Коронавирусът ще създаде нови печеливши в сектора на недвижимите имоти

Работата от вкъщи може да намали географското неравенство и да стимулира икономическия растеж

07:42 | 18 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Коронавирусът ще промени начина, по който работим, независимо дали ни харесва или не - поне за кратко време, а може и за по-дълго, пише Конор Сен в анализ за Bloomberg.

Например Twitter заяви, че ще остави служителите си да работят от вкъщи дори след преминаването на кризата с коронавируса. Въпреки че е рано да се каже колко трайна промяна ще настъпи в работната среда, то дори временното преминаване към работа от вкъщи би трябвало да е чудесна новина за пазара на жилища в поне две направления: околностите на големите и скъпи градове и по-малките, но добре уредени градове, които обаче имат по-ограничени трудови пазари.

Преминаването към режим на работа от вкъщи позволява да се обмислят повече възможности като потенциални места за живеене, отколкото когато човек трябва да е в офиса пет дни в седмицата.

Работата от вкъщи носи ползи и от гледна точка на намаляване на задръстванията в пиковете часове и съкратеното време за придвижване за хората, които все пак трябва да отидат до офиса. Всичко това прави живота в околностите на градовете по-привлекателен. Хората биха могли да живеят в по-големи жилища за същите пари.

Някои компании се очаква и в бъдеше да позволят да служителите си да живеят, където поискат, стига да имат бърза интернет връзка.

Ако може да се говори за губещи в новосъздадената ситуация, то това могат да са районите в и бизнесите в близост до бизнес центровете в скъпите райони.

Ясно е, че обектите за химическо чистене, местата за обяд и баровете в близост до офисите ще пострадат, ако в района има по-малко работещи.

Цените за жилища, особено на по-старите, по-нискокачествените, които са близо до офисите, също могат да се понижат. Офисите също могат да поевтинеят, ако компаниите намалят обема на наетите помещения.

Ако отдалечената работа е толкова продуктивна, колкото работата в офиса, тя дава шанс на компаниите да спестят пари за офис пространство и евентуално за труд (при условие че ще могат да плащат на работниците по-малко, за да живеят някъде, където е по-евтино).

При положение, че тази тенденция започне да се случва в големи мащаби, то това ще намали географското неравенство и ще стимулира икономическия растеж.

Има и друга страна на нещата – ако по-високоплатените служители се преместят на места, където биха имали по-ниски разходи за жилище, то те биха разполагали и с повече средства за пътуване, свободно време и други.

Може би промяна в корпоративната култура, която включва работата от дома, е само катализаторът, от който се нуждаем, за да разрушим модела и да създадем по-устойчив и справедлив модел на икономически растеж, пише в заключение Конор Сен.