Може ли Cisco да спечели от блокирането на Huawei

Чък Робинс, гл. изп. директор на Cisco

09:54 | 23 май 2019
Обновен: 09:54 | 23 май 2019
Автор: Иван Николов
Чък Робинс, гл. изп. директор на Cisco. Ню Йорк. 16 януари 2019. Photographer: Christopher Goodney/Bloomberg
Чък Робинс, гл. изп. директор на Cisco. Ню Йорк. 16 януари 2019. Photographer: Christopher Goodney/Bloomberg

Трудно е да каже дали отстраняването на Huawei ще помогне на бизнеса, каза директорът на Cisco Чък Робинс в интервю за Bloomberg.

Миналата седмица Министерството на търговията в САЩ обяви, че ще поиска всички компании, които правят бизнес с Huawei и филиалите му да заявят специален лиценз. Китайската компания в момента прави най-доброто телекомуникационно оборудване и е лидер в 5G. Системите му, благодарение на близкото сътрудничество с американските фирми за полупроводници са по-напреднали от тези на Nokia и Eriksson и са по-евтини.

А 5G е бъдещето на свързаните неща.

Глобалните доставчици поддържат връзки с много компании и е трудно да се каже дали ще увеличат обемите с едни за сметка на други, каза Робинс.

„Големите доставчици вземат франчайз решения за архитектурата. И ако не влезете, а това ни се е случвало и на нас, тогава практически чакате следващия архитектурен преход”, каза Робинс.

„Говорил съм публично за това как пропуснахме няколко по-ранни вълни в доставките на интернет. И сега трябва да наваксаме. Такива са нещата в този сегмент. Дали става дума за проблем в сигурността или с технологията, ако пропуснеш вълната, трябва да чакаш следващата.”

Huawei зависи от Qualcomm за производството на смартфоните си. И изграждането на 5G инфраструктурата няма да е възможно без сътрудничество с Xilinx и Intel. Но директивата на американското Министерство на търговията практически забранява продажбата на полупроводници от САЩ за Huawei.

Cisco даде оптимистична прогноза за годината на 16 май. Компанията, чието оборудване е основата на интернет и корпоративните мрежи се върна към ръст след като направи промени в съществуващи продукти и добави нов софтуер и услуги под ръководството на Чък Робинс. През май той каза, че се гордее с „това, което постигнахме в много сложен свят”.

Cisco e най-големия производител на рутъри, суичове и друго оборудване за компютърни мрежи, но е практически изключен от пазара в Китай и потенциално може да се възползва от блокирането в САЩ на конкурента му, Huawei. Cisco обаче не е силен конкурент в макро радио технологиите, както Nokia и Ericsson и както каза и самият Робисън в интервюто за Bloomberg.

Чуйте във видеото.