Пандемията ускорява смъртта на въглищата

През последните две седмици Австрия и Швеция обявиха, че са затворили последните си електроцентрали на въглища

18:45 | 28 април 2020
Обновен: 17:16 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Могат да се добавят въглищата към списъка с глобални стоки, които се борят за оцеляване по време на пандемията. Цените все още не са станали отрицателни (като при петрола), но коронавирусът ускорява смъртта на най-мръсното изкопаемо гориво, пише Bloomberg в свой анализ.

Мерките за социално дистанциране означават, че потреблението на енергия е спаднало навсякъде. Някои от най-малките спадове обаче са в електроенергийния сектор. Това би трябвало да е добра новина за въглищата. Нещата обаче не се случват точно по този начин.

В голяма част от света въглищната енергия в момента е по-скъпа от газа и възобновяемите енергийни източници, което обяснява защо нейният дял в енергийния микс е намалял в Европа, Индия, Китай и части от САЩ. Пазарите на електроенергия в тези четири региона са големи и разнообразни. Това прави равномерното намаляване на деля на въглищата още по-изненадващо.

А може би не трябва да е изненадващо. Политиците и активистите прекарват години в опит да разкрият истинската цена на въздействието на въглищата върху околната среда с цел да ги направят икономически по-малко привлекателни. Почти половината световни електроцентрали за въглища вече работят на загуба, сочат данни на мозъчния тръст Carbon Tracker.

Европа е отличен пример за това как да се управлява системното излизане от въглищата. През последните две седмици Австрия и Швеция обявиха, че са затворили последните си електроцентрали на въглища. Те вече са се присъединили към Албания, Белгия, Естония, Латвия, Литва и Норвегия като държави без въглища в електроенергийната си микс. Във вторник операторът на мрежата на Великобритания обяви нов рекорд - почти 19 поредни дни, без да се използват въглищата за производство на електричество.

Катрин Гутман, директор на международната коалиция Europe Beyond Coal, разказва за това на какво Европа може да научи останалия свят. Три политики се оказват ефективни: регулиране на замърсяването в електроцентралите с цел намаляване на емисиите на сяра, азотни оксиди и прахови частици; данък или цена на емисиите въглероден диоксид (въглищата отделят повече въглероден диоксид на единица енергия в сравнение с газа) и указания за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс.

Но това не е достатъчно. Трудностите на местно равнище също трябва да бъдат решени. За разлика от слънчевата и вятърната енергия, въглищната енергия може да се включва и изключва при необходимост. Това означава, че операторите на мрежи трябва да намерят алтернативи за това, когато използването на въглищата приключва - било то преобразуването на електроцентралите в такива, които използват газ, инсталирането на батерии или намирането на начини за внос на чиста електроенергия от други региони, когато това е необходимо.

Местните предизвикателства са по-големи за държавите и регионите, които добиват въглища и осигуряват добре платени работни места за хиляди хора. Например Германия разглежда пакет на стойност 55 милиарда долара като компенсация за региони и компании, които разчитат на въглищата. По подобен начин Европейският съюз работи върху "преходен фонд", който би могъл да инвестира 111 милиарда долара в още повече страни, зависими от въглища като Полша.

Необходимо е обаче да се гарантира, че отказът от въглища се случва достатъчно бързо. Първо, крайните срокове трябва да се основават на проучванията за изменение на климата.

Франция, Швеция, Словакия, Португалия, Великобритания, Ирландия и Италия планират да напуснат въглища до 2025 г., което е в съответствие с препоръките на научните среди.

Германия обаче планира да се откаже от въглищата до 2038 г., което е твърде късно за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, обяснява Гутман.

Второто важно нещо е да се гарантират крайните срокове за излизане от въглищата чрез някаква форма на законодателство. И ако нищо друго не помага може да се прибегне до съда, посочва Bloomberg.

Екологичната група Urgenda спечели дело срещу нидерландското правителство, принуждавайки страната да намали своите емисии през 2020 г. с 25% в сравнение с нивата от 1990 г. В петък правителството обяви, че ще ограничи дейността на въглищните централи за постигане на тези цели.

Сега има много стратегии за слагане край на доминацията на въглищата. Процесът се улеснява от по-ниските цени на алтернативните източници на енергия. Краят на въглищата е неизбежен и може да се случи по-рано, отколкото мнозина си мислят, посочва в анализа си Bloomberg.