Ще успее ли Мъск да върже мозък с компютър

Ашли Ванс от Bloomberg

16:50 | 19 юли 2019
Автор: Иван Николов
Илън Мъск, главен изпълнителен директор на Neuralink, основател на Tesla Inc. и SpaceX пред федералния съд в Ню Йорк. 4 април 2019. Photographer: Natan Dvir/Bloomberg
Илън Мъск, главен изпълнителен директор на Neuralink, основател на Tesla Inc. и SpaceX пред федералния съд в Ню Йорк. 4 април 2019. Photographer: Natan Dvir/Bloomberg

Малкият и креативен стартъп Neuralink, основан от Илън Мъск набра на 10 май 2019 година 39 млн долара от планирания кръг финансиране за 51 млн долара. Компанията е основана преди 2г и тогава събра първоначално финансиране от 27 млн от необходимите 100 млн долара. Компанията за медицински изследвания, регистрирана в Калифорния нае няколко добри невролози от различни университети и лаборатория в Калифорнийския университет, за да прави изследвания на примати.

На 18 юли 2019 основателят и главен изпълнителен директор на Neuralink Илън Мъск обяви, че тестовете на примати показват, че преди края на следващата година може да има готовност да свърже човешки мозък с изкуствен интелект.

Досега пазената в тайна дейност на Neuralink за изследвания върху примати бе съобщена от основателя на SpaceX и Tesla и изненада и самия екип.

Самият Мъск съобщи, че учените в лабораторията са успели да свържат мозъка на мишка с чип със сензори, за да разчетат какво „мисли” животинчето.

Чуйте още за перспективата Neurolink да получи разрешение за провеждане на тестове с хора и как електродите се свързват с мозъка от Ашли Ванс от Bloomberg.

Интерфейсът мозък-машина /BMI/ обещава възстановяване на сензорната и моторна функция и лечение на неврологични смущения, съобщи Мъск в biorxiv.

Процедурата на свързване на мозъка с машината включва 3072 електрода на всяка „жичка” – общо 96 такива, вкарвани по 6 в минута през дупчици в черепа, направени от робот-хирург.

Общият обем на апаратурата, имплантирана в мозъка, при ухото е 23 х 18,5 х 2 милиметра.

Връзката за предаване на данните е с USB-C.

Вижде подробности от видеото на Neuralink за проекта в YouTube.