Производството в САЩ губи сила

Валентин Ван Нийвенхюзен, гл. инвестиционен директор на NN Investment Partners

18:25 | 15 май 2019
Обновен: 05:42 | 4 юни 2020
Автор: Иван Николов
Авточасти в завода на Ford в Кентъки. 27 октомври 2017. Photographer: Luke Sharrett/Bloomberg

Фабричното производство в САЩ се понижи за трети път за четири месеца през април, воден от машиностроенето и автомобилостроенето, съобщи Bloomberg.

Спадът е с 0,5% след като предишния месец този показател остана без промяна, показват данните на Фед, публикувани в сряда, 15 май, които не съвпаднаха с очакванията на анализаторите, следени от Bloomberg.

Докладът показва, че производството губи сила на фона на търговската война с Китай, която доведе до повишение на цените и усложни бизнес решенията.

"Ако евентуално се покаже потенциал за по-слаб ръст за втората половина на годината, тогава биха могли да намалят лихвите, но това не е най-добрия ни сценарий", каза Валентин Ван Нийвенхюзен, гл. инвестиционен директор на NN Investment Partners.

Така че в този смисъл смятам, че пазарът е твърде ентусиазиран като приема, че Фед ще намали лихвите. Но определено възможността за това расте", каза Нийвенхюзен.

Производството на автомобили и авточасти в САЩ се понижи най-силно за последните 3 месеца, а производството на потребителски стоки се сви най-силно от 2014.

Използването на капацитета в сектора се свива до 14-месечно дъно - 77,0% от 78,5% преди това.

Чуйте анализа на Нийвенхюзен във видеото.