Недостиг в жилищния и здравния сектор заплашва икономиката на САЩ след пандемията

Кандидат-президентът Джо Байдън обещава да се разшири обхвата на здравните услуги, което поражда много въпроси

20:35 | 20 юли 2020
Обновен: 20:35 | 20 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Cheney Orr/Bloomberg
Снимка: Cheney Orr/Bloomberg

Президентска администрация на Джо Байдън, чието формиране става все по-вероятно с увеличаването на преднината на кандидат-президента на Демократическата партия в последните социологически проучвания, е възможно да опита да избегне грешките, които възпрепятстваха икономическото възстановяване след Голямата рецесия през 2009 г. в САЩ. Фискалната програма на Байдън става все по-смела, докато Федералният резерв обещава да запази монетарната си политика преди реално инфлацията да започне да се покачва, пише Конър Сен в анализ за Bloomberg.

Но опасността от проблеми с доставките на стоки се засилва, ако САЩ излязат от капана на бавния растеж, в който страната се намира през последното десетилетие. Това означава, че американската икономика ще се нуждае от реформи, които да увеличат предлагането на пазара на недвижими имоти, на пазара на труда и в здравния сектор. Преди пандемията се видя как подобна ситуация може да се развие на жилищния пазар в крайбрежните градове. Доходите и работните места за квалифицираните служители се увеличаваха в Сан Франциско и Ню Йорк, но ръстът на заетостта надвиши предлагането на жилища в тези райони. Дори и с увеличаването на жилищното строителство от висок клас, високите наеми често надхвърлят нарастващите заплати.

Вярно е, че е по-лесно да се строят жилищни сгради в малки райони, които не са гъсто населени, вместо в крайбрежните градове. Но недоволството от страна местната общност все още е препятствие за жилищното строителство почти навсякъде. А с по-малко служители в строителния сектор, отколкото преди финансовата криза, строителството ще изпитва допълнителни проблеми от нарастващите разходи. Всеки план, чиято цел е да се увеличи икономическия растеж донякъде чрез по-голямо търсене на работна ръка, се нуждае и от план, който да гарантира, че нарастването на предлагането на жилищния пазар ще продължи.

Също така пандемията показа нагледно проблемните звена в здравеопазването и сферата за грижи за деца. Недостигът на легла в интензивните отделения може да не е проблем след една и или две години, но администрацията на Байдън ще се стреми да увеличи значително достъпа до здравни услуги. Общностите в малките населени места от години страдат заради закриването на болници, което ограничава достъпа им до здравни грижи. Ето защо САЩ трябва да гарантират, че в цялата страна има достатъчно здравни служители, особено за да се отговори на по-голямото търсене в бъдеще.