Възстановяването на световната икономика е под риск

Продължаващата парична и фискална подкрепа са ключът за избягване на рецесията в следващите месеци, смята икономист на Moody’s

21:37 | 28 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Крехкото възстановяване на световната икономика рискува да изпадне в застой, пише Bloomberg. 

Нарастването на броя на новозаразените в Азиатско-тихоокеанския регион е приемано от мнозина като предупредителен сигнал за това, което предстои в останалата част на света. Тази седмица Китай докладва за най-много новозаразени в страната от над четири месеца, както и за нов случай в Пекин - първият от 21 дни насам. Токио, Хонконг и Мелбърн също отчитат нови рекордни ръстове на заразени, като дори Виетнам, където нямаше случай на хоспитализиран от почти 100 дни, се бори с нови огнища. 

Пандемията продължава да се разраства в части на САЩ, Европа и в големите развиващи се икономики, включително в Индия и Бразилия. На фона на слабите очаквания за промяна на тенденцията, докато не бъде създадена и разпространена ваксина, правителствата увеличиха стимулите, достигали 11 трилиона долара. 

Федералният резерв на САЩ трябва да вземе решение за основните лихви в рамките на двудневното си заседание тази седмица, а властите в страната обсъждат въвеждането на нов пакет от фискални стимули на стойност един трилион долара. Европейският съюз наскоро сключи споразумение за възстановителния пакет за 750 милиарда евро, като правителствата в континента разглеждат възможностите за удължаване на програмите за подкрепа. 

“Глобалното икономическо възстановяване е в риск”, коментира Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics. „Ключът за гарантиране, че глобалната икономика няма да се върне към рецесия през следващите месеци, е продължаващата агресивна парична и фискална подкрепа“, посочва той. 

Двигателите на растежа 

До голяма степен представянето на глобалната икономика ще зависи от това колко бързо може да се увеличи отново потребителската увереност, като пътуванията и туризма все още са в затруднено положение. Увереността също ще бъде движена от овладяването на вируса, както и от времето, в което безработните ще успеят да се върнат на трудовия пазар. 

Големите глобални компании като Lufthansa, Airbus, Marks & Spencer и други, продължават да съкращават служители. Yelp изчислява, че повече от половината временно освободени в САЩ по време на мерките срещу коронавирса вече са останали трайно без работа. 

Международният валутен

Международният валутен фонд прогнозира 4,9-процентен спад на глобалната икономика през 2020 г. Графика: Bloomberg 

Goldman Sachs предупреди, че икономиките в Азиатско-тихоокеанския регион, които са генерирали над 70-процентен дял от глобалния растеж през 2019 г., са изправени пред значителни предизвикателства. Икономиките на региона достигнаха “края на първоначалното възстановяване”, заяви Андрю Тилтън от Goldman. 

Въпреки че китайската икономика се завърна към растежа през миналото тримесечие и данните за индустриалното производство отчитат V-образно възстановяване, потребителското търсене и частните инвестиции остават слаби. 

Китайската икономика

Китайската икономика се завърна към растежа, но очакванията са той да е най-слабият от 70-те години на миналия век насам. Графика: Bloomberg

Скорошните сигнали

Възстановяването в САЩ е в застой, след като много щати отчетоха ръст на новозаразените. Заявленията за безработица в най-голямата икономика в света нараснаха за пръв път от март насам в седмицата, приключваща на 18 юли, до 1,42 милиона. Резервациите за ресторанти преустановиха ръстовете си в национален мащаб, като остават на около една трета от миналогодишните нива. Потребителската увереност се понижи този месец на фона на разпространението на вируса. 

Сигналите са по-добри в Европа, като активността в частния сектор в еврозоната се повиши до най-високото ниво от над две години насам през юли, а експанзия отчетоха както производственият сектор, така и този на услугите. Във Великобритания търговците на дребно регистрираха обеми на продажбите през юни, близки до предкризисните, въпреки че мерките за социална дистанция пречат за пълното завръщане към нормалния живот.

Икономическата активност

Икономическата активност в еврозоната отбеляза ръст за пръв път от пет месеца насам. Графика: Bloomberg 

Данните за германската икономика показват, че индикатори, като резервациите в ресторанти и бизнес увереността, отчитат признаци на подобрение. 

“Очакваше се, след като блокадите доведоха до суров спад на активността, че отварянето отново ще е съпътствано с първоначално възстановяване, по-конкретно в увеличение на потребителското търсене, което ще се забави след това”, коментира Кристиан Келър, анализатор на Barclays.