RBC: Apple може да получи 2,4 милиарда долара допълнителни приходи от новия iPad

Новият iPad впечатли анализаторите от канадската инвестиционна банка

19:55 | 24 ноември 2015
Обновен: 19:56 | 24 ноември 2015
Представяне на iPad Pro. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Представяне на iPad Pro. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Анализатори от канадската инвестиционна банка RBC Capital Management прогнозират до 2,4 милиарда долара допълнителни приходи през следващите 3 месеца, които Apple ще реализира благодарение на новия iPad Pro. Новият iPad е по-голям и по-скъп. 

Анализаторски екип от банката, воден от Амит Дарианани прогнозира акциите на Apple да достигнат цена от 150 долара през следващите 12 месеца. Песимистичната прогноза е акция на команията да се търгува за 109 долара, а оптимистичната – за 165 долара. Книжата на Apple затвориха на ниво от 117 долаза за акция на 23 ноември, което означава, че според анализаторите на RBS те едва ли ще поевтинеят много, а напротив – имат сериозен потенциал за поскъпване. 

Оптимизмът до голяма степен е подхранван от новия iPad Pro, който е с по-голям екран и по-скъп в сравнение с досегашните предложения на компанията. Друг фактор са сериозните кешови наличности, с които Apple разполага. 

„В настоящата среда с над 200 милиарда долара кешови наличности, смятаме, че акциите са подценине на тези нива. Смятаме, че компанията може да продължи да печели пазарен дял и в сектора на таблетите и в сектора на смартфоните. Според нас пазарът на смартфони е състезание между двама играчи, в което Apple ще един от победителите и ще продължи да печели пазарен дял“, се казва в анализа на екипа от RBC.

За да сбъдне положителният сценарий за акциите на Apple, компанията трябва да спечели позиции на пазара на по-нисък клас смартфони и да създаде продуктова линия, която да се радва на силен ръст и високи маржове на печалбата, надхвърлящи 40%. Негативният сценарий предполага, че компания ще загуби пазарен дял и при таблетите, и при смартфоните. Въпреки това в такъв случай според анализа на RBC акциите на Apple  ще поевтинеят с едва 9% спрямо цената, на която затвориха на 23 ноември. 

150 долара за акция на Apple може и да звучи като смела прогноза, но Брайън Уайт от Drexen Hamilton прогнозира 200 долара на акция, а Пайпър Джафри – 179 долара, показват данни на Bloomberg. 

От Джули Верадж, Bloomberg