Цветослав Цачев: Банковите акции са на ход

Финансовият сектор се представя по-добре само от петролния

15:53 | 14 юли 2020
Обновен: 15:53 | 14 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Еуфорията на инвеститорите, която виждаме в технологичните акции, е напът да се сблъска с реалността, предоставена на Wall Street от резултатите на финансовия сектор. През тази седмица излизат отчетите за второто тримесечие на половината публични банки в САЩ. Те ще покажат реалната картина в американската икономика в пика на кризата – необслужвани корпоративни кредити и отложени плащания на ипотечни заеми, пише в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционнен консултант на Елана Трейдинг.

"Ситуацията ще бъде лоша и това се вижда от пръв поглед, когато сравним цените на банковите акции и технологичните акции. Първите са много близо до мартенските дъна, а вторите регистрират абсолютни рекорди", обяснява Цачев. Според него обаче е погрешно това да се възприема като разминаване между Wall Street и реалната икономиката. Технологичните компании печелят от промените в глобалната икономика за сметка на останалите. Техните резултати се подобряват и ще продължат да се покачват през следващите години. Проблемът е, че инвеститорите гледат тези акции и игнорират всички останали. Финансовият сектор ще даде ясна представа, докъде се простират ефектите от пандемията. И евентуално ще отрезви прекомерния оптимизъм на пазарите.

Дали банковите акции са толкова зле, колкото са притесненията?

Отговорът на този въпрос ще определи представянето на Wall Street през тази седмица, а и с голяма вероятност през целия период на публикуване на отчетите за второто тримесечие. Финансовият сектор се представя по-добре само от петролния. От началото на годината борсово търгувания фонд на сектора е 24% надолу.

Но ако погледнем фонда с щатските търговски банки, неговият спад е 38%, спрямо срива с 41% на петролните компании. Тези два сектора ни дават информация за състоянието на реалната икономика, защото съчетават търсенето на горива от транспорта и очакванията за загуби от лоши кредити", главният инвестицеионен консултант на Елана Трейдинг.

Има много данни, които предсказват вълна от лоши ипотечни кредити и загуби за банките. Дори Федералният резерв разсейва мита за отличните баланси на банките. Мнозина инвеститори и анализатори са скептично настроени и очакват рязко влошаване на банковите резултати през следващите няколко тримесечия. Супер ниските показатели цена/печалба на тези компании вече са капан за инвеститорите в акции със стойност. Някои от банките се търгуват 7-8 пъти над годишната си печалба, което е няколко пъти по показателите на водещите технологични компании. Рано е още да се говори дали лошите кредити ще надхвърлят мащабите на финансовата криза от 2008 г. или не. Предстои да видим данни за второто тримесечие, които най-вероятно няма да са толкова зле, заради държавната помощ и задържането на цените на имотите близо до високите им стойности.

Банките може да са положителната изненада за сезона на отчетите

Да, това е възможно. Комбинацията от слабото представяне на акциите и резултати, които няма как да не надскочат изключително занижените прогнози, връща надеждите, че банките ще поскъпнат след новините. Но дали те ще привлекат вниманието на новите инвеститори, които заляха пазара с дребни суми и правят пари от технологичните книжа, точно в момента, когато NASDAQ 100 отчете сериозно обръщане в началото на тази седмица?

Такова евентуално покачване на сектора може да даде подкрепа и на другите циклични акции, което от своя страна да качи градуса на настроенията на инвеститорите още повече. Бичите нагласи постепенно растат и макар че някои проучвания все още не сочат пълен превес на оптимизма, до тази точка ще се стигне лесно и бързо.

"Вече виждаме включването на все повече неопитни инвеститори на фондовия пазар. Те преследват акциите на технологичните гиганти, гонят върховете на Tesla или купуват банкрутирали компании като Hertz. Техните капитали много бързо са умножени от алгоритъм търговията, докато професионалните инвеститори чакат фундамента да натежи върху пазара", пише още в анализа. 

И днес, както и през 2000 г., се срещат статии, че стилът на инвестиране на Уорън Бъфет не е актуален и той вече не знае как се печели на фондовите пазари. Виждали сме това преди, виждаме го и сега. Но еуфорията още не е стигнала максимума си, преди всички на пазара да станат много позитивни и да очакват продължаване на рекордната сесия. Ако банките не успеят да стартират покачване на цикличните сектори, а страховете от пандемията вземат превес, втората половина на годината ще премине под знака на постоянни разпродажби и спадове на индексите.

Текстът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа