Мечтата на принца

Мохамед бин Салман се опитва да построи град-държава на тоталното наблюдение на Червено море

07:40 | 1 август 2019
Останки от самолет са единствената забележителност на мястото на бъдещият Неом. Снимка: Glen Carey/Bloomberg
Останки от самолет са единствената забележителност на мястото на бъдещият Неом. Снимка: Glen Carey/Bloomberg

България и Саудитска арабия имат поне една обща черта. И двете страни имат силно неразвит Северозапад. За разлика от София обаче, в Рияд искат да инвестират в тази отдалечена територия, в която има само слънце, пустиня и солена вода от Червено море. Това е видял и престолонаследникът Мохамед бин Салман, когато хеликоптерът му кацнал в това ъгълче до йорданската граница преди няколко години, пише Wall Street Journal.

МБС, както обикновено изговарят съкратено името на принца жителите на петролната монархия от Залива, видял там бъдещето – град-държава на площ приблизително колкото тази на Кувейт (или малко по-малка от Македония) – около 20 хиляди квадратни километра. Там инвестиция от 500 милиарда долара трябва да привлече „най-великите умове и най-светлите таланти“, които да работят на най-добре платените работни места в света и да живеят в най-динамичния и жизнен град в света – Неом.

Летящи дронове ще играят ролята на таксита, а чистотата на домовете и улиците ще е поверена на роботи. Неом ще надмине Силициевата долина като технологичен хъб, Холивуд в развлекателната индустрия и Френската Ривиера като място за ваканции. Представете си нещо като Дубай на анаболи и ще добиете представа за идеите и визията в 2300 страници тайни (доскоро) документи с проучвания и предложения, направени от консултантите Boston Consulting Group, McKinsey & Co. и Oliver Wyman. Проектът наречен Неом е компилация от гръцката дума за нов (neo) и арабска дума, означаваща бъдеще. В тези документи, датирани от септември 2018 г., консултантите са изпълнили задачата, поставена от принц Мохамед бин Салман – да превърнат идеите в ясна концепция и план за действие. Резултатът е скъпа смесица от немислими неща – местните бедуински племена ще бъдат преместени, ако трябва и насилствено. Системата за правосъдие, разработена от адвокатската компания Latham & Watkins и наречена от тях „независима“, де факто се състои от съдии, които ще докладват директно на краля (сегашният престолонаследник МБС се очаква да е следващия крал) и ще правораздават според разбиранията на Шериата.
„Това трябва да е автоматизиран град, в който да можем да наблюдаваме всичко“, според документите, това е решение на Управителния борд на Неом. „Град, в който компютър засича престъпленията, без да трябва да се подават жалби за тях и където всички граждани могат да бъдат проследявани.“

Бордът е приел препоръките на консултантите, според документацията, с която Wall Street Journal разполага. Консултантите, както и адвокатската фирма са отказали да коментират документацията, която е била завършена още преди подчинени на МБС служители да убият журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври миналата година. Цялата история с убийството и разчленяването на трупа, извършени след вероятна заповед от Рияд, хвърлиха петно върху имиджа на принца като прозападен реформатор.

„Неом е изцяло подчинен на визия и неща ориентирани към бъдещето“ е заявил изпълнителният директор на проекта Наджми ал Наср в становище, изпратено по имейл.“Става дума за върхови технологии, както и за теоретични разработки“. Първите обекти, планирани за мястото, което се намира точно срещу египетския Шарм ел-шейх, са летище и модерен курорт. Престолонаследникът МБС е построил свой дворец там.
Неом е отправна точка за усилията на Саудитска арабия да модернизира и диверсифицира икономиката си, която в голяма степен зависи от добива на петрол. Принц Мохамед бин Салман е заявявал желанието си Рияд да се превърне в производител на стоки и услуги, които сега се внасят отвън, най-често от Запада.

Желанието да се построи град-държава от нищото, вместо да се инвестират 500 милиарда в градове с над милион жители като Рияд, Джеда, Мека и Медина, показва и че дългосрочните проблеми на кралството очевидно надхвърлят амбициите на принца. Западни компании дълго време са избягвали да инвестират в Саудитска арабия, като причините са непрозрачната правна система, корупция (самият МБС преди време проведе нещо като акция „Чисти ръце“ срещу други принцове) и общество, което е да факто под властта на средновековни религиозни разбирания. За престолонаследника вероятно изглежда по-лесно да построи нов град-държава, отколкото да реформира сегашната структура на управление. Така де факто Неом се явява саудитският отговор на съседните държави от Залива, превърнали Дубай, Абу Даби и Доха в символи на модерен живот и туризъм.

Построяването на Неом ще изисква пари, които Рияд просто не притежава. Страната отдавна финансира бюджетните си дефицити с пари от външни банкови заеми, а колебанията в цените на петрола също имаха своето отражение. В добавка, саудитската армия е затънала в скъп и жесток военен конфликт на южната си граница, където воюва с йеменските хуси, подкрепяни от Иран. Така, най-добрата перспектива за Неом остават западните инвеститори, които да вложат парите си в саудитските камънаци и пясък. Това обаче може да изисква от МБС воля и реформи, които да се окажат непосилни и за него.