Рекорден брой американци се сдобиват с оръжие

Протестите и размириците след убийството на Джордж Флойд са сред причините за ръста на продажбите на оръжия

22:00 | 14 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg
Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Пандемията от коронавирус, гражданските размирици след убийството на Джордж Флойд при арест и последвалите искания за пренасочване на финансирането за полицията предизвикаха ръст на купувачите на оръжия. Това са предимно американски граждани, които са притеснени за своята безопасност, твърдят собствениците на оръжейните магазини и експертите в областта, съобщава The Wall Street Journal.

Продажбите на оръжия започнаха да се покачват с необичайни темпове през март, когато случаите на коронавирус в САЩ нарастваха осезаемо, а ограничителните мерки доведоха до най-високите нива на безработица от Голямата депресия насам. ФБР направи 7.8 млн. проверки, свързани с покупки на оръжия в периода от март до юни, сочат данни на Националната фондация по спортна стрелба (NSSF). 

През юни проверките за издаване на разрешително за притежаване на огнестрелно оръжие се повишиха със 136% на годишна база, отчитат от организацията. Проверките през юни относно покупката на оръжие от цивилни лица са най-многобройните, откакто ФБР започна да отговаря по процеса преди 20 години.

Проверките за издаване на разрешителни за притежаване на оръжие в щата Джорджия се утроиха през изминалия месец на годишна база, става ясно от данните на NSSF. А в Оклахома, Ню Йорк, Илинойс и Минесота продажбите нараснаха двойно през същия период.

Преди месец в Минеаполис, градът, където чернокожия американец Джордж Флойд бе убит от полицай, хората чакаха по три часа на опашката за получаване на разрешителни за оръжия на 19-ти юни.

57-годишният Крейг Геск коментира, че е подал заявление за разрешително, тъй като се страхува, че полицията в неговия район не е способна да го защити.

„Не искам никога да стрелям по човек. Но ако се наложи да се защитавам, поне ще имам шанс“, казва той.

Дилърите изчисляват, че 40% от купувачите се сдобиват с оръжие за първи път, като този дял е с близо една четвърт над обичайните нива, показва проучването на NSSF. Предишните резки покачвания на продажбите са предизвиквани от увеличаване на любителите на оръжия или на по-големия брой на поддръжниците на втората поправка в Конституцията. Но този път има много силен ръст на продажби на оръжия, които ще се използват за лична безопасност.

Това създава тревога за политиците, които изпитват трудности в потушаването на насилието в редица градове в САЩ. Убийствата в Милуоки, Чикаго, Канзас и Ню Йорк са напът да достигнат до най-високите нива от много години или дори десетилетия.

„Когато затворихме почти всички бизнеси заради пандемията, повечето щати оставиха магазините за оръжия отворени“, коментира кметът на Филаделфия Джим Кени. В града се регистрира постоянен ръст на убийствата в резултат от престрелки с оръжия.

През март магазините за оръжия в някои щати бяха затворени, докато течеше дебат дали трябва да се отворят, докато са в сила строги ограничителни мерки срещу коронавируса. Впоследствие всички щати позволиха на оръжейните магазини да отворят, след като администрацията на Тръмп обяви, че трябва да се считат като част от категорията на жизненоважни бизнеси.

Сред новите купувачи са дори хора, които никога не са смятали, че ще притежават оръжие или са били против по-либералния достъп до оръжия.