Трудната година за развиващите се пазари се оказа по-добра за акциите и валутите им

Търговската война между САЩ и Китай беше сред водещите фактори за пазарите през 2019 г.

14:08 | 28 декември 2019
Снимка: Carlo Gabuco/Bloomberg
Снимка: Carlo Gabuco/Bloomberg

Развиващите се пазари са напът да изпратят една година, в която търговското напрежение между САЩ и Китай беше сред водещите новини, а централните банки се опитаха да спасят света от изпадане в рецесия, пише в свой анализ Bloomberg.

Акциите, валутите и държавните облигации в развиващите се икономики обаче успяха да се представят добре през 2019 г., след като през миналата година реализираха най-големите загуби на годишна база за последните три години.

„Това беше една от онези странни години, в които икономическата ситуация беше по-лоша, отколкото се очакваше в началото на годината“, коментира Майкъл Кушма от Morgan Stanley Investment Management. Според него обаче инвеститорите трябва да са притеснени, че всички добри новини са ценообразувани и, че следващата година ще бъде много по-предизвикателна.

Ето няколко фактора, които оказваха влияние на развиващите се пазари през 2019 г.:

Търговската война

Търговската война между САЩ и Китай стана основен двигател за пазарите. Международният валутен фонд пък направи пето поредно намаляване на прогнозата си за икономическия растеж през 2019 г. през октомври до 3% спрямо предишната оценка от юли за 3,2%. Като причина за това беше посочено именно търговското напрежение, което подкопава растежа.

През четвъртото тримесечие на годината все пак двете най-големи икономи в света подписаха сделка от фаза едно без обаче много детайли около това кога споразумението ще бъде подписано, какво ще купи Китай или кога ще започне втората фаза от преговорите.

На фона на спекулациите, че Китай отслабва валутата си, за да се бори с ефекта от митата, юанът отслабна до около 7 юана за долар през август. В последствие от Китайската централна банка увериха чуждестранните компании, че валутата няма да продължи да се обезценява.

Облекчаване на паричната политика

Централната банка на Индия стартира цикъла на понижение на лихвите в Азия през февруари и беше най-агресивна сред централните банки на развиващите се пазари с пет хода за понижение на лихвите с общо 135 базисни пункта. В Индонезия и Филипините лихвите бяха намалени съответно със 100 пункта и 75 пункта.

Но дори и страните с ниски лихвени проценти предприеха подобна политика. Централната банка на Южна Корея и тази на Тайланд намалиха ставките с по 50 базисни пункта до 1,25%. В Малайзия лихвите бяха понижение веднъж – през май с 25 базисни пункта.

В други региони, Турската централна банка свали лихвите с 1200 пункта през тази година до 12%. Русия намали лихвите със 150 базисни пункта. Мексико предприе ход за понижение на лихвите за първи път от пет години насам със 75 базисни пункта.

Кои бяха най-водещите събития за развиващите се пазари през 2019 г. четете утре на сайта на bloombergtv.bg.