото време търговията със злато, когато то се смята за „свръхкупено“, е предназначена само за най-смелите. И все пак стратегия, при която се очаква индексът S&P 500 да се представя по-слабо спрямо жълтия метал заслужава внимание.

Фискалните и парични стимули ще запазят цените на златото във възходяща посока, дори ако се наложи да има повече затваряния на икономиките, обясняват от Societe Generale.

 Тревогите за по-високите данъци върху корпоративните или капиталовите печалби, в случай че Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ, може да доведе до разминаване в представянето между различните активи преди гласуването през ноември, заявиха още стратезите.

"И дългосрочните, и краткосрочните инвеститори купуват злато в синхрон", пише анализатор от BCA Research в доклад. Според него този вид групово мислене често води до корекция на засегнатия актив.

В същото време по думите на експерта ако доларът скочи и златото отстъпи, инвеститорите отново ще започнат да купуват от ценния метал заради по-атрактивните му цени.

Златото на спот пазара поскъпва от средата на март насам, тъй като реалните лихвени проценти паднаха под нулата и инвеститорите търсят алтернативна защита на портфейла си. С почти 11% ръст на метала през миналия месец той изпревари всички други активи, дори когато S&P 500 постигна най-доброто си представяне през юли от десетилетие, обясняват от Bank of America.

„Ако икономическите условия продължат да се влошават и Фед е принуден сериозно да обмисли отрицателни лихвени проценти, то това може да бъде отрицателно за акциите“, пишат още стратезите на SocGen. По думите им би било разумно да се очаква, че инвеститорите ще купуват злато на фона на растящата несигурност.

В същото време, когато златото постигна по-добра корелация с акциите, то преосмисли предишната си връзка с долара, която изчезна по-рано през годината.

Лука Паолини, главен стратег в Pictet Asset Management, заяви, че е мечи настроен за долара, като се позовава на по-слабите перспективи за растеж в САЩ, дефицита по текущата сметка и бюджета, разширяващ се до „тревожни нива“ и възможността за по-малко благоприятно за бизнеса правителство, ако президентът Доналд Тръмп загуби.

„Но ние продължаваме да смятаме, че златото е най-привлекателният актив убежище предвид инфлационните рискове, предизвикани от ликвидността, по-слабите очаквания за щатския долар, увеличените геополитически рискове и несигурността на пандемията“, каза Паолини.