Кои ще са печелившите и губещите на стоковите пазари през втората половина на 2020 г.?

Смесената картина предполага, че инвеститорите трябва да бъдат внимателни

11:43 | 27 юни 2020
Обновен: 11:56 | 27 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Стоковите пазари ще се сблъскат с много предизвикателства през втората половина на годината след изпитанията, на които бяха подложени през първите шест месеца на 2020 г. заради пандемията от коронавирус, пише в свой анализ Bloomberg.

Третото тримесечие започва през следващата седмица и е добре да разгледат основните суровини, включително петрол, мед, желязна руда и злато за оценка на рисковете и перспективите. Смесената картина предполага, че инвеститорите трябва да бъдат внимателни.

На фона на това, че случаите с коронавирус в световен мащаб достигат 10 млн., втората половина на годината ще започне с преценка от страна на пазарните участниците какви са рисковете от втора вълна, особено в САЩ. Периодът ще бъде белязан и от битката за Белия дом между Доналд Тръмп и Джо Байдън, както и от действията на централните банкери. Възстановяването на Китай ще бъде от ключово значение и то при положение, че Международният валутен фонд прогнозира ръст от 1% за цялата година.

Следващата седмица има няколко събития, които биха могли да повлияят на пазарите – управителят на Федералния резерв Джером Паулъл ще има изслушване през Koмитeта зa финaнcoви ycлyги нa Kaмapaтa нa пpeдcтaвитeлитe във вторник, а на следващия ден ще излязат протоколите от последното заседание на Фед. Американските пазари ще бъдат затворени в петък заради отбелязването на Деня на независимостта.

Петрол

Петролът преживя най-бурния период в историята си през първата половина на 2020 г., буквално колабирайки по време на бруталната ценова война в рамките на ОПЕК+, която изригна през март. Ситуацията се влоши още повече, докато пандемията обхождаше света, а на малко по-късен етап пазарът пое по пътя на предпазливото възстановяване. В САЩ трейдърите плащаха, за да се отърват от петрола, в момент, когато фючърсите поевтиняха до -40 долара за барел през април. Два месеца по-късно се наблюдават цени от около 40 долара за барел.

Цената на

Каква ще бъде втората половина на годината за петрола ще зависи от това дали ще има възстановяване на потреблението или то ще бъде засегнато от нарастване в броя на заразените с коронавирус. Пазарът ще се определя и от доставките – за да се намали излишъка от милиарди барели, ОПЕК и неговите партньори ще трябва да проявят достатъчно дисциплина, за да задържат производството си. Има риск обаче усилията им да бъдат обезсърчени от шистовите производители в САЩ, които вече възобновиха операциите си.

Злато

Жълтият метал е най-добре представящата се борово-търгувана стока през първото полугодие, като прибави 17% към стойността си и достигна най-високото си ниво от повече от седем години. Очакванията са златото да увеличи преднината си до края на годината. Световната криза в здравеопазването предизвика трайно пренасочване към активи убежища на фона на неограниченото количествено облекчение от страна на Федералния резерв. Борсово търгуваните фондове, обезпечени с физическо злато, увеличаха притежаваните от тях активи до 600 тона през тази година. Това е повече от обема за цялата минала година.

Цената на

Въпреки че търсенето на инвестиционно злато остава стабилно на фона на отрицателните реални лихвени проценти в САЩ, то физическото потребление е ограничено и възстановяването се очаква да бъде бавно. Все пак от Australia & New Zealand Banking Group смятат, че цените могат да достигнат рекорд от над 1900 долара за тройунция през втората половина на годината, от Goldman Sachs Group очакват цена от 2000 долара за тройунция. В част от анализаторите обаче се наблюдава и известна предпазливост. От Capital Economics очакват цените да се понижат, тъй като търсенето на активи убежища намалява, а от UBS Group са скептичен към устойчив ход към нови рекордни нива.

Мед

Цената на медта се е повишила с една трета на борсата в Лондон от най-ниското си ниво през март и е напът да запише най-доброто си тримесечие от 2010 г. Дори и при нарастване на случаите на заразени с коронавирус анализаторите казват, че цената на медта може да продължи да върви нагоре. Сред тях са и Jefferies LLC, като от компанията обясняват, че липсва достатъчно предлагане на пазара заради прекъсвания в работния процес на места, свързани с Covid. Това подкрепи цените за кратко да прехвърлят границата от 6 хил. долара за метричен тон.

Много мини все още работят с намален персонал на фона на пандемията, а запасите намаляват. Затегнатите доставки и стимулите в световен мащаб подобряват търсенето от страна на най-големия потребител на мед в света Китай.

Желязна руда

Треакторията на движение на цените на желязната руда през 2020 г. изглежда като през 2019 г. , когато цените се покачиха през първата половина на годината преди да отслабнат през втората. Въпреки пандемията и световната рецесия, които вдигнаха цените на повечето индустриални стоки, желязната руда тази година нарасна доста над 100 долара за тон заради проблеми с доставките, съчетани със силно търсене от страна на Китай, където производството на стомана е рекордно.

От Morgan Stanley прогнозират връщане към нивата на излишък през втората половина на годината, тъй като бразилската компания Vale успя да съживи доставките, като подтикна цените да паднат до средните 80 долара през последното тримесечие. Инвеститорите ще следят какво ще е ситуацията около коронавируса в Бразилия, както и запасите в Китай и доставките от страна на Rio Tinto Group и BHP Group в Австралия.

Природен газ

Лошата година за природния газ може да се влоши още преди да се подобри. Природният газ претърпя брутална първа половина на годината в почти всеки край на света, тъй като пандемията намали търсенето, а предлагането беше по-голямо. Добрата новина е, че след няколко месеца ще дойде зимата в Северното полукълбо, когато необходимостта от отопление води до рязко повишение в търсенето.

Има обаче и лоша новина – капацитетът за съхранение в Европа е пълен на 78% и анализаторите отбелязват, че има риск от изчерпване на пространството, което потенциално може да прати цените близо или под нулата. И докато се очаква производители от САЩ до Малайзия да продължат да ограничават доставките, докато пазарът не се балансира, то Катар заяви, че има за цел да продължи да изнася дори и в среда с ниски цени.

Зърнени култури

Докато през тази година части от европейския зърнен пояс бяха засегнати от суша, условията за отглеждане са много добри в редица други региони. Очакванията са, че глобалните доставки на пшеница ще достигнат рекордни стойности, както и че САЩ ще имат рекордно голяма реколта от царевица. Но на фона на ограничената икономическа активност подобни прогнози се отразяват негативно на фючърсите върху царевицата и пшеницата на борсата Чикаго.

Отменените спортни събития, по-малкото пътувания с автомобили и бавно възстановяващия се ресторантьорски сектор – всичко това се отразява на търсенето на брашно, храни за животни и биогориво на основата на зърно. С увеличаването на несигурността по отношение на темповете на възстановяване от коронавируса през втората половина на годината, производителите чакат да видят дали трябва да намалят плановете за засаждане за следващите години.