Демагозите на власт

Резултатите на популистите са печални, когато участват в управлението

13:30 | 31 август 2019
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка:Jeanne Frank/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън. Снимка:Jeanne Frank/Bloomberg

Жаир Болсонаро пое управлението в Бразилия преди 300 дни, Матео Салвини спечели парламентарните избори в Италия преди 500 дни, Доналд Тръмп обитава Белия дом от близо 1000 дни, а преди 1100 дни британците гласуваха за Brexit.

Какви са резултатите от всички тези събития? Не е необходимо дълго проучване, за да установим, че не са блестящи, пише Investor.bg. През последните години популистите явно са намерили подходящите думи, за да вземат властта, но също така бързо достигат лимитите си в упражняването й.

Решението на Борис Джонсън да разпусне британския парламент за пет седмици, за да си развърже ръцете за излизането на Великобритания от Европейския съюз в края на октомври, е отхвърляне на демокрацията. Възможно е част от обществото да одобрява хода му, тъй като за две години депутатите се оказаха неспособни да постигнат напредък. Решението на Джонсън олицетворява избора му да противопостави народа на депутатите. Това е любопитен сигнал в страната, където се е зародил парламентаризмът.

От другата страна на Алпите рухването на управляващата коалиция начело с Джузепе Конте тласна Италия към дълбока политическа криза. Неочакваният изход е правителство без Матео Салвини, който претърпя тежък провал.

В Бразилия поведението и решенията на Жаир Болсонаро предизвикват възмущението на част от света в момент, когато търговската война, започната от Доналд Тръмп, натежава върху световната икономика, без да носи полза за САЩ.

Вижте цялата статия в Investor.bg