Инвеститорите залагат на "зеленото" възстановяване в Европа

Акциите на компаниите за възобновяема енергия и на доставчиците на изолация се представят по-добре от широкия европейски фондов пазар

07:46 | 21 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Плановете на Европа да засили икономиката си, докато намалява въглеродния си отпечатък създава нови възможности за инвеститорите, пише в свой анализ The Wall Street Journal.  

Акциите на компаниите за възобновяема енергия и на доставчиците на изолация поскъпват тази година за разлика от тези на петролните и газовите компании.  

Инвеститорите залагат, че тези компании ще се възползват от амбициозното предложение на Европейския съюз да спре замърсяването на околната среда до 2050 г. - нещо, което блокът цели да включи в плана си за икономическо възстановяване. 

Има предложение 30% от фонда за възстановяване на икономиките от коронавируса да бъдат предоставени за проекти, свързани с климата, като всички разходи в тази псоока трябва да отговарят на целта за нулеви емисии на парникови газове.  

Фонд мениджърите смятат, че натискът за по-зелена европейската икономика ще доведе до инвестиране на стотици милиарди евро във възобновяеми горива, енергийна инфраструктура, транспорт и строителство през следващите три десетилетия. 

"Повечето нововъведения идват от Европа на този етап", каза Люк Барс от Goldman Sachs Asset Management. Той посочи правителствените субсидии като важен фактор. 

Около 45% от активите на Глобалния фонд за въздействие върху околната среда, който Барс наблюдава, са инвестирани в европейски компании.  

През декември миналата година ЕС обеща да премахне нетните емисии на парникови газове до 2050 г. - ангажимент, който лежи в основата на Зелената сделка. В момента европейските законодатели и министри обмислят законодателство, което би направило целта правно обвързващо, като начертават и стъпки за постигането й, включително нови цели за намаляване на емисиите до 2030 г. 

Този месец ЕС пусна стратегии за две части от своя план за климата - комбиниране на енергийни системи, използвани в транспорта, промишлеността и сградите за намаляване на отпадъците и бързо възприемане на водорода като гориво. 

Анализаторите от Goldman Sachs изчисляват, че Зелената сделка ще изисква публични и частни инвестиции в размер на 7 трилиона евро до 2050 г. Те смятат, че 3 трилиона евро ще бъдат похарчени за комунални услуги, изграждане на производство на енергия от възобновяеми източници, модернизиране на електроенергийни мрежи и монтаж на газови централи с технология за улавяне на въглерод. Това ще увеличи печалбата на акция на европейските оператори на комунални услуги със 7% годишно до 2050 г., става ясни от изчисления на американската банка.  

Необходимостта за финансиране на разходите също може да създаде възможности за инвестиции с фиксиран доход. Планът за възстановяване на ЕС може да доведе до продажба на така наречените “зелени облигации” в размер на 225 милиарда евро, смятат от S&P Global Ratings.  

Компаниите, които произвеждат и обслужват оборудването, използвано във вятърните централи, са по-добър залог от компаниите за комунални услуги, които ги управляват, смята Барнаби Уилсън, портфолио мениджър в Lazard Asset Management.  

Пример за такива компании са испанската инженерна фирма Siemens Gamesa Renewable Energy и датската компания Vestas Wind Systems, чиито акции поскъпват с около 20% през тази година. 

„Много играчи ще генерират голям растеж по отношение на приходите,“ каза Уилсън. 

Хайме Рамос Мартин, портфейлен мениджър в Aviva Investors, заяви, че неговият фонд Climate Transition Global Equity fund инвестира в италианския производител на кабели Prysmian Group. Компанията ще се възползва от необходимостта от укрепване на електроенергийната мрежа, тъй като възобновяемите енергийни източници представляват по-голям дял от производството на енергия, прогнозира Мартин. 

Климатичният фонд притежава и акции в Infineon Technologies, която продава полупроводници на производителите на автомобили - залог за увеличаване на продажбите на електрически превозни средства.  

Сградите, отговорни за 36% от емисиите на въглероден диоксид в блока, са друг фокус за ЕС. Блокът посочи, че Зелената сделка ще включва обновяване на къщи и офиси, за да бъдат по-икономични. 

По-голямото търсене на изолация ще бъде от полза за ирландския производител на строителни материали Kingspan Group, каза Ингрид Кукулджан от Federated Hermes. Акциите на Kingspan поскъпват с 15% тази година.