САЩ се бори с две рецесии, а не с една

Според експерти втората вълна на коронавируса ще предизвика още една по-дълга рецесия

15:07 | 11 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

САЩ се намират в много необичайна ситуация. Дори когато нивото на безработицата се понижава, здравето на работещите е силно застрашено с ускоряването на пандемията от коронавирус. Страната се намира в центъра на два едновременни икономически спада – краткосрочен заради страховете от коронавируса и дългосрочен спад, който ще прилича повече на традиционната рецесия. За съжаление, вторият тепърва започва, пише Bloomberg в свой анализ.

 Добрата новина е, че повече американски граждани се завърнаха на работното си място в средата през юни, което е продължение на започнатата тенденция от май.

Това, че коригираният процент на безработицата е спаднал по-бързо от този на некоригирана база показва какво се случва на пазара на труда. Много работодатели бяха ангажирани с това, което икономистите наричат запасяване с работна ръка, а именно служителите им да са у дома, докато премине шокът от пандемията, след което се връщат обратно на работа. Някои от служителите получаваха заплати през целия период на ограничителните мерки, като те бяха първите, които бяха върнати на работното си място. Ето защо коригираният процент на безработицата спадна по-бързо от некоригирания.

Но някои фирми очевидно поддържат неофициални отношения със своите уволнение служители. Така например служители, които не са задължително на заплата, са се договорили с работодателя, че ще бъдат наети отново, когато се отвори място за тях. Повторното наемане на тези служители вероятно е причина за голяма част от спада на безработицата на некоригирана база. Точно както запасяването с работна ръка от страна на големите производители има тенденция да съкращава рецесиите от средата на 20-ти век. А сегашният процес по време на пандемията изглежда, че е началото на V-образното възстановяване на икономиката.

Но това възстановяване изглежда, че ще бъде нарушено. Мащабна втора вълна на коронавируса удря тежко южната и западната част на САЩ. Така страхът от коронавируса се завръща.

Това ще доведе до запасяване с още работна ръка. На служителите ще бъде наредено да се върнат у дома със или без получаване на заплата за един или два месеца. Внезапните удари, които парализират икономиката на САЩ, ще продължат.

Вероятно тези удари ще приключат през есента с намиране на лекарство срещу коронавируса и бизнесите ще са върнали всички служители обратно на работа. Но това няма да възвърне пълната сила на американската икономика. Наближава по-дълбока и по-продължителна рецесия. Тя вероятно няма да бъде толкова остра, но има потенциала да продължи много по-дълго.

Една от причините е затварянията на бизнесите. Липсата на търсене по време на пандемията просто ще накара много предприятия да изчезнат. Дори и търсенето на техните стоки и услуги да се възстанови, започването на нов бизнес отнема време. През това време служителите ще останат без работа. Това ще доведе до традиционен удар върху търсенето, тъй като тези вече безработни граждани ще разполагат с по-малко пари.

Втората причина е чистият песимизъм. Наблюдаването на състоянието на икономиката през последните месеци вероятно ще има смразяващ ефект върху инвеститорите и потребителите, което допълнително ще потисне търсенето.

Третият фактор ще бъде изменението на индустриалния микс на американската икономика. Например, киносалоните ще се насочат към колапс, а много колежи също ще страдат.

Тези модели вече си личат в данните за състоянието на пазара на труда. Броят на временно безработните намалява, но броят на трайно безработните се покачва. Ето защо правителството трябва да се подготви за този дългосрочен спад. Необходими са огромни инвестиции в научни изследвания и по-голяма подкрепа за отделните щати. Хубавото на традиционните рецесии е, че се знае с какво да се преодолеят, просто трябва готовност за действия.